Gârdaniul vrea taxă, nu tarif, pentru viitorul depozit ecologic!

1
984
Sediul Primăriei Gârdani

Administraţia locală din Gârdani preferă taxa, şi nu tariful, ca metodă de plată pentru gestionarea deşeurilor menajere din judeţ la viitorul depozit ecologic de la Fărcaşa.
Astfel, comuna se pune în rând cu alte localităţi din Maramureş care au solicitat acelaşi lucru. Totuşi, primarul este sceptic cu privire la finalizarea în termen a investiţiei, însă are şi o soluţie de acoperire, în caz că depozitul ecologic nu va fi operaţional: să ducă gunoaiele la Zalău, loc unde le transportă şi în prezent. „La nivel de judeţ, este acel proiect de management integrat al deşeurilor, dar am văzut că sunt anumite probleme ridicate de unele primării, Târgu Lăpuş spre exemplu, care vor să-şi menţină serviciile de colectare şi salubrizare la nivel de serviciu local. Chiar şi Baia Mare a dorit aşa ceva. Noi însă am dori să se finalizeze cu bine acest proiect, pentru că altfel va fi o problemă pentru toţi. Totuşi, eu am transmis punctul de vedere al primăriei că dorim ca în caietul de sarcini plata să fie menţionată ca taxă, nu ca tarif, în aşa fel încât noi să colectăm de la populaţie taxele impuse la ceea ce vom colecta şi se va depozita la amplasamentul ecologic de la Sârbi. Asta deoarece avem o relaţie mai strânsă cu fiecare cetăţean în parte, decât ar avea un viitor operator. După aceea ar urma să plătim operatorului. Noi am început încă din anul 2009 colectarea selectivă, dar neavând alţi operatori care să recicleze acele deşeuri, atunci am renunţat şi se strâng iar la grămadă. Acum le depozităm la Zalău, dar dacă le-am depozita selectiv şi lumea ar fi informată corect, să ştie că de aruncă doar strictul necesar, cantitatea este mai mică şi în consecinţă vom plăti mai puţin la depozitul ecologic, taxa va fi mai mică, atunci ar fi cu siguranţă mai bine. Însă dacă depozitul nu se va finaliza se pune problema să ducem gunoiul în alt judeţ, ceea ce înseamnă din start tarife mai mari la nivelul întregii comunităţi din Maramureş”, a declarat Gheorghe Tătăran, primarul comunei Gârdani.

Centrul comunei Gârdani
Centrul comunei Gârdani

Primăria şi căminul cultural, încălzite cu energie verde

Sediul administrativ al comunei funcţionează în aceeaşi clădire cu căminul cultural. Aceasta a fost reabilitată de curând, din fonduri europene. Printre investiţiile realizate se numără şi dotarea imobilului cu panouri solare. Acestea furnizează apă caldă şi încălzire cu ajutorul luminii naturale, astfel că nu poluează: „Anul 2015 a fost foarte bun pentru primăria noastră. Pe linie de investiţii am avut un proiect prin GAL Maramureş de modernizare a sediului primăriei şi căminului cultural, obiective pe care le-am finalizat. Investiţia a fost în valoare de aproape 400.000 de lei şi prin ea s-a refăcut partea interioară de branşament electric a căminului, precum şi dotarea lui cu mese, scaune sau costume populare. De asemenea, iluminatul interior al acestuia a fost reabilitat pentru ca activităţile cultural-artistice să se poată desfăşura în condiţii bune. Am montat şi un sistem de panouri solare pentru încălzirea apei. Practic de toate aceste investiţii beneficiază şi primăria alături de sediul poliţiei, ele fiind în acelaşi sediu cu căminul cultural, doar că noi suntem la etaj. Tot în proiect s-a schimbat şarpanta ce era uzată într-un grad destul de mare”, a explicat primarul.

Lucrări de canalizare
Lucrări de canalizare

Lucrări de extindere a canalizării

Comuna îşi extinde reţeaua de canalizare cu încă doi kilometri, după ce în prealabil aceasta a fost realizată pe încă o porţiune semnificativă în urmă cu 10 ani. „Am început la extinderea canalizării, investiţie suportată din bugetul local. Aici intră trei tronsoane din cadrul comunei, circa doi kilometri. Noi am realizat proiectul de canalizare împreună cu comuna Sălsig, început în anul 2006, dar între timp noi ne-am despărţit şi am devenit comună de sine stătătoare şi atunci s-a realizat la nivelul celor două comune o asociaţie pentru a putea continua proiectul. Atunci s-a făcut canalizare pe distanţa a 3,7 kilometri, pe raza ambelor localităţi, noi acum continuând practic această reţea. Proiectul trebuia finalizat anul trecut, dar din cauza vremii nefavorabile l-am extins şi la începutul acestui an, urmând să se încheie în luna aprilie. Lucrările au costat circa 400.000 de lei”, a precizat Gheorghe Tătăran.

Drum pietruit
Drum pietruit

Drumuri pietruite şi reţea de apă extinsă

Peste patru kilometri de drumuri din pământ au fost pietruite în comuna Gârdani. De asemenea, în zona în care s-a executat canalizarea, s-a refăcut partea carosabilă, tot prin pietruire. Anul acesta se va face şi o extindere a reţelei de alimentare cu apă, în zona cuprinsă de noul Plan Urbanistic General (PUG), care este în avizare. Astfel, la finalizarea acestuia, toate suprafeţele intravilane cuprinse în planul urbanistic vor putea primi autorizaţie de construire pentru mărirea reţelei de apă. Concomitent cu aceasta se va lucra şi la extinderea reţelei electrice în noile perimetre. Proiectul este în valoare de 200.000 de lei.

gardani1Bugetul actual ajunge doar pentru buna funcţionare a administraţiei

Sumele primite de primărie anul acesta de la Direcţia de Finanţe îl fac pe primar să spună că are „un buget să­rac”. Administraţia îşi pune acum speranţele în alte fonduri pe care le va primi, conform Legii bugetului pe 2016, de la Consiliul Judeţean Maramureş. Banii alocaţi până în prezent ajung doar pentru buna funcţionare a unităţii administrative, fără a mai intra în discuţie investiţiile. Astfel, aproape 600.000 de lei merg doar pentru cheltuielile descentralizate cu învăţământul, pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi asistenţii personali, ori ajutoare de încălzire. De asemenea, 300.000 de lei reprezintă numai cheltuielile de personal, conform spuselor primarului. Totuşi, excedentul de anul trecut a fost repartizat pentru acest capitol al dezvoltării.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.