La Vişeu de Sus a avut loc cea de-a XXXVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură şi Folclor „Armonii de primăvară”, un festival ce şi-a dovedit calitatea şi rezistenţa în timp, datorită implicării oamenilor care, de-a lungul celor 38 de ani de existenţă, au conştientizat importanţa unei manifestări de acest gen. Festivalul a reunit în oraşul dintre râuri oameni de cultură şi artişti din întreaga ţară. Dacă ziua de sâmbătă a fost dedicată literaturii, duminica a stat sub semnul folclorului.
Ziua literaturii a avut în prim plan festivitatea de premiere a concursului de poezie şi proză scrisă (creaţie literară şi volum), concurs la care atât elevi şi studenţi cât şi scriitori consacraţi şi-au trimis lucrările. Juriul a fost format din: Olimpiu Nuşfelean – preşedintele juriului, director Mişcarea Literară, poetul Gavril Ciuban, cel care a coordonat întregul concurs, poetul Nicolae Scheianu – CJCPCT MM, Lucian Perţa (care a şi parodiat câteva dintre creaţiile premiate), Lupu Petrovan, Lazăr Năsui, Vasile G. Pop, pr. Vasile Luţai, Valer Griga, pr. Ioan Dunca.
Înainte de festivitatea de premiere, artistul plastic Alexandru Szabo a prezentat o expoziţie de lucrări ale sale, fiecare în parte convertite în copertă de carte.
Un moment important a fost lansarea volumului ”Vişeul de Sus, o istorie în imagini” a prof. Ion Ţelman şi Aurel Ghilezan. Lucrarea apărută cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Vişeu de Sus a fost considerată deosebit de valoroasă, un real câştig pentru oraş, dar şi pentru zona Maramureşului. Despre volum a vorbit directorul festivalului, dr. Anuţa Pop, poetul şi publicistul Gheorghe Pârja şi, în final, autorul Ion Ţelman. De asemenea, directorul editurii Grinta Cluj-Napoca, Gabriel Cojocaru, a fost prezent cu un stand de carte şi a făcut o succintă prezentare a colaborării editurii cu scriitorii maramureşeni.
Ca de fiecare dată, şi această ediţie s-a adresat atât elevilor, aflaţi la primele încercări literare, cât şi scriitorilor consacraţi. Au fost acordate premii pentru debut în creaţie literară elevilor: Ionuţ Timiş, cls. a VI-a – Borşa, Daria Cozma şi Andreica Ana – cls. a VII-a – Lic. Tehnologic Vişeu de Sus. Un premiu cu o încărcătură emoţională deosebită a fost acordat In Memoriam Anca Sasu, de către familia poetei mult prea devreme plecată la cele veşnice, unei foarte tinere poete din Vişeu de Sus: Teodora Paşca. La secţiunea creaţie literară premiile s-au îndreptat înspre Cluj şi Bistriţa, astfel: Bianca Alexandra Lala – Lic. Teoretic Avram Iancu Cluj-Napoca, Alexandra Ionuţa Andrecuţ şi Ştefania Bodescu – Palatul Copiilor Bistriţa.
La secţiunea Volum de proză, laureaţii au fost: Luminiţa Zaharia – Bucureşti, premiul III, Lenuţa Rusu – Fălticeni, premiul II, premiul I fiind obţinut de Nicolae Goja – Baia Mare. La secţiunea Volum de poezie, juriul a decis să acorde premiul I ex-aequo: Tatiana S. Munteanu – Galaţi şi Enea Gela – Craiova. Marele premiu al festivalului i-a revenit unei poete din Grindu-Ialomiţa, Ioana Trică.
Au fost acordate şi premii speciale. Despărţământului Vişeu-Iza al Astrei a oferit un premiu pentru Elena Mândru – Iaşi. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, care a asigurat toate cărţile oferite premianţilor, a oferit şi un premiu aparte scriitoarei Elena Cărăuşan. Ion Petrovai a fost distins cu premiul Reprezentanţei Baia Mare a Uniunii Scriitorilor, prin dl. Gheorghe Pârja. Ana Cristina Popescu din Caransebeş a fost premiată pentru încărcătura spirituală a scrierii de către pr. Ioan Dunca. Premiul Bibliotecii Orăşeneşti a ajuns la Maria Tirenescu din Cugir. Premiul Cenaclului Literar-Artistic ”Andrei Mureşanu” s-a acordat unei scriitoare din Italia, Olimpia Danci. Centrul Cultural-Social a oferit un premiu tânărului Cristian Emanuel Ştefănescu. Alexa Gavril Bâle a primit din partea juriului un premiu special pentru volum. De asemenea, alte două premii ale festivalului au ajuns la Mangalia la Kady Nicol şi Bistriţa la Ciceu Ana Raluca. Revistele literare Tribuna şi Mişcarea Literară au acordat premii poetelor Rândunica Petrulescu Anton şi Antonia Zavalic.
Evenimentul s-a încheiat cu recital de poezie şi muzică susţinut de Patricia Borbely, Adina Deac, Niculina Pop – Liceul Teoretic din Carei; prof. coordonator Adrian Ţineghe.
Duminică, centrul oraşului a fost umplut de frumuseţea costumelor pe care membrii ansamblurilor folclorice prezente le-au făcut să strălucească în cadrul paradei portului popular. Spectacolul, prezentat chiar de către directorul festivalului, dr. Anuţa Pop, a fost cu adevărat unul de gală, reunind ansambluri folclorice din diferite zone etnografice ale ţării: Ansamblul folcloric Poieniţa – Cehu Silvaniei, Sălaj, Ansamblul folcloric Flori de mai – Rădeşti, Alba, Ansamblul folcloric Hodăceana – Hodac, Mureş, Ansamblul folcloric Fiii Moţilor – Mihai Viteazu, Corul Parohiei Ortodoxe Mihai Viteazu I, Ansamblul folcloric Cireşarii din Coruia – Săcălăşeni, Ansamblul folcloric Cosăul – Sârbi, Ansamblul folcloric Cercănelul – Borşa, Ansamblul folcloric Vişeul şi un alt grup folcloric din Vişeu de Sus.
De asemenea, accentuând valenţele multiculturale şi multietnice ale oraşului, festivalul a avut în deschidere şi un moment de folclor german, susţinut de Trupele de Dans „Edelweiss” şi „Edelweiss Senioren” – FDG Vişeu de Sus, Trupa de dans „Regenbogen” – Oradea, Bihor, Trupa de dans „Gute Laune” – Satu Mare, grădiniţa şi liceul cu predare în limba germană din Vişeu de Sus.
Scopul acestui festival, aşa cum ne-a relatat dr. Anuţa Pop, a fost acela de a aduce în faţa publicului spectator şi telespectator o parte din ceea ce înseamnă bogăţia de valori a poporului român, în diversitatea sa. Astfel, frumuseţea şi autenticitatea costumelor populare ce au putut fi remarcate în cadrul paradei portului s-au îmbinat cu jocul, cântecul şi tradiţiile. Această ediţie a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că Festivalul „Armonii de primăvară” merită, datorită longevităţii, dar mai ales datorită calităţii, să se numere printre cele mai importante festivaluri de gen din ţară. Felicitări organizatorilor!