• Primarul Cătălin Cherecheş şi Consiliul Local au aprobat o serie de proiecte importante pentru comunitatea băimăreană •
Gheorghe Marcaş, membru fondator şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, prima Cameră de Comerţ şi Industrie de sine stătătoare din judeţul Maramureş, a primit marţi, 16 februarie, titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Baia Mare”. Distincţia i-a fost oferită de către primarul Cătălin Cherecheş chiar în ziua în care acesta a împlinit 84 de ani. Participant la dezvoltarea comunităţii băimărene, Gheorghe Marcaş i-a avut alături de el atât pe reprezentanţii autorităţii băimărene, cât şi pe prietenii pe care i-a strâns în jurul său de-a lungul anilor.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Este o datorie morală pe care o avem faţă de un om care s-a dăruit comunităţii noastre, oraşului nostru. Este un om care a trăit, a simţit fiecare vibraţie a acestui oraş, un om care ştie cum s-a construit acest oraş şi comunitatea noastră, un om care a făcut ca oameni cu iniţiativă să se adune pentru dezvoltarea acestui oraş. Şi lucrurile acestea le face dintr-o mare iubire pentru acest oraş, dar şi dintr-un absolut spirit de prietenie faţă de mulţi dintre oamenii acestui oraş. Pentru mine personal, pentru fiecare dintre noi cei care suntem şi implicaţi în zona administrativă, dar am fost implicaţi şi în zona economică, domnul preşedinte Marcaş este un exemplu despre cum cultivi prietenia, despre cum aduni oameni, despre cum îi priveşti şi despre cum îi iubeşti. Domnul preşedinte Marcaş este un exemplu al modului în care trebuie nu doar să ne respectăm, ci să ne iubim şi împreună, toţi, să iubim acest oraş”.
Gheorghe Marcaş, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş
„Emoţiile sunt foarte mari. Emoţiile de la vârsta de 8 ani au un obiectiv mic, de foarte scurtă durată şi se consumă cam într-o jumătate de oră. Emoţiile de acum nu se mai consumă pentru că ce mi-aţi dat dumneavoastră nu mi-aţi dat doar pentru trecut şi prezent, domnule primar, ci mi-aţi dat pentru viitor. Şi vă garantez că atât timp cât îmi va da Dumnezeu putere şi sănătate, voi fi în continuare un om al Băii Mari. Vă mulţumesc!”.
A fost aprobat caietul de sarcini care va sta la baza licitaţiei publice organizate în cadrul proiectului de management integrat al deşeurilor în Maramureş: servicii de salubrizare moderne, la acelaşi preţ pentru cetăţeni, în Baia Mare
Aleşii locali băimăreni s-au reunit în şedinţă extraordinară şi luni, 15 februarie. Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat o serie de proiecte importante pentru comunitatea băimăreană. Printre ele, şi documentaţia care va sta la baza licitaţiei publice organizate în cadrul proiectului de management integrat al deşeurilor în Maramureş, pentru care aleşii băimăreni şi-au dat acordul. Potrivit caietului de sarcini propus de administraţia băimăreană, la nivelul municipiului Baia Mare, serviciile de salubrizare vor trebui efectuate la standarde moderne, cu un număr ridicat de maşini, dar preţul pe care îl vor achita cetăţenii nu va suferi modificări faţă de cel practicat astăzi. Aleşii băimăreni au aprobat documentaţia care va sta la baza licitaţiei publice organizate în cadrul proiectului de management integrat al deşeurilor în Maramureş, care prevede desemnarea unui operator de salubritate. Aceasta va fi transmisă către Consiliul Judeţean Maramureş pentru a se putea demara licitaţia pentru Zona I, în care este inclus şi municipiul Baia Mare. 80 de puncte îngropate de colectare a gunoiului menajer vor fi realizate, alte 130 de puncte de colectare urmând să fie reamenajate. Cel mai important lucru este însă faptul că cetăţenii nu vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru acest serviciu. Singura modificare va fi însă că cetăţenii vor plăti cel mai probabil această taxă odată cu achitarea impozitelor locale obligatorii.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Au fost câteva condiţii pe care le-am impus. Au fost acceptate. Principala chestiune este legată de modul în care vom oferi cetăţenilor, prin societatea care preia delegarea, un serviciu de salubrizare menajeră de mult mai bună calitate, dar să ne asigurăm că presiunea financiară este una nesemnificativă asupra buzunarului cetăţenilor. Şi lucrul acesta se poate întâmpla dacă nu lăsăm la îndemâna operatorului tarifarea şi nici încasarea. Relaţia va fi municipiu-operator şi nu cetăţean-operator. Lucrul acesta va face posibilă oferirea unor taxe diferenţiate în funcţie de venituri, de tipul de gospodărie, de modul în care cetăţenii îşi selectează deşeurile menajere, pentru a putea să impulsionăm cetăţenii să facă o selectare a deşeurilor încă de acasă”.
