Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul şi-a sărbătorit 55 de ani de viaţă

0
1564

Joi, 23 iunie 2016, de la ora 8,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul şi-a sărbătorit ziua de naştere şi 55 de ani de viaţă în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, prin săvârşirea Sfintei Liturghii Arhiereşti.
Din soborul slujitor au făcut parte membrii Permanenţei Eparhiale din Baia Mare, protoierei, preoţi de la mănăstiri, preoţi ca­dre didactice universitare, preoţi din parohii şi preoţii slujitori ai Catedralei Episcopale, în frunte cu arhim. dr. Casian Filip, ecleziarh, diaconi.
Prin săvârşirea Sfintei Liturghii, P. S. Iustin Sigheteanul I-a adus slavă lui Dumnezeu şi mulţumire pentru toate câte i-a dăruit de-a lungul vieţii, pentru binefacerile care s-au revărsat asupra sa ca arhiereu.
Cu această ocazie, a vorbit credincioşilor şi oficialităţilor prezente în Catedrală despre îndatoririle şi misiunea arhiereului pentru păstrarea neschimbată a Bisericii, aşa cum a fost ea lăsată de Iisus Hristos Mântuitorul.
„În fiecare an, a spus P.S. Iustin Sigheteanul, ziua noastră de naştere este un moment de reculegere. Asta pentru că Dumnezeu ne-a ales, ne-a chemat şi ne-a trimis la propovăduire, luându-ne din popor şi aşezându-ne înaintea poporului, ca să mijlocim pentru iertarea păcatelor poporului şi să-l însoţim pe fiecare creştin şi comunitatea, împreună, în călătoria spre Dumnezeu.
Cu fidelitate, cu sfinţenie şi cu recunoştinţă faţă de Dumnezeu, predaniilor Sfinţilor Apostoli, Ierarhul şi preotul sunt datori să sfinţească poporul, să slujească cele sfinte. Să liturghisească şi să aducă jertfa cea nesângeroasă pentru iertarea păcatelor poporului. Acesta este prima şi întâia chemare.
Cea de a doua chemare este de a propovădui Evanghelia la toată făptura. Mandatul pe care l-a încredinţat Mântuitorul Sfinţilor Apostoli s-a transferat Bisericii, la slujitorii din toate treptele ierarhice: la episcopi, la preoţi şi la diaconi. Să propovăduiască Evanghelia la toată făptura şi să-L mărturisească pe Hristos şi să mărturisească că Hristos este Fiul Dumnezeului Celui Viu,  Mântuitorul lumii, Care s-a întrupat, Care a pătimit, S-a Răstignit, a murit şi a Înviat a treia zi, după Scripturi, S-a Înălţat la Ceruri, de unde iarăşi va să vină cu slavă să judece viii şi morţii. Deci, o mărturisire cu multă fidelitate faţă de toată predania Bisericii trebuie să îndeplinească arhiereii şi preoţii. De aceea, nici un moment nu avem voie să adăugăm sau să împuţinăm faţă de ceea ce ne-au lăsat Părinţii Bisericii, Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi. Nici să împărţim, nici să despărţim. Trebuie să rămână credinţa întreagă, aşa cum am primit-o şi pe această credinţă preoţii şi arhiereii o mărturisesc şi o propovăduiesc”, a spus P.S. Iustin Sigheteanul.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul – o viaţă închinată Bisericii

