Joi, 3 martie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, a fost un eveniment dublu, care a adus în atenţia publicului un poet şi un artist plastic, ambii din Vişeu de Sus.
Gavril Ciuban şi-a lansat volumul de poezii „Al Vaserului”. Ediţia a apărut în română şi engleză. Prof. dr. Terezia Filip a remarcat că autorul „îşi asumă poezia care e una autentică, gravă. Lipseşte puţin umorul. S-a încercat mult să luptăm cu râsul şi ironia, dar ironia nu e o formă de a îndrepta lumea, ci poate chiar această tonalitate gravă, meditativă ar putea fi soluţia”. Cei prezenţi au mai remarcat o oarecare „picturalitate” în versurile lui Gavril Ciuban. Pe de altă parte, acesta a fost catalogat de preotul-poet Vasile Luţai, ca fiind „un poet nepereche, contemporan”, cu un limbaj „când rustic, când elevat”. „Gavril Ciuban, fiu al pădurii, al Vaserului, a venit aici, în Baia Mare, ca omul primordial, total, ca să vă boteze şi să vă spele în apele Vaserului. După ce vom ieşi de aici, vom simţi efectul sacru asupra noastră”, a punctat preotul Vasile Luţai. La rândul său, ziaristul Gheorghe Pârja a accentuat faptul că Gavril Ciuban „a învăţat lecţia îndepărtării de banal. Poezia lui te duce la o descriere normală, vine cu o metaforă şocantă şi te îndepărtează din banal”.
A urmat vernisajul expoziţiei „Picături de suflet”, aparţinând artistului plastic Alexandru Szabo. „Lucrările mele sunt grupate: o parte grafică, o parte pictură. Eu sunt aproape un miniaturist, am făcut şi ilustraţie de carte pentru mai mulţi colegi. În lucrările de grafică, am vrut să scot în evidenţă mai mult linia, forma. Am abordat în special teme istorice, ferestre, am o serie de vitralii şi în pictură, mai ales natură statică, portrete, din cărţi de joc”, a spus Alexandru Szabo. De altfel, artistul este cunoscut ca având, ca preocupare majoră, privirea „prin fereastra din Renaştere”, „surprinzând minuţios teme majore din istoria artei”. Expoziţia poate fi admirată până în data de 13 martie.