• Românii fără venituri vor putea plăti contribuţia de sănătate la momentul spitalizării •
Luni, 30 mai, în Monitorul Oficial a fost publicată o modificare foarte importantă a Codului fiscal în domeniul asigurărilor sociale de sănătate. Practic, românii fără venituri care nu sunt coasiguraţi şi nici scutiţi de plata contribuţiei, pot opta pentru plata acestei contribuţii fie lunar fie doar la spitalizare. Desigur, dacă nu se utilizează serviciile de sănătate publică, această opţiune este echivalentă cu scutirea la plata contribuţiei. Legea mai aduce şi alte cîteva elemente de noutate atît în domeniul asigurărilor de sănătate cît şi în domeniul taxelor locale.
Legea nr. 112/2016 aduce modificări importante Codului fiscal. Elementul principal constă în faptul că se introduce o procedură opţională la plata contribuţiei de sănătate datorată de persoanele fizice ce nu realizează venituri, nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii şi nici nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane.
Aceste persoane pot opta între:
• plata contribuţiei de sănătate în procent de 5,5% lunar, prin depunerea declaraţiei de asigurare, contribuţia de sănătate datorîndu-se pentru salariul minim pe economie valabil în luna respectivă;
• la momentul la care se utilizează serviciile de sănătate publică (spitalizare) – caz în care contribuţia de 5,5% se calculează la o bază de calcul reprezentînd 7 salarii minime brute, de la momentul utilizării serviciilor de sănătate publică.
Pentru persoanele ce optează să plătească lunar, scadenţa obligaţiei este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.
Legea introduce şi o discretă amnistie fiscală, în sensul că, dacă au existat deja persoane fizice care au primit o decizie de plată a contribuţiei pentru perioada ianuarie – mai 2016, atunci acestea nu mai sunt obligate la plata debitelor stabilite prin decizie.
O altă modificare importantă o reprezintă scutirea de la plata contribuţiei de sănătate pentru veniturile din investiţii (dividende, dobînzi, vînzări acţiuni) şi veniturilor din alte surse, cînd aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizică, iar baza anuală de calcul este mai mică de 12 salarii minime pe ţară.
Legea mai modifică şi cîteva situaţii privind impozitul pe teren, pe clădiri sau pe mijloace de transport, impozite datorate către bugetul local.
Acestea trebuie să fie analizate în contextul întregului Cod fiscal. În principiu apar cîteva mici scutiri la nivelul impozitelor locale. Se modifică, de asemenea, procedura de aplicare a taxei asupra serviciilor de reclamă şi publicitate, în sensul că, faţă de anii precedenţi, taxa de reclamă şi publicitate, datorată bugetului local, se datorează de prestatorul serviciului de reclamă şi publicitate, pînă pe data de 10 a lunii următoare celei la care s-a efectuat serviciul.