Premieră în atletismul vişeuan: maratonistul Valentin Ghilezan

0
736
Grupul de alergători vişeuani

De câte ori am prilejul, o fac cu mare bucurie, afirmând că sportul şi mişcarea sportivă se află acasă la Vişeu de Sus. De aici au plecat sportivi de înaltă performanţă care au reprezentat România în competiţii internaţionale, bucurându-ne sufletul la urcarea lor pe podium şi ascultând imnul ţării la arborarea tricolorului. Am plăcerea să-i amintesc: Vasile Tomoiagă (canotaj), Sorin Pop (vo­lei), Eugen Bota (hand­bal), Iosef Stadler (handbal), Gheorghe Tadici (antrenor lotul feminin de handbal), Mihai Timiş (antrenor federal tenis de câmp – Luxemburg), antrenori emeriţi: Alexandru Skurka şi Karoly Feher (canotaj), Gheorghe Man (box) şi o mulţime de campioni naţionali la diverse discipline sportive sau componenţi ai loturilor divizionare din primul eşalon. Un merit deosebit l-au avut profesorii de educaţie fizică.
Dovada că Vişeul este cunoscut ca un centru sportiv însemnat o constituie şi vizita marilor campioni olimpici şi mondiali care vin des în oraşul nostru la invitaţia lui Vasile Tomoiagă (campion mondial şi vicecampion olimpic canotaj), unii dintre ei participând, alături de tineri sportivi, la competiţii, cum ar fi Crosul Vaserului. Îmi face plăcere să-i amintesc: Gabriela Szabo (campioană mondială şi olimpică la atletism, fost ministru al sportului), Andreea Răducan (campioană mondială şi olimpică gimnastică), Elisabeta Lipă (campioană mondială şi olimpică la canotaj – ministru al sportului), Valeria Răcilă (campioană olimpică canotaj), Nicu Vlad (campion olimpic haltere).

Maratonistul Valentin Ghilezan
Maratonistul Valentin Ghilezan

Legat de activitatea sportivă bogată, doresc să aduc un omagiu sportivilor, amintind că zilele trecute atletismul vişeuan s-a îmbogăţit cu încă o probă: maraton, la care, în premieră, a participat Valentin Ghilezan. Este vorba despre ediţia a VI-a a maratonului de la Cluj-Napoca, competiţie la care au luat startul peste 4.000 de alergători din 20 de ţări ale lumii. Tot aici au participat alţi 7 alergători din Vişeu, pe distanţa de 21,1km – semi-maraton: Bodea Ţucu, Fellner Alfred Ludovic, Kovacs Attila, Copândean Aurora, Tomoiagă Radu Cristian, Chiş Adrian şi Bumbuc Cristian. De menţionat că toţi au terminat cursa având o comportare meritorie.
La scurt timp după terminarea probei de 42,192 km, maratonistul vişeuan a mai avut energia unui scurt interviu: „A fost greu, dar a fost frumos. Este pentru prima dată când particip la alergarea pe această distanţă. Faţă de alergările de cros la care am participat, aici trebuie mult antrenament zilnic. Eu alergam tot la două-trei zile, între 15-20 km (25-45 km pe săptămână), dar nu e suficient. Pe lângă alergare, e necesară o alimentaţie corespunzătoare şi o pregătire psihologică deosebită. Cu acest prilej doresc să-i mulţumesc doamnei Dana Amza, ultramaratonistă din Timişoara (a alergat 100 km), fondatoarea grupului „Super Mămici Alergătoare”, pentru planul de antrenament personalizat pe care mi l-a alcătuit. Dar îmi place ce fac, deoarece mişcarea, exerciţiul fizic este viaţa mea. Dragostea pentru mişcare o am din copilărie, crescând într-un mediu sportiv, îndrumat de tatăl meu. Am participat la toate competiţiile organizate, indiferent de profil. Acesta m-a determinat să îmbrăţişez cariera sportivă”.
Trebuie să amintesc că prof. Valentin Ghilezan este absolvent al Academiei de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, şi-a început cariera ca profesor la Şcoala Generală nr. 4, apoi Liceul Bogdan-Vodă, actualmente fiind profesor la Clubul Elevilor, unde predă judo şi tenis de câmp.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.