Cine nu votează nu contează!

0
553
Editorial Graiul Maramureşului

Azi se încheie campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie, mîine e zi de meditaţie şi duminică vom merge la votare. Să nu acceptăm manipularea/mita electorală, ci să ne ghidăm după propria conştiinţă.
Estimările privind prezenţa la urne diferă, optimiştii spun că 60% dintre maramureşeni vor vota, dar probabil că 50% ar fi o prezenţă onorabilă. Însă există estimări pesimiste, care susţin că romii nu vor ieşi la vot dacă nu vor primi daruri electorale (bonuri de masă, pachete cu alimente, cizme), deci procentul nu va urca de 30. Poliţia cercetează un caz de mită electorală în Maramureşul istoric, candidatul de primar a oferit plicuri cu bani ca să fie ales. Legea pedepseşte drastic asemenea practici şi nu credem că merită să fii ales primar în acest fel (cu riscul de a face închisoare).
Este un test de democraţie, pe care ar trebui să-l trecem, pentru a demonstra că sîntem conştienţi că doar votînd putem conta. Alegătorul este curtat, toţi candidaţii îi cer votul şi promite tuturor, cu toate că doar pe unul singur îl va putea vota. Ţine de persuasiunea şi capacitatea de a înţelege că binele comun aduce binele personal, nu invers!
Ne punem în pielea candidaţilor şi constatăm că sînt striviţi de presiunea evenimentelor. Dintre toţi, doar unul va obţine postul de primar, iar cele de consilieri, după numărul de voturi pe lista de partid. Decizia de a candida şi a te supune voinţei cetăţenilor în acest concurs electoral nu o ia oricine, riscul putîndu-se transforma în deziluzie. Candidatul investeşte în ideea de a reprezenta poporul ca ales, iar eşecul este demoralizator. A forţa voinţa alegătorilor prin mită electorală este infracţiune, chiar dacă acoperi fapta sub argumentul că ar fi vorba de un împrumut. Candidaţii ar trebui să se ferească, cel puţin acum.
Decizia alegătorilor pare imprevizibilă, dar există un fir logic. Majoritatea cetăţenilor apreciază credibilitatea candidaţilor, dacă au realizări personale importante, dacă sînt dedicaţi comunităţii, dacă au spirit de echipă, dacă sînt de cuvînt, dacă sînt oameni practici. Ceilalţi n-au nici o şansă. În trei comune din judeţul Maramureş, există cîte un singur candidat la funcţia de primar – acolo democraţia se află în situaţie de excepţie, fiind suficient votul său şi unicul candidat va fi ales primar. Pentru Consiliul Judeţean, candidează un cetăţean european rezident în Maramureş. Au mari şanse candidaţii propuşi de partide, pe baza ideologiilor de stînga, de dreapta, creştine, ecologiste, etnice, pe care le susţin.
Scopul este ca voinţa comunităţilor să fie reprezentată puternic, de primari şi consilieri locali şi judeţeni care respectă interesul cetăţenilor, ţinînd cont şi de legile ţării. Candidaţii sînt mai întîi aleşi de membrii de partid din care fac parte, deci au o credibilitate în plus faţă de cei independenţi. Dar apar şi cazuri în care partidul este remorcat de un candidat, cum este partidul regional. Nu am auzit de candidaţi impuşi de sus, gen Agamiţă Dandanache – dar urmează alegerile parlamentare!
Legea electorală nouă elimină votul multiplu, transparentizează cheltuielile, sancţionează frauda şi mita electorală, dar nu le poate elimina, deoarece politica este un domeniu al negocierilor, al promisiunilor şi programelor, în care interesul public se combină cu cel privat, ideal fiind să coincidă. Codul penal distinge clar promisiunea făcută de candidat, de mita dată de acesta pentru a fi ales. Controlarea cheltuielilor din campanie şi scanarea CNP-urilor pe loc este un progres remarcabil al democraţiei. Deplasarea la votanţii bolnavi cu urna mobilă este posibilă în continuare, dar se iau măsuri contra votului multiplu.
Am asistat în această campanie electorală la dispute între candidaţi (unele încheiate cu ameninţări, cercetate de poliţie şi procuratură), alegerile locale fiind pasul spre a obţine influenţă şi decizie asupra bugetelor locale. Alegătorii sînt atraşi de candidatul cel mai puternic, cu toţii vor să aleagă cîştigătorul, indiferent de ideologia sa. Psihologia aceasta trebuie depăşită, de vreme ce alegem candidaţi propuşi de partide. Democraţia este un sistem de guvernare ce funcţionează rezonabil dacă mergem la vot!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.