20 km de drumuri asfaltate în patru ani în comuna Valea Chioarului

0
935

Ultimii ani de zile au fost fructuoşi pentru Comuna Valea Chioarului, din punct de vedere al infrastructurii rutiere. Astfel, circa 20 de kilometri de drumuri şi uliţe au fost asfaltaţi.
Investiţiile s-au realizat atât pe fonduri europene, cât şi pe bani guvernamentali, proveniţi în principal de la Ministerul Dezvoltării: „În perioada 2012-2016 am finalizat câteva proiecte importante, atât pe fonduri europene, cât şi pe finanţare guvernamentală. Astfel, pe cele europene, pe măsura 125 am finalizat un drum de câmp, adică s-a turnat mixtură asfaltică în două straturi, ce leagă trei localităţi: Fericea, Vărai şi Mesteacăn. De asemenea, pe măsura 322 am asfaltat drumul de la Duruşa, în lungime de 2,2 kilometri, plus încă 500 de metri, din bani de la Guvern, iar pe GAL, tot aceeaşi măsură, am asfaltat încă 3,6 kilometri de drum la Fericea. Pe fonduri guvernamentale, s-au finalizat aproximativ 1,8 kilometri de uliţe comunale în Valea Chioarului, dar şi apa la Mesteacăn, circa 12 kilometri de aducţiune, racordaţi la sursa de apă de la Boiu Mare, cu staţie de pompare şi rezervor de 200.000 de litri”, a declarat Ioan Burde, primarul din Valea Chioarului.

Fericea, Curtuiuşu Mare şi Vărai, cu proiecte demarate

De asemenea, mai există în derulare un proiect de reabilitare a drumului DC 63 ce face legătura între Fericea şi Curtuiuşu Mare, în lungime de 1,5 kilometri, plus alţi 600 de metri, străzi laterale în Valea Chioarului. Proiectul guvernamental este în cuantum de aproximativ 1,2 milioane de lei. Nu în ultimul rând, administraţia locală mai are un proiect câştigat, cu contractul semnat, la Ministerul Dezvoltării, în satul Vărai. Acesta presupune asfaltarea a şase kilometri de drum. Procedura de licitaţie a fost încheiată şi se aşteaptă doar emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Aici se vor construi câteva ziduri de sprijin, consolidare de podeţe, dar şi asfaltarea propriu-zisă. Investiţia este în valoare de 2,6 milioane de lei. Tot un proiect proaspăt demarat este şi cel legat de reabilitarea a cinci kilometri de drum (DC 61) care leagă Curtuiuşu Mare de drumul european, dar şi a uliţelor de la Mesteacăn. Investiţia de un milion de euro va presupune, în total, realizarea a opt kilometri de drumuri şi uliţe, fiind declarată eligibilă şi aflându-se în faza de achiziţie a proiectului tehnic. După finalizarea tuturor proiectelor de infrastructură rutieră aflate încă în derulare, comuna valea Chioarului va mai rămâne doar cu şase kilometri de drumuri neasfaltate.

Criteriul populaţiei, o piedică în calea implementării proiectului de apă-canal

Deşi autorităţile locale din Valea Chioarului au întocmit deja studiile de fezabilitate pentru proiectele de introducere a apei şi canalizării în comună, criteriile de eligibilitate pe fonduri europene nu le permit accesarea acestei surse de finanţare, din cauză că în comună nu există peste 2.000 de locuitori. În consecinţă, soluţia rămâne tot Ministerul Dezvoltării: „Au fost finalizate şi studiile de fezabilitate pentru apă şi canalizare în patru localităţi: Valea Chioarului, Curtuiuşu Mare, Vărai şi Fericea. Aşteptăm şi la acest proiect ca să identificăm sursele de finanţare pe care am putea să-l implementăm. Singura soluţie însă cred că este prin Ministerul Dezvoltării, din cauză că pe fonduri europene nu ne încadrăm în criteriul de eligibilitate al celor două mii de locuitori. Poate că dacă se va modifica pe viitor, vom avea şanse şi aici, dar altfel nu”, a mai spus primarul.

Bază sportivă modernă, finalizată zilele viitoare

Terenul de sport din Valea Chioarului este aproape de finalizare. Obiectivul este amplasat lângă şcoala din centrul comunei. Pentru ca baza sportivă să fie funcţională, mai trebuie aşezat doar gazonul artificial. Investiţia, ce are inclusiv instalaţie de nocturnă, este realizată din fonduri proprii ale primăriei şi se ridică la circa 150.000 de lei. Elevii şcolii din localitate sunt cei mai câştigaţi, ei având acum o bază sportivă modernă, unde să-şi desfăşoare orele de educaţie fizică: „Abia aşteptăm să se termine terenul ca să putem să jucăm fotbal pe el”, a spus un elev. „Vrem să se finalizeze baza sportivă, că aşa vom avea şi noi condiţii bune ca să ne desfăşurăm orele de educaţie fizică”, a completat un alt şcolar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.