– băncile vor fi obligate să transmită orice tranzacţie de peste 15.000 de euro –
Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de act normativ referitor la modificarea Codului de Procedură Fiscală. Două modificări importante: actele administrative vor putea fi lipite chiar pe uşa contribuabilului, iar băncile vor fi obligate să raporteze orice tranzacţie de peste 15.000 de euro.
Proiectul de lege completează articolul 47 din actualul Cod de Procedură Fiscală, astfel încât contribuabilii nu se mai pot prevala de faptul că nu au fost înştiinţaţi de organul fiscal. Iată modificarea: 5. Alineatul (2) al articolului 47 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie se comunică contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului acestuia, direct, dacă se asigură primirea sub semnătură a actului administrativ fiscal, sau prin poştă, la domiciliul fiscal, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire… Dacă în procedura comunicării directe a actului administrativ fiscal la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului acestuia, acesta refuză primirea actului sau nu este găsit la domiciliul fiscal, se va afişa pe uşa destinatarului o înştiinţare”.
De asemenea, potrivit viitorului Cod de Procedură Fiscală, băncile, şi nu numai ele, sunt obligate să înştiinţeze Fiscul despre orice tranzacţie pe care o face orice contribuabil din România, dacă valoarea ei depăşeşte 15.000 de euro. Iată modificarea: Articolul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Instituţiile de credit au obligaţia ca, la solicitarea organului fiscal central, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării:
a) toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi;
b) beneficiarii reali ai operaţiunilor bancare, definiţi potrivit legii.
(2) Instituţiile de credit sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, următoarele informaţii:
a) lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum şi datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea.
b) lista persoanelor care închiriază casete de valori, precum şi încetarea contractului de închiriere.
c) operaţiunile în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele, definite potrivit legii.
d) transferurile externe în şi din conturi pentru sume a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro.