În Băiţa de Sub Codru – Investiţii din fonduri guvernamentale şi europene

0
1918

În comuna Băiţa de Sub Codru s-au finalizat anul trecut, sau sunt în derulare, o serie de proiecte legate de asfaltări ale unor drumuri care fac legătura între localitate şi zonele învecinate.
Totul se datorează, în principal, fondurilor substanţiale de care a beneficiat administraţia locală anul trecut de la centru. Nu ies din discuţie nici banii europeni, nerambursabili. Conform spuselor primarului, 2015 a reprezentat unul dintre cei mai buni ani din ultima vreme: „Anul trecut a fost un an foarte bun din punct de vedere al investiţiilor. Am reuşit să finalizăm un drum, pe o suprafaţă de aproape un kilometru la Urmeniş, care a fost finanţat prin fonduri europene, pe GAL Nord-Vest. Drumul asfaltat cuprinde practic jumătate din sat. Investiţia a costat 520.000 de lei. De asemenea, avem încă un drum comunal, DC 90, care a fost început în anul 2013, pe fonduri guvernamentale, prin Ordonanţa 28, şi care este în derulare şi acum. S-a făcut puţin peste 40% din lucrări. Avem fondurile alocate de la Ministerul Dezvoltării care ne ajung pentru a finaliza cam 80% din totalul lui. Valoarea totală a proiectului este undeva la 4,4 milioane de lei. Drumul comunal este cu o bandă de 5,5 metri lăţime, cu rigole şi face legătura între Băiţa de Sub Codru şi Băseşti. Sperăm ca totuşi în acest an să-l finalizăm. Avem promisiuni că ni se vor aloca în totalitate fondurile necesare pentru a-l termina în 2016. De asemenea, mai avem drumul DC 91, ce face legătură între Asuaj, Băiţa şi Băseşti, un proiect comun, în valoare de 6 milioane şi ceva. Lucrările de consolidare şi asfaltare au început în 2013 şi sperăm ca porţiunea de 2 kilometri, ce este în interiorul comunei noastre, să fie finalizată anul acesta. Lungimea totală a drumului este de aproximativ 18 kilometri”, a declarat Aurel Dumuţa, primarul comunei Băiţa de Sub Codru.

Lucrări la extinderea reţelei de alimentare cu apă

DSC03694Proiectul de aducţiune apă potabilă, început în 2008, s-a finalizat. Investiţia, în valoare de 3,2 milioane de lei, a fost făcută din bani guvernamentali. Lucrările au prevăzut, de asemenea, şi construirea unei staţii de pompare şi clorinare a apei, realizată la Sălsig, dar şi forarea unui puţ de adâncime. Acest proiect a fost complementar celui de aducţiune şi a costat circa 4,8 milioane de lei. Nu în ultimul rând, în prezent, se lucrează la extinderea reţelei de apă pentru ca fiecare sătean al comunei să se poată racorda la noua reţea de alimentare cu apă potabilă. Aici lucrările se vor termina luna viitoare. Şi această investiţie a costat aproape 5 milioane de lei, bani din fonduri guvernamentale, dar şi cofinanţare de la bugetul propriu al primăriei. Oamenii sunt mulţumiţi că vor avea apă potabilă tot timpul anului, chiar şi în perioadele secetoase: „La noi au fost probleme cu apa în anii secetoşi. Acum, că ne racordăm la reţeaua nouă, cred că nu vom mai avea probleme. Mai ales că apa vine de la Sălsig, unde am auzit că este o pânză freatică bună”, a declarat un localnic din Băiţa. „E bine că avem apă potabilă tot timpul şi nu mai stăm cu frica dacă vine seceta”, a spus un alt localnic.

Comuna încă nu are canalizare

Dacă la alimentarea cu apă comuna stă bine, la canalizare, problema este departe de a fi rezolvată. Abia acum se lucrează la un proiect comun cu cei din Ariniş, cu scopul de a putea accesa împreună fonduri pentru o staţie de epurare şi reţea de canalizare: „La canalizare suntem în discuţii pentru a face un proiect comun cu comuna Ariniş, pentru a putea obţine fonduri. Noi, fiind comună cu sub 2.000 de locuitori, ei la fel, nu am putut obţine separat punctajul necesar, aşa că vom susţine un proiect comun cu ei pentru a face o staţie de epurare şi reţea de canalizare pe ambele comune pentru că momentan nu avem canalizare în sistem centralizat. Proiectul este acum în fază de studiu de fezabilitate”, a explicat primarul.

Buget local înjumătăţit faţă de anul trecut

Bugetul comunei pe anul 2016 este în cuantum de 3.244.000 de lei. Faţă de anul trecut, acesta este înjumătăţit. Din aceşti bani, primăria îşi va asigura funcţionarea şi doar câteva cofinanţări minime a unor proiecte. Acestea vor fi pentru finalizarea extinderii reţelei de apă şi la lucrările pe drumul comunal DC 90. În rest, pentru dezvoltare, administraţia se bazează numai pe fonduri de la Consiliul Judeţean, sau bani guvernamentali, ori europeni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.