Subsolul Maramureşului cantonează resurse de minereuri metalifere cu conţinut de aur, argint, plumb, zinc, cupru şi metale asociate, metale rare, fier-mangan, precum şi zăcăminte de sare, cărbuni, substanţe nemetalifere şi roci utile.
Activitatea de producţie la minele şi uzinele de preparare din patrimoniul REMIN SA Baia Mare a încetat din anul 2007, ca urmare a eliminării subvenţiei de stat pentru minereurile neferoase – nu datorită epuizării rezervelor din cele 16 perimetre miniere, pentru care deţine licenţe de concesiune cu valabiltate până în 2020. Flotaţiile, cianuraţiile şi topitoriile au fost dezafectate, cu excepţia Minei Baia Sprie Est, Flotaţiei Centrale Baia Mare şi SC Romplumb SA Baia Mare, care se află în conservare. Din considerente similare, a încetat şi activitatea unităţilor de explorări geologice (cu capital de stat). Rezervele geologice ale Maramureşului constituie o resursă sigură, indiferent de fluctuaţiile pieţelor internaţionale. Ele pot asigura producţia pentru mai multe decenii. Peste 90% din rezervele polimetalice ale ţării se află în regiunea minieră Baia Mare, la care se adaugă cele auro-argentifere, cuprifere, de fier-mangan, zăcământul de sare Vadu Izei-Onceşti, zăcămintele de sare parţial exploatate de la Ocna Şugatag şi Coştiui, zăcăminte de substanţe nemetalifere şi roci utile, precum şi peste 95 de milioane de tone de steril de flotaţie, depozitat în 16 iazuri de decantare, pe 400 ha de terenuri din judeţul Maramureş, ce aparţin statului român. Pentru retratarea/recuperarea metalelor preţioase din iazul Tăuţii de Sus al Flotaţiei Centrale, a fost aprobată, prin HG, licenţă de concesionare. Dacă există voinţă politică, mineritul poate fi revigorat! Este nevoie de aprobarea în Parlament a proiectului privind modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003. SC Conversmin Bucureşti, prin Ministerul Fondurilor Europene, să atragă suma de 35 de milioane de euro, pentru finalizarea lucrărilor de ecologizare. Stingerea datoriilor Remin ar fi posibilă prin compensarea cu contravaloarea activelor executate din fondurile de investiţii destinate mineritului, transferate fără plată altor instituţii de stat. Şi alte măsuri, favorabile mineritului.
• Azi, 21 aprilie 2016, în Bucureşti, are loc Forumul Minier Român, ediţia a III-a. Conferinţa are invitaţi de marcă de la Guvern, ANRM, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei. Participanţii vor elabora propuneri de soluţii pentru problemele prioritare ale mineritului românesc. La acest eveniment naţional participă şi specialişti din Maramureş, Forumul Minier Român fiind organizat de inginerul geolog Alexandru Nicolici din Baia Mare (Asociaţa Profesională Munţii Apuseni). Graiul Maramureşului este partener media al evenimentului.
ing. Aurel PANTEA