Doar jumătate dintre alegătorii maramureşeni au votat la alegerile locale din 5 iunie 2016, semn că democraţia participativă este o poveste exagerată. Ca efect, cele 750.000 de buletine de vot nefolosite, pe care s-a cheltuit suma de circa 750.000 lei, au fost tipărite în zadar. Ar trebui adoptată o lege precum cea din Ungaria, alegătorii să-şi anunţe intenţia de a participa la alegeri şi să fie tipărite buletine de vot doar pentru aceştia!
Românii refuză să contribuie la viaţa politică a ţării şi nu există cale decît a convingerii. Civismul nu le poate fi impus, soluţia votului obligatoriu nu-i democratică, ne putem gîndi la alte căi de a-i activa pe cetăţenii cu drept de vot. Dacă la alegerile locale s-au prezentat 48% dintre alegători, înseamnă că la alegerile parlamentare din toamnă va fi o prezenţa de 25-30%, cu riscul ca nici parlamentarii să nu reprezinte majoritatea populaţiei judeţului, semn de slăbiciune a tinerei noastre democraţii. Constituţia le oferă cetăţenilor dreptul de a alege şi a fi aleşi, garantînd celelalte avantaje constituţionale – ceea ce nu este puţin. Dacă nu foloseşti posibilitatea de a alege, devii cetăţean pasiv, de mîna a doua, care renunţă deliberat la acest drept obţinut atît de greu în istorie. Ar fi de înţeles acest lucru pentru cei cu probleme de sănătate sau sociale, sau pentru cei în vîrstă înaintată, însă atunci cînd nu votează tinerii, sau salariaţii de stat, explicaţia ţine de lipsa de educaţie civică – aici este implicată şi morala, căci nu poţi primi administratori publici de calitate dacă nu dai la schimb votul politic conştient.
Alegerile locale au fost organizate după o lege nouă, pentru a evita votul multiplu. Statul a făcut o cheltuială importantă, achiziţionând zeci de mii de tablete electronice, cîte una în fiecare secţie electorală, pentru scanarea cărţilor de identitate. Guvernul Cioloş a cheltuit sume uriaşe ca să garanteze alegerile corecte, însă mica mită electorală tot nu poate fi stopată, căci ţine de mentalitatea românilor să fie plătiţi pentru vot, fie şi cu un kilogram de zahăr sau un litru de ulei, după posibilităţile de la ţară…
Situaţia voturilor a fost validată marţi, 7 iunie 2016, judeţul Maramureş fiind primul pe ţară care a încheiat raportul alegerilor locale. De atunci, partidele şi candidaţii independenţi, aleşi sau nu, dar cu peste 3%, îşi tot depun dosarele pentru decontarea cheltuielilor de publicitate electorală – sînt multe acte de făcut, fiecare articol sau afiş trebuie justificat cu documente ştampilate şi semnate. De cum vor fi publicate rezultatele alegerilor în Monitorul Oficial, prefectul va începe validările, consilierii locali vor depune jurămîntul, iar primarul recunoscut prin încheiere judecătorească va pune mîna pe Biblie şi Constituţie în faţa noului consiliu local constituit.
Pentru Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheş rămîne în funcţie şi îşi continuă mandatul vechi, pînă la darea unei sentinţe definitive. În situaţie asemănătoare (complicată) se află zeci de primari din ţară! Funcţia aceasta este riscantă, căci procurorii nu ezită să-i acuze pe politicieni, indiferent pe ce treaptă se află. Nu există judeţ fără de primari condamnaţi sau cercetaţi penal, administraţia publică stă sub vizorul DNA şi DIICOT! Respectarea integrităţii este un scop urmărit de justiţie. Soarta primarilor cercetaţi, aleşi de cetăţeni pentru un nou mandat, se află astfel în mîna judecătorilor independenţi. Avem încredere că vor da sentinţă rapid, dar avem şi „suspiciuni rezonabile”, punîndu-ne întrebarea dacă Codul penal nou face dreptate, de vreme ce pentru ucidere din culpă nu păţeşti/plăteşti chiar nimic! Ce este mai important, omul ori banii?…
O nouă lege electorală se pregăteşte (este cerută de preşedintele ţării) şi cerem să fie asemănătoare cu cea din Ungaria, pentru a economisi banii ţării.