Pentru alegerile locale de duminică, un sistem informatic va monitoriza votul

0
443

• 18.616 tablete vor scana CNP-urile alegătorilor •

Alegerile locale de duminică, 5 iunie, vor fi primele la nivel de ţară în care procesul de vot va fi informatizat. În fiecare din cele peste 18.600 de secţii de votare din ţară va exista cîte un operator care va scana, cu o tabletă, CNP-urile celor care vor să pună ştampila pe buletinele de vot. În cazul unei tentative de vot multiplu sau ilegal, sistemul va alerta atît personalul din secţia de votare, cît şi poliţia. În plus, informaţiile colectate vor fi transmise în timp real la „centru”, prezenţa va fi mult mai uşor de raportat în ziua votului, iar rezultatele vor putea fi publicate la doar cîteva ore după închiderea urnelor.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, un sistem care va conecta toate secţiile de vot din ţară la o bază de date comună, va permite un schimb de informaţii în timp real şi va funcţiona şi la centrul de comandă al MAI pentru a depista tentativele de vot ilegal.
Ca soluţie de back-up, toate secţiile de votare au reţea WiFi securizată de STS, iar aplicaţia de pe tablete poate funcţiona şi în modul offline, acumulînd datele intern, pînă la o eventuală conectare la internet, moment cînd informaţiile stocate sînt referenţiate în baza de date.
Aplicaţia de pe tabletă va fi utilizată de un operator de calculator, care va scana CNP alegătorului, va verifica dacă acesta a mai votat sau nu, dacă are drept de vot sau dacă este înscris la acea secţie. În plus, datele colectate pe fiecare tabletă vor putea fi transmise, în timp real, în reţea pentru o centralizare automată a informaţiilor statistice cum ar fi prezenţa, vîrsta alegătorilor, sexul sau mediul urban/rural.
Aplicaţia de pe tabletă nu va scana întreaga carte de identitate, ci doar partea de jos, acolo unde există acel număr MRZ în care se regăseşte şi CNP-ul. Dacă un alegător nu doreşte scanarea cărţii de identitate, CNP-ul poate fi introdus manual de către operator. În rest, procesul de votare se desfăşoară la fel, cu aceleaşi liste în care fiecare alegător trebuie să semneze că a votat.
În ceea ce priveşte tentativele de vot multiplu, sistemul va raporta instant dacă CNP-ul a mai fost folosit şi în alte secţii de votare, mesajele de alertă vor fi comunicate preşedintelui de secţie ce va lua o decizie – va verifica cu secţia raportată dacă persoana indicată chiar a mai votat, dacă i se regăseşte şi semnătura în lista de vot şi va alerta şi organele de poliţie. În acelaşi timp, MAI-ul va fi şi el integrat în sistem, de unde va putea primi informări în timp real.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.