Tratament la gărgăriţa florilor de măr

0
2683

Condiţiile climatice din ultima perioadă au fost favorabile apariţiei agenţilor de dăunare: gărgăriţa florilor de măr (Anthonomus pomorum) şi făinarea mărului (Podosphaera leucotricha), în livezile de măr şi păr. Gărgăriţa este unul din cei mai păgubitori dăunători ai mărului, atacă mugurii de rod şi frunzele (prin procesul de hrănire), iar larvele consumă organele florale, făcîndu-le să se usuce, bobocii afectaţi fiind cunoscuţi sub numele de ,,cuişoare”. Daunele cele mai mari se pot înregistra în primăverile răcoroase, la soiurile de măr cu înflorire tîrzie, cînd gărgăriţa depune cel mai mare număr de ouă.
La măr, se va efectua un tratament de prevenire cu produse în amestec pentru combaterea în acelaşi timp a gărgăriţei florilor de măr, făinării şi parţial a păianjenilor, utilizînd la alegere una din următoarele reţete: 1.CALYPSO 480 SC 0,02 + MICROTHIOL SPECIAL 0,3% sau SULPHUR 80 WG 0,3% sau SULFOMAT 80 PU 0,3% sau SULFOLAC 80 WG 0,3% sau THIOVIT JET 80 WG 0,3; 2. POLECI 0,03% + POSTALON 90 SC 0,8-1,0 l/ha sau KUMULUS DF 0,3% sau KARATHANE M 35 0,06% sau POLISULFURA DE CALCIU TIP ,,M.I.F” 2,0%. PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: 11-16 martie 2016 pentru zonele Baia Mare, Lăpuşel, Şomcuta Mare, Seini şi Codru. Pentru zonele Lăpuş şi Maramureşul istoric, tratamentul va începe cînd 10-15% din mugurii florali sînt dezmuguriţi şi se va încheia în 5-6 zile. Tratamentul va începe în parcelele unde s-au realizat următoarele condiţii: fenologic, 10-15 % din mugurii florali sînt dezmuguriţi (au bracteele distanţate şi se vede uşor vîrful mugurelui verde-argintiu), iar biologic, să fie în perioada de hrănire a adulţilor hibernanţi nematuri.
La păr, se recomandă efectuarea unui tratament de prevenire şi combatere a gărgăriţei florilor de măr, rapănului (Venturia pirina), focului bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora), moniliozelor, alte boli foliare, boli de scoarţă şi lemn, precum şi a formelor hibernante ale puricelui melifer (Cacopsylla spp.), San Jose, alţi păduchi ţestoşi, ouă de acarieni, utilizînd la alegere unul din următoarele amestecuri: 1. CALYPSO 480 SC 0,02% + KOCIDE 2000 WP 0,3% sau FUNGURAN OH 300 SC 0,3% sau COPPERMAX 0,2% sau ALCUPRAL 50 PU; 2. POLECI 0,03% + TRIUMF 40 WG 0,25% sau CHAMPION 50 WP 0,3% sau COPAC 0,3%. Tratamentul va începe în parcelele cu 10-15% muguri florali dezmuguriţi; temperatura atmosferică peste 6˚C; sînt condiţii de infecţii primare la rapăn (precipitaţii peste 0,2-1,5 mm).
Tratamentul va începe pe pantele cu expoziţie sudică şi sud-estică, unde dezmuguritul este mai avansat şi cu livezile cu soiuri precoce. Se interzice păşunatul în livezi timp de 14 zile după aplicarea tratamentului.
• Agricultorii, care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor au obligaţia să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă contabilă a produselor de protecţie a plantelor utilizate în exploataţie, precum şi Registrul cu evidenţa tratamentelor fitosanitare. Fiecare utilizator de produse de protecţia plantelor trebuie să deţină şi să completeze la zi registrul de evidenţa a tratamentelor fitosanitare, după efectuarea fiecărui tratament. Acest registru trebuie păstrat la domiciliul fermierului sau la sediul exploataţiei o perioadă de cel puţin 3 ani. Respectarea acestor prevederi va fi verificată în teren de către inspectorii APIA şi inspectorii Oficiului Fitosanitar Judeţean. Nerespectarea de către utilizatorii profesionişti a acestor prevederi, se sancţionează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei.
Informaţii de la dr. ing. Melania OLTEAN.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.