Sportivii de la Minaur şi HCM Baia Mare, recompensaţi pentru performanţele înregistrate în sezonul competiţional trecut
Jucătoarele de la HCM Baia Mare şi handbaliştii de la Minaur, alături de antrenorii lor, vor fi premiaţi de către administraţia băimăreană pentru performanţele sportive obţinute în sezonul 2014-2015. Sumele au fost aprobate în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local din 15 februarie. Suma alocată pentru premierea performanţelor înregistrate în sezonul competiţional anterior se ridică la 1.800.000 de lei.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „În acest moment, legal vorbind, municipiul Baia Mare nu poate să finanţeze cele două echipe pentru că încă nu au depus către municipiu toate documentele necesare pentru finanţare. Aşadar, pentru a putea să facem funcţională activitatea, pentru a crea un anumit grad de satisfacţie şi mulţumire jucătoarelor şi jucătorilor, consider că trebuie în acest moment să ne achităm o obligaţie cel puţin morală, dar şi materială şi să facem această premiere a sportivilor de la HCM Baia Mare, atât pentru performanţele obţinute de băieţi, cât şi pentru performanţele obţinute de fete. Bineînţeles că aceşti bani vor fi plătiţi eşalonat către aceşti jucători”.
Primarul Cherecheş a făcut declaraţii dure la adresa FRH, referitor la situaţia de la Minaur
Primarul Cătălin Cherecheş a vorbit public în cadrul şedinţei de luni, pentru prima dată, despre condiţiile în care se face plecarea jucătorilor de la Minaur Baia Mare. Punctual, primarul a vorbit de cazul lui Marius Sadoveac, handbalist care a fost declarat liber de contract de către Federaţia Română de Handbal, fără ca forul decizional să dea termen de plată clubului HCM Baia Mare. Cătălin Cherecheş a explicat şi de ce crede că Federaţia Română de Handbal a ales să îl declare liber de contract atât de repede şi uşor pe Marius Sadoveac. La mijloc se pare că ar fi unele nemulţumiri ale preşedintelui FRH cauzate de faptul că reprezentantul HCM în Consiliul de Administraţie nu a fost de acord cu mărirea de salariu propusă pentru Alexandru Dedu: „Chestiunea este legată de o anumită influenţă la nivelul Bucureştiului a unui club care pur şi simplu a dorit distrugerea a tot ceea ce s-a construit pe handbal în Baia Mare. Vineri, unul dintre jucătorii de la Minaur avea într-adevăr memoriu depus. În mod legal, orice memoriu primeşte un termen de plată. Acesta este primul lucru care se întâmplă. Nu a mai primit niciun termen de plată clubul. Au zis direct: eşti liber de contract! Prin ce? Prin votul preşedintelui Federaţiei Române de Handbal. Ne uităm un pic mai în spate cu vreo 3-4 zile şi vedem de ce s-a întâmplat acest lucru. Şi o spun direct, pentru că nu am nicio problemă. Pentru că reprezentantul HCM Baia Mare a considerat, şi foarte bine a făcut, că preşedintele Federaţiei Române de Handbal nu trebuie să beneficieze de o majorare a salariului şi nu a votat pentru majorarea salariului. Şi atunci domnul preşedinte a votat împotriva clubului, respectiv a votat ca acel jucător să rămână liber de contract. Pentru că aşa se face sport în România şi aşa se respectă comunităţile care investesc în sport”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Gabriela Hofer şi Elena Cărăuşan îşi continuă activitatea în slujba comunităţii băimărene
