Sesiunea studenţească anuală de filosofie

0
826

Joi, 19 mai 2016, ora 10, la sediul Universităţii de Nord din Baia Mare, a început Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice, la care au participat studenţi şi profesori de la toate disciplinele. Aşa este tradiţia, ca anual să fie prezentate „fructele” cercetării individuale şi colegii studioşi să intre în competiţie.
Secţiunea de filozofie, coordonată de profesorii Daniela Dunca, Vasile Cătălin Bobb şi Ana Farcaş, s-a desfăşurat în sala 44, cea cu geamurile spre vest. Studenţii şi-au citit lucrările şi au răspuns la întrebările asistenţei. Subiectele tratate au cuprins toate perioadele din istoria filozofiei: antichitatea greacă, evul mediu creştin şi modernitatea europeană. Ideile şi subiectele s-au intersectat, făcându-i pe referenţi să simtă că fac parte din aceeaşi cultură. Au început bobocii, timizi, căci nimeni nu doreşte să se facă de ruşine, iar profesorii sunt critici şi intimidanţi… Dar încet, încet s-au dezgheţat apele, ca mai apoi discuţiile să se înflăcăreze cînd au ajuns la problema libertăţii (gândită ca ”necesitate înţeleasă” de Spinoza), la surprinzătorul Nietzsche, la drepturile şi emanciparea femeilor începând din secolul al XIX-lea. Spre seară, după ce toată lumea a obosit, chiar la ultima lucrare, am fost delectaţi cu viziunea lui Einstein, reflectată într-o scrisoare către fiica sa, despre iubire ca cea mai puternică forţă din cosmos, forţă ce n-a fost încă descoperită de ştiinţă şi probabil nu va fi niciodată… De asemenea, despre credinţa profundă a lui Einstein în Dumnezeu, văzut ca un principiu raţional şi o conştiinţă universală.
Profesorii i-au felicitat pe studenţi, încântaţi de realizările lor, după care s-au retras spre a delibera cine a surprins cel mai clar subiectul filozofiei. Premii au primit: locul I, Carmen Criste cu lucrarea ”Problema phronesisului în perspectiva gadameriană”; locul II, Melinda Kiss cu ”Salvat sau damnat? Doctrina alegerii prin graţie a lui Calvin în perspectiva lui Max Weber”; locul III, Ioana Grad, cu ”Iubirea în viziunea lui Albert Einstein”. Câştigătorii, dar şi cei care şi-au dat silinţa şi au demonstrat că sunt pasionaţi de filozofie, au primit diplome şi cărţi. Filosofia este un subiect interesant, deci trebuie deschise în continuare porţile interdisciplinare şi dezbaterile de dragul ştiinţei.
Nicolae GOJE
student anul I Filosofie

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.