Staţie de epurare biologică, inaugurată în Copalnic Mănăştur

0
1095
Staţia de epurare biologică de la Copalnic

O staţie modernă de epurare a apelor uzate a intrat în funcţiune în satul Copalnic. Aceasta va deservi momentan localitatea plus centrul de comună, urmând ca în lunile următoare şi satul Ruşor să se racordeze la reţea.
De investiţia din fonduri europene vor beneficia circa 2.500 de locuitori din cele trei localităţi. De menţionat este şi faptul că în alte sate ale comunei deja sunt în derulare proiecte similare: „S-a inaugurat staţia de epurare din satul Copalnic, comuna Copalnic-Mănăştur, care deserveşte deocamdată cele două sate. În circa un an de zile lor li se va adăuga şi satul Ruşor, deci la ea vor fi conectate în total trei localităţi. Astfel, 2.500 de locuitori vor beneficia de investiţie. Ne bucurăm că, pe fonduri europene, am reuşit realizarea acestui obiectiv. De asemenea, mai avem un proiect în derulare pe Administraţia fondului de mediu, de care vor beneficia satele Vad, Lăschia, Făureşti şi Ruşor. Practic, o altă staţie se mai construieşte acum. Ea va deservi localităţile Vad, Lăschia şi Făureşti. Deci vom avea pe parte de canalizare, în total, în şase sate. Şi pentru Berinţa şi Cărpiniş, la fel, se construieşte încă o staţie de epurare. Relieful ne-a impus să facem trei staţii mai mici, decât să pompăm la una singură, pe distanţă mare costurile creascând foarte mult”, a declarat Ştefan Mihalca, primarul comunei Copalnic Mănăştur.

Discuri cu biofilm pe suprafaţă, care purifică apa uzată
Discuri cu biofilm pe suprafaţă, care purifică apa uzată

Apa, epurată fără folosirea clorului

Tehnologia folosită pro­­vine de la nemţi, este performantă, cu un consum redus de energie, iar procesul este unul biologic, fără a se folosi clorul: „Apa vine din canalizare pe sită. Tot grosierul este scos, după care trece în decantor şi apoi pe module. Aici este preluată de discul cu cupe. Acesta este un elevator, ca o moară de apă, de fapt. Aici apa este trecută prin discuri care au funcţia de aerare. Prin rotire, pe suprafaţa filmului biologic de pe disc se depun bule de aer, procedeu care aerează şi epurează apa, ce trece prin mai multe trepte de epurare. Deci se epurează pe partea organică după care este trecută pe nitrificare. Acesta este un sistem de epurare biologic a apei, bazat pe biofilm. Bacteriile se aşază pe suprafaţa discurilor, care sunt netede pentru a nu se colmata. Între discuri există distanţiere, pentru ca acestea să nu se apropie. În acest procedeu de epurare cu biofilm, practic bacteriile curăţă apa. Avem apoi procesul de denitrificare la care avem nevoie de apă nitrificată, de aceea o parte din apa de aici se întoarce într-o a doua cameră a decantorului, la discul cu cupe. În staţie intră 22 de metri cubi de apă pe oră. Din acestă cantitate şase metri cubi sunt trecuţi înapoi. La intrarea apei există amoniu, dar la treapta biologică se descompun susbtanţele organice şi se oxidează amoniul la nitrat, iar apa cu nitraţi trece în a doua cameră a decantorului unde se face denitrificarea. Apa care rezultă la final este trecută inclusiv printr-o cameră cu raze ultraviolete şi, conform cerinţelor europene, nu poluează fiind chiar foarte curată”, ne-a explicat Judith Jeg, reprezentant al firmei care a asigurat părţile componente ale staţiei de epurare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.