IMG_3717Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul s-a născut din părinţii Ştefan şi Maria Hodea, buni credincioşi, la data de 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş, având numele de botez Ioan.
După terminarea clasei a VIII-a a luat contact pentru prima dată cu viaţa monahală de la Mănăstirea ”Sfânta Ana” din Rohia, unde a cerut îngăduinţa arhimandritului Serafim Man, stareţul de atunci al mănăstirii, pentru a-şi petrece acolo vacanţele după finalizarea claselor a VIII-a şi a IX-a. Atât de mult s-a ataşat de viaţa de mănăstire încât i-a spus mamei sale, care l-a crescut singură de la vârsta de 8 ani, că ”eu aici vreau să rămân”, hotărâre care din acea clipă a rămas definitivă.
După doi ani de ascultare la mănăstire, stareţul, mai sus amintit, l-a trimis la Seminarul Teologic, în 1978, pe care l-a absolvit în 1983. În acelaşi an, a fost hirotonit diacon, iar în anul 1984 preot pe seama Mănăstirii Rohia. Voturile monahale le-a depus în anul 1985, primind numele de Iustin, avându-l ca naş de călugărie pe Preasfinţitul Justinian Chira, cel care l-a şi hirotonit întru diacon şi preot.
În cadrul mănăstirii a avut de îndeplinit ascultarea de secretar până în anul 1988, an în care Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teofil Herineanu i-a încredinţat conducerea provizorie a mănăstirii. Tot în acelaşi an şi-a continuat studiile în teologie, fiind admis la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu.
Începând cu data de 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului l-a numit stareţ al Mănăstirii ”Sfânta Ana” Rohia.
În anul 1990 a fost distins cu rangul de protosinghel, de către Preasfinţitul Justinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, iar în anul 1993, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ridicat la rangul de Arhimandrit, cu prilejul prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, an în care mănăstirea împlinea 70 de ani de la întemeiere.
Titlul de licenţiat în teologie l-a obţinut în anul 1992, La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna”, Universitatea ”Lucian Bla­ga” din Sibiu.
Sub cârmuirea stareţului Iustin Hodea obştea mănăstirii a ajuns în scurt timp la 30 de vieţuitori, faţă de 4-5 câţi avea înainte de anul 1989. Dintre aceştia, prin grija Prea Cuvioşiei Sale, au urmat cursurile Seminarului Teologic 13 vieţuitori, 9 au urmat Facultatea de Teologie, iar 6 au urmat cursurile de doctorat (2 la Tesalonic şi 4 în ţară).
În anul 1994, la propunerea Preasfinţitului Justinian Chira, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, la data de 22 martie, primind titulatura de ”Sigheteanul”, iar în Duminica a V-a din Postul Mare, din 17 aprilie 1994, a fost hirotonit întru arhiereu de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Dr. Antonie Plămădeală, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, Prea­sfinţitul Justinian Chira, Preasfinţitul Andrei Andreicuţ, Preasfinţitul Calinic Argatu, Preasfinţitul Ioan Mihălţan şi Preasfinţitul Emilian Birdaş.
Ca arhiereu vicar, Preasfinţia Sa a continuat şi coordonarea vieţii monahale de la Mănăstirea Rohia, fiind ajutat de un egumen, precum şi a întregii vieţi monahale din cuprinsul Eparhiei. Ca activitate pastoral-misionară consemnăm faptul că, alături de Î.P.S. Arhiepiscop Justinian, a târnosit şi resfinţit biserici, a hirotonit preoţi şi diaconi, a adresat multe cuvinte de învăţătură pentru întărirea credinţei strămoşeşti şi îmbunătăţirea vieţii duhovniceşti a fiilor Bisericii noastre, a coordonat sectoarele cultural, patrimoniu bisericesc, pictură bisericească, social şi teologic educaţional ale Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, iar din anul 1999 a preluat grija lucrărilor de construire a noii Catedrale Episcopale, al cărei demisol a fost târnosit la 9 septembrie 2003, de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu al României şi Preafericitul Părinte Petros al VII-lea, Patriarhul Alexandriei.
S-a ocupat personal de organizarea celor 5 vizite patriarhale în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului: Preafericitul Teoctist Arăpaşu (1998 – Sighetu Marmaţiei; 2000 – Tăşnad; 2003 – Rozavlea şi Baia Mare, târnosirea demisolului Catedralei Episcopale împreună cu Preafericitul Petros al VII-lea al Alexandriei), Preafericitul Daniel Ciobotea (2009 – Baia Mare, ridicarea la rang de arhiepiscop onorific a I.P.S. Sale Justinian Chira; 2012 – Mănăstirea Bârsana şi Negreşti Oaş).
În Sfântul Sinod, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul face parte din Comisia pentru Doctrină, Viaţă monahală şi Misiune socială.
De asemenea, este preşedintele Fundaţiei culturale ”Nicolae Steinhardt”, înfiinţată pe lângă Mănăstirea Rohia.
În prezent, prin decizia I.P.S. Sale Justinian, conduce întreaga activitate administrativă a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Hirotonii şi hirotesii: din aprilie 1994 şi până la sfârşitul anului 2014, a hirotonit 339 de preoţi şi 44 de diaconi.
Este doctor în Teologie din 25 noiembrie 2011, cu teza „Personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul între mărturie şi mesianism iudaic, în descrierea Evangheliilor şi a literaturii necreştine”.
A fost distins cu Ordinul Sfinţilor Martiri Brâncoveni – conferit de Preafericitul Părinte Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Este „Cetăţean de onoare” a peste 20 de unităţi administrativ-teritoriale.
În 2012, Consiliul Judeţean Maramureş i-a conferit titlul de „Om al anului 2012”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.