Referendumul din Marea Britanie şi criza numită Brexit prin care toată Uniunea Europeană trece în această perioadă pare a fi o glumă pentru preşedintele României. Domnul Klaus Iohannis ne anunţa la finalul săptămânii trecute că Brexit-ul naşte oportunităţi pentru România şi că astfel va începe un nou proiect de ţară. Îl aşteptăm şi sunt convins că oamenii politici din PSD vor colabora pentru a dezvolta şi pentru a implementa un proiect de ţară. Desigur, Victor Ponta alături de PSD a ridicat destul de sus nivelul însă putem dacă ne dorim cu adevărat. Totuşi, domnul preşedinte ne tot anunţă şi ne tot vorbeşte despre acest proiect de la preluarea mandatului de Preşedinte al României. Încă îl aşteptăm şi sperăm că acesta există şi în realitate!
Îmi permit să îl contrazic pe preşedintele Iohannis cu privire la Brexit. Ba da, va afecta România şi va afecta românii, şi nu doar pe cei plecaţi la muncă în Marea Britanie. Regatul Unit a dat naştere unui bulgăre foarte periculos ce momentan zdruncină stabilitatea construcţiei europene.
Nu, nu este suficient, domnule preşedinte, să le spuneţi românilor să îşi păstreze calmul, pentru că sunt părinţi ai căror copii lucrează sau învaţă acolo, sau invers…copii ce au rămas singuri sau în grija rudelor pentru ca părinţii să le ofere un trai mai bun. Oamenii au nevoie de răspunsuri şi este datoria dumneavoastră să le oferiţi.
În Maramureş, mii de oameni lucrează în fabricile de confecţii ce produc pentru clienţi din Marea Britanie. Firme ce au relaţii comerciale directe cu firme din Anglia, firme care creează locuri de muncă şi care acum se află în incertitudine. Aceste firme lucrează atât cu lire, cât şi cu lei şi din păcate au pierdut aproximativ 20% prin deprecierea cursului valutar. În Vrancea, situaţia este similară.
Aşa că haideţi să fim sinceri! Românii, la fel ca toate părţile implicate în tot ceea ce înseamnă comerţ internaţional şi libera circulaţie în spaţiul european, vor fi afectaţi, însă procesul de negociere pentru ieşirea Marii Britanie din UE este abia la început. Aşadar românii şi firmele româneşti care lucrează cu cele din Anglia, au timp să îşi evalueze direcţiile şi să schimbe modul de operare pentru a scădea pierderile şi pentru a optimiza producţia şi profitul. Este important însă să nu pierdem locuri de muncă din cauza acestei crize, iar aici este necesar un efort comun al autorităţilor naţionale şi al antreprenorilor.
În mod cert, urmează o nouă configuraţie economică, politică şi socială pentru Uniunea Europeană, însă sper ca UE să iasă mai puternică în urma Brexit-ului.