Fostul viceprimar al municipiului Baia Mare, Gabriela Hofer, şi fostul consilier local Elena Cărăuşan rămân în slujba comunităţii băimărene, deşi şi-au pierdut aceste posturi după excluderea lor din PSD. Începând din 15 februarie, Gabriela Hofer este consilierul personal al primarului Cătălin Cherecheş şi a preluat, conform prevederilor legale, toate atribuţiile pe care le avea ca şi viceprimar al municipiului Baia Mare. Gabriela Hofer a preluat inclusiv dreptul de semnătură pentru documentele pe care le semnase până acum în calitate de viceprimar. Elena Cărăuşan a fost numită consilierul preşedintelui Fundaţiei Baia Mare 2021, Andreea Ciortea. Cele două au rămas fără funcţiile publice după ce Partidul Social Democrat Maramureş le-a retras acestora sprijinul politic, apoi le-a dat afară din partid, deoarece au ales să voteze pentru comunitatea băimăreană şi nu la comandă pe linie politică.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Vreau să le mulţumesc pentru modul impecabil în care s-au manifestat în Consiliul Local pentru comunitatea băimăreană. Faptul că au înţeles că în acest for reprezentăm comunitatea, reprezentăm pe fiecare băimărean şi mai puţin vreun partid politic, a demonstrat că sunt oameni la care se pot raporta toţi cei care vor să se implice cu adevărat în dezvoltarea acestui oraş. Datorită acestor două doamne, municipiul Baia Mare îşi continuă drumul de a deveni Capitală Europeană a Culturii. Datorită acestor două doamne curajoase care au înfrânt un mastodont politic, au crescut şansele băimărenilor care locuiesc în cartierele afectate de lucrările de apă şi canalizare să aibă străzi asfaltate, trotuare, zone verzi. De asemenea, au crescut şansele municipiului Baia Mare să achiziţionăm câteva imobile importante pentru oraşul nostru, Hotelul Minerul, sediul Remin sau vechea uzină Cuprom. Timpul şi istoria vor arăta încă o dată că lucrurile acestea ţin de vulnerabilitatea, slăbiciunea pe care o au unii care se consideră bărbaţi politici doar pentru că undeva pe un buletin scrie „M” de la masculin şi se raportează doar la asta. Bărbăţia în politică o pot avea şi două doamne. Şi le mulţumesc pentru acest lucru şi le mulţumesc pentru lecţia de demnitate şi lecţia de iubire pentru acest oraş, pe care le-au arătat”.
Biletul la Selecţia Naţională Eurovision este unul modic: va costa 5 lei
Băimărenii care doresc să fie alături de concurenţii ediţiei din acest an a Selecţiei Naţionale Eurovision pot face acest lucru contra sumei modice de 5 lei. Aleşii băimăreni şi-au dat acordul pentru tariful perceput pentru biletul de acces la evenimentul de talie naţională. Astfel, preţul a fost stabilit la suma de 5 lei pe zi. Selecţia Naţională Eurovision va avea loc în 4 şi 6 martie la Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare. Preţul biletului a fost stabilit la o valoarea modică, pentru ca fiecare băimărean, indiferent de situaţia economică, să poată vedea de aproape ce înseamnă un eveniment de anvergura Selecţiei Naţionale Eurovision, urmând a fi scoase spre vânzare 2.500 de bilete:
„Am considerat că pentru a da posibilitatea tuturor cetăţenilor, indiferent de venituri, să participe la acest eveniment, vom scoate la vânzare 2.500 de bilete pentru fiecare dintre cele două seri, atât pentru concertul din data de 4 martie, cât şi pentru cel din data de 6 martie, preţul fiind de 5 lei pe zi. Cred că este un preţ rezonabil. Cred că este o chestiune care va impulsiona cetăţenii municipiului Baia Mare să vină la Sala Sporturilor „Lascăr Pană” atât în 4, cât şi în 6 martie, dar şi în 1 martie, când împreună cu doamnele şi domnişoarele din Baia Mare vom sărbători dragostea pe care o avem faţă de doamnele şi domnişoarele din viaţa noastră”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.