Grigore Leşe în concert la Stoiceni

0
648

De Rusalii (18 şi 19 iunie 2016), în satul Stoiceni, la căsuţa albastră, cu muşcate în geam şi lampă lîngă icoană, a renumitului interpret de folclor Grigore Leşe, s-a desfăşurat obiceiul „Ridicarea Armindenului” şi un concert susţinut chiar de Grigore Leşe, de Parvathy Baul din India şi de grupuri folclorice şi solişti vocali cunoscuţi, invitaţi ai gazdei. Parvathy Baul reprezintă cultul Baulilor din Bengal, o tradiţie spirituală străveche din India, inclusă de UNESCO în lista de capodopere ale patrimoniului oral al umanităţii. În prezent, Parvathy conduce o şcoala de muzică din sudul Indiei şi călătoreşte pe toate continentele, pentru a oferi reprezentaţii şi a ţine conferinţe publice pe teme de artă sacră şi spiritualitate. Parvathy şi Grigore Leşe s-au întîlnit pentru prima dată în anul 2015, la Bucureşti.
Sîmbătă, 18 iunie, începînd cu ora 20, în casa lui Grigore Leşe, a avut loc prima manifestare. După scăpătatul soarelui, un grup de poeţi, scriitori şi oameni de cultură au desfăşurat un moment cu recitaluri de poezie din lirica contemporană. Au citit poezii, la lumina lămpii: Ioana Crăciunescu, Ioan Mureşan, Ioan S. Pop, Vasile Muste, Vasile Ciuban, Florin Săsărman, Vasile Voiculescu şi Vlad Ciobanu. După poezie, cei prezenţi au vizionat filmul „Grigore Leşe – o lume-n lume”, realizat de Mihai Adrian Buzura, fiul marelui scriitor Augustin Buzura.
Duminică, 19 iunie, începînd cu ora 15, cu participarea localnicilor, cîtă frunză cîtă iarbă, într-un entuziasm general, armindenul a fost înălţat de cei mai puternici bărbaţi din Stoiceni. Are înălţimea de 27 m, iar în vîrf au fost puse o cruce de flori şi coroniţe de brad. Armindenul este cel mai falnic brad din pădure, adus în sat tras de căruţe, ca să facă legătura dintre pămînt şi cer. Oamenii au spus: „Să deie Dumnezeu ţarină, să deie belşug!” E semn al belşugului, al fertilităţii, iar oamenii trăiesc cu impresia asta. În jurul Armindenului, s-a încins un joc lăpuşean, la care au participat nu doar profesioniştii, ci şi cei prezenţi la manifestare – întreaga adunare răsuna de acordul ceterilor. Grigore Leşe şi-a prezentat invitaţii şi a interpretat cîteva din cîntecele sale. A evoluat Ansamblul folcloric „Someşul Napoca” din Cluj, coordonat de Zamfir Dejeu, care a susţinut timp de o oră cîntece şi dansuri populare româneşti din mai multe zone folclorice ale României. Grupul „Iza”, condus de Ioan Pop, a zinit cu cetera, zongora şi doba şi a prezentat un moment maramureşean. În cele din urmă, au urcat pe scena în aer liber Parvathy Baul şi Grigore Leşe, India şi România, într-o îngemănare vibrantă de muzică şi stări. Baul a adus o frîntură de Asie profund spirituală prin muzica ei, ne-a ajutat să ne găsim „omul din inimă”. Sînt două voci care se caută în străfundul tradiţiilor şi se îngînă într-un loc de poveste. A fost o trecere formidabilă, de la un cîntec la altul, de la o lume la alta, demonstrînd încă o dată universalitatea muzicii, cu sunetul nepereche al horilor lui Grigore Leşe. În final, în şura lui Grigore Leşe, a avut loc jocul la şură, cu un grup de ceteraşi din Sîngeorz-Băi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.