Înapoi la … oraş

0
592
Editorial Graiul Maramureşului

Peste o mie de cetăţeni din oraşul Dragomireşti au semnat o petiţie prin care cer revenirea la rangul de comună, după ce vreme de 12 ani localitatea a fost cu statut urban. Motivele sînt legate de impozitul pe curte şi casă, care au crescut cu 50-100%, prin Codul Fiscal nou. Dar cetăţenii ar trebui să ceară reducerea impozitului, nu revenirea la comună!!!
Locuitorii din Dragomireşti şi în general din Maramureşul istoric sînt recunoscuţi pentru spiritul civic şi de comunitate, bazat pe omogenitatea lor etnică şi socială. După 1945, în sat au fost 38 de luptători anticomunişti, 150 de persoane au fost cercetate de Securitate şi multe au făcut puşcărie grea. Spiritul de dreptate este dezvoltat în această zonă, se vede şi azi, locuitorii au întocmit tabele cu semnături prin care solicită revenirea la sat şi s-au adunat cu sutele în căminul cultural, solicitînd referendum local. Dar mai întîi trebuie să discutăm democratic, participarea cetăţenilor la procesul decizional fiind condiţionată de informarea şi consultarea lor. Cererea trebuie să urmeze calea democratică şi legală. O mie de oameni din Dragomireşti vor să treacă la sat, dar localitatea are între trei şi cinci mii de locuitori (circa o mie sînt la muncă în alte ţări). Cum au ajuns la această concluzie nu se ştie, dar cert este că primarul şi consilierii locali nu i-au putut lămuri că rangul de oraş aduce Dragomireştiului bani mai mulţi decît dacă ar fi comună. În 2015, bugetul local a fost foarte mare, de 10 milioane lei, cum n-a mai avut oraşul niciodată (în acest an, va fi probabil la jumătate, dacă oamenii nu plătesc impozitele), calculul fiind făcut şi pe baza terenului intravilan (a fost mărit artificial, ca în aproape toate uat-urile). Însă din acest an, Ministerul Finanţelor a săltat impozitul pentru terenul intravilan, iar ca efect comunele şi oraşele care şi-au lărgit intravilanul au impozite mai mari, spre nemulţumirea proprietarilor de terenuri agricole ajunse „intravilane” peste noapte – ei trebuie să plătească impozite uneori mai mari cu 50%, pînă la 600% în unele cazuri. Oamenii aceştia cu teren agricol categorisit intravilan sînt nemulţumiţi, dar nu au decît să le vîndă pentru construcţii. În extravilan, terenurile agricole sînt impozitate mai puţin. Nu poţi să fii şi cu mult teren intravilan, şi cu impozite mici!
Referendumul de la Dragomireşti nu are şanse să devină lege, ar fi primul caz din ţară. Mai util ar fi ca Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal să fie modificate, ceea ce s-ar putea face relativ uşor. Nu este de neglijat nici aspectul că impozitele locale nu au crescut de 5 ani. Dacă Dragomireştiul ar redeveni sat, ar trece în componenţa comunei vecine, Săliştea de Sus, deoarece scăderea numărului de locuitori, desfiinţarea judecătoriei şi a unităţilor industriale (alternatoare, covoare) nu i-ar da dreptul să redevină comună. La ora aceasta, Dragomireş­tiul nu are nici măcar medic uman la dispensar (fostul medic a fost … alungat).
Este adevărat, Codul fiscal nou a mărit baza de impozitare pentru clădiri (1 mp=1.000 lei), cu creştere a impozitului de 7%. Procentul maxim de impozitare poate duce la dublarea impozitului pe casă, iar pentru sedii de firme la o majorare de pînă la 13-20 de ori (20 lei/mp/an) – dar gospodarii nu prea au sedii de firmă în casa lor. Taxa pe construcţie de 1% va fi abrogată de la anul viitor.
Locuitorii sînt nemulţumiţi şi din alte cauze: neretrocedarea pădurilor, tăierile abuzive de lemn, netransparenţa bugetului local, licitaţii la preţ umflat… Politicienii locali, primarul şi cei 13 consilieri trebuie să le explice cetăţenilor avantajele de a fi oraş, dar şi ce au făcut cu suta de miliarde de anul trecut!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.