Aşa se intitulează prima carte publicată de editorul ing. Ion Mariş, apărută la Editura ”Valea Verde” din Sighetu Marmaţiei, 2016.
Volumul a fost lansat sâmbătă, la sala Radio Sighet din Sighetu Marmaţiei, în cadrul evenimentului „Weekend… artistic”, realizat de Editura Valea Verde în parteneriat cu Radio România Sighet, cu concursul poeţilor Marin Slujeru şi Antonia Zavalic, care au publicat volume de versuri la această editură, dar şi al artiştilor plastici locali, promovaţi de editură. Editură coordonată chiar de Ion Mariş, care, în ultimii 5 ani a scos de sub tipar 28 de volume sau albume semnate de poeţi, prozatori, ziarişti, istorici, biologi, eseişti sau artişti plastici. În deschidere, a vorbit gazda manifestării, Brânduşa Oanţă, redactor-şef la postul public Radio Sighet şi autorul Ion Mariş, care a dăruit tuturor participanţilor aproape o sută de cărţi, cu îndemnul ca la rândul lor să doneze două-trei cărţi pentru elevii Şcolii primare, gimnaziale şi liceale româneşti (Şcoala Medie de gradul I-III) din Slatina (Solotvino), Ionică fiind şi unul din fondatorii primului Club Rotary din Sighet (2001), dar şi unul din cei 21 de asistenţi-guvernatori (2015-2016) pe Districtul Rotary 2241 România-Republica Moldova (coordonează cluburile din judeţele Satu Mare şi Maramureş). Observându-l în sală pe fostul său profesor de română, Gheorghe Mărculescu, Ion Mariş i-a mulţumit acestuia, dar şi fostului profesor Ioan Şuteu, pentru meritele lor în formarea sa ca om. Da. Cu toţii avem în spate modele, avem dascăli de excepţie pe care nu-i uităm niciodată. Aprecieri au mai făcut rotaryanul Marius Julean, etnologul Mihai Dăncuş, poetul- editor Echim Vancea, eseistul Mihai Pătraşcu, prof. Horia Picu. Paula Creţ din Baia Mare a pregătit un scurt recital, iar sculptorul Ioan Bledea a expus pentru prima dată sculptura ”Colectiv”, pe care doreşte să o doneze în memoria tinerilor care au murit în incendiul din Capitală.
Volumul are două capitole: „Urmele secolului XX” şi „Autostop printre gânduri”. În prima parte, autorul a inclus câteva articole apărute între anii 1994 şi 2000 în „Jurnalul de Sighet” şi ”Tara Maramureşului”, iar în partea a doua sunt eseurile/ pamfletele/ editorialele apărute în mediul online. Este un volum de publicistică, un „mix” de… gânduri, spune Ion Mariş.