Corala ARMONIA porneşte într-o nouă aventură muzicală

0
2061

La început de mai, Corala ARMONIA pornea spre Grecia, pentru a duce frumuseţea folclorului românesc la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Mondial Coral, de la Thessaloniki. După ce a evoluat cu succes în Sala de concerte Aristoteles, s-a întors acasă cu noi experienţe, cu noi trăiri, date de muzică, de oameni, de locuri. Şi cu dorinţa de a fi prezentă la cea mai grandioasă manifestare muzicală de gen – Jocurile Mondiale Corale. Competiţie care are loc din doi în doi ani în zone reprezentative ale lumii culturale. În 2000 – Austria; 2002 – Coreea de Sud; în 2004 – Germania; 2006 – China; 2008 – Austria; 2010 – China; 2012 – SUA; 2014 – Lituania; 2016 – Soci (Rusia).
Aşa încât, la început de iulie, ARMONIA va porni într-o nouă aventură muzicală. De data aceasta la Soci, în Rusia, locul în care are loc cea de-a IX-a ediţie a Jocurilor Mondiale Corale. În staţiunea de vară a protipendadei ruse, Perla Mării Negre, cunoscută mai ales prin organizarea olimpiadei din 2014. 51 de miliarde de dolari a fost factura plătită pentru a crea infrastructura necesară jocurilor olimpice de iarnă. În 2016, timp de 10 zile – 6-16 iulie, la Soci îşi vor da întâlnire coruri din întreaga lume.
Zeci de mii de participanţi vor umple cu muzică spaţiul satului olimpic. “Cântând împreună aducem naţiunile împreună“ este motto-ul sub care se desfăşoară această grandioasă manifestare muzicală, indiferent de ţară, rasă, gen muzical sau ambiţii artistice. Organizate de Fundaţia Interkultur din Germania, Jocurile Mondiale Corale au drept scop să aducă oamenii împreună, într-o competiţie paşnică (cum altfel poate fi muzica), demonstrând că naţiunile pot fi unite prin intermediul artelor. Care inspiră oamenii, îi fac să interacţioneze şi să experimenteze împreună.
De-a lungul celor 10 zile, pe lângă competiţiile propriu zise, vor avea loc ateliere de lucru pentru dirijori, concerte de prietenie, concerte publice, toate sub semnul unei competiţii loiale şi realiste, pentru toate corurile, mai mult sau mai puţin experimentate. Pentru a prezenta tradiţiile fiecărei zone geografice, costumele populare şi frumuseţea lor.
Vor fi două mari secţiuni – Campioni şi Open – pe 29 de categorii, de la coruri de copii şi tineri, la coruri de fete sau femei, coruri de bărbaţi, coruri mixte, coruri de cameră etc. Pentru a oferi tuturor corurilor din lume posibilitatea de a se înscrie în competiţie. Secţiunea la care va participa ARMONIA este cea de folclor a cappella. Folclor cu care a avut succes indiferent pe ce scenă a cântat. Patru piese va cânta ARMONIA în faţa unui juriu internaţional de înaltă calificare. Cu atenţie spre interpretare, calităţi vocale, prezenţă scenică etc. Suntem siguri că Nunta ţărănească (T. Jarda); Floare bănăţeană (Ghe. Goian), solist Aurel Bolbos; Sârba pe loc (Ghe. Danga); Brâu amestecat (P. Vlăiculescu), vor ajunge la sufletul juriului şi publicului spectator.
Programul de la Soci este extrem de diversificat. Corurile ajunse la Soci, care nu doresc să intre în competiţie, au şansa de a participa la concerte, într-un uriaş cor internaţional. În spiritul Jocurilor Mondiale Corale, „Participarea este cea mai mare onoare”. Experienţa internaţională fiind de neuitat. Într-o atmosferă deschisă şi amiabilă, cu recomandări pentru participarea viitoare la competiţiile internaţionale. Toate corurile vor primi un certificat oficial de participare la Jocurile Mondiale Corale.
Evaluarea performanţelor pentru corurile concurente va avea loc în 5-6 iulie şi 11-12 iulie.
Prima parte a Jocurilor Mondiale Corale se va încheia cu un concert în 10 iulie, mii de voci unindu-se întru frumuseţea muzicii. Ceremonia de închidere va avea loc în 16 iulie, cu arborarea steagurilor tuturor ţărilor participante, pe o scenă uriaşă şi sub salba artificiilor. Vor răsuna cântece populare de pe toate continentele şi în mod tradiţional „Jazz Hallelujah” şi „Noi suntem lumea”.
Timp de 10 zile, ochii lumii vor fi îndreptaţi din nou spre Soci, Perla Mării Negre, care va oferi o nouă platformă de schimburi culturale internaţionale, având la picioare Marea Neagră şi deasupra Munţii Caucaz.
Revenind la ARMONIA, aventura va fi nu numai muzicală, ci şi terestră, autocarul care-i va duce la Soci avînd de străbătut multe mii de kilometri. Dar pentru muzică merită.
Va fi o experienţă despre care vom vorbi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.