Un proiect derulat în comuna Sălsig este acum în stadiu de finalizare şi se referă la modernizarea parcului comunal. Investiţia s-a realizat pe fonduri de la Ministerul Mediului şi a costat în jur de 90.000 de lei.
Practic s-a însămânţat o zonă cu gazon, după care s-au construit alei pe care s-au amplasat bănci. De asemenea, a fost construit şi un spaţiu modern de joacă pentru copii. Locul a fost dotat şi cu un sistem de iluminat pe bază de panouri solare, făcându-se economie la energia electrică. Părerile cetăţenilor sunt împărţite cu privire la această investiţie. “Este un lucru bun că ne-a făcut un loc frumos în care să ne putem şi noi odihni pe timpul verii şi în care avem şi un loc de joacă modern pentru copiii noştri, că fiind la ţară, ei nu au prea multe posibilităţi de joacă, precum au cei de la oraş”, a declarat o localnică din comună. “Sunt bani cheltuiţi aiurea. Puteau să facă altceva în comună cu ei. Spun că ne fac acuma toate drumurile, aştept să văd dacă se şi ţin de cuvânt”, a precizat un alt sătean.
Comuna Sălsig, furnizor de apă potabilă
În vremurile în care unele localităţi suferă din cauza lipsei de apă pe timpul verii, altele, precum Sălsigul, au prea multă, datorită pânzei freatice bogate. Astfel, comuna furnizează preţiosul lichid şi altor comunităţi mai apropiate sau mai îndepărtate.
Concret, trei comune au terenuri cumpărate în Sălsig, pământuri pe care şi-au forat puţuri de adâncime de la care se alimentează cu apă potabilă. Mai mult, apa fiind de o bună calitate, nu este nevoie nici de o staţie costisitoare de tratare a ei: “Avem alimentare cu apă din puţurile noastre, trei la număr, din care folosim doar două. Acestea sunt forate undeva la 12-15 metri adâncime. Apa este livrată în toată comuna, prin reţeaua proprie, cu ţevi de plastic, deci nu avem probleme la acest capitol. Vara nu seacă, deşi puţurile sunt destul de vechi, de pe vremea CAP-ului. Noi nu suntem cuprinşi în proiectul acela mare, la nivel de judeţ, cu extinderea reţelelor de apă şi canalizare, pentru că noi avem de dat apă, nu de luat. Astfel, de la noi se duce şi acum apă la Cehu Silvaniei, la Băiţa de sub Codru şi la Asuaju de Sus, în sensul că au puţuri forate şi au reţea de apă pe care au dus-o până la ei în comună. Şi-au cumpărat practic terenuri la noi pentru a face acest lucru. Asta pentru că aici este o zonă cu o pânză freatică foarte bună, atât cantitativ, cât şi calitativ, deoarece apa nu necesită o staţie de tratare. Apa este potabilă, noi facem analizele de conformitate tot timpul. Fântânile care au fost săpate la cinci metri seacă pe vreme călduroasă, dar puţurile de adâncime peste nouă metri nu au această problemă. Nu pot să spun ce ne rezervă viitorul, dar momentan suntem bine”, a declarat Vasile Şofron, viceprimarul comunei Sălsig.
Bani insuficienţi la bugetul local în 2016
Bugetul comunei pe anul 2016 va fi destul de sărac: în jur de 5 milioane de lei. Banii vor ajunge doar pentru cheltuielile curente ale primăriei: cu iluminatul public, întreţinerea şi salariile angajaţilor administraţiei locale. “Fondurile ne vor ajunge doar până la ceva rectificări. Noi avem în plan mai multe proiecte, dar la care ne trebuie sume de bani pe care nu prea putem să le asigurăm în aceste condiţii, aşa că deocamdată rămânem doar cu planurile. Stăm prost la capitolul trotuare, spre exemplu, ne-ar trebui şanţuri pluviale, pe lângă drumul judeţean, care să colecteze apa de ploaie. Deci bani să avem numai, că idei sunt. Degeaba vrem să facem noi proiecte, că ne trebuie bani pentru cofinanţarea lor. Nu avem aceste sume, nu putem ajunge la proiect. Este un cerc vicios. Va fi un an greu, unul electoral, cu guvernul de tehnocraţi care nu mai ţine cont de apartenenţele politice şi nu se mai ştie pe ce te bazezi şi pe ce nu”, a explicat viceprimarul.
Anul trecut, unul bun pentru localitate
Dacă în acest an se anunţă vremuri grele pentru primăria din Sălsig, în 2015, administraţia locală a fost pe plus. Astfel, s-a început un proiect de reabilitare a tuturor drumurilor din comună, dar şi extinderea reţelei de canalizare: “Anul 2015 a fost unul pozitiv pentru comuna Sălsig. Au început lucrările de asfaltare la toate drumurile din localitate, cuprinse într-un proiect vast, de peste 3 milioane de lei, din fonduri pe Ordonanţa 28. Avem noroc că reţea de canalizare şi alimentare cu apă există, fiind realizată acum 10 ani, în momentul de faţă trebuind să facem doar extinderi pe capetele de străzi, până nu se asfaltează în acea zonă, ca să nu stricăm mai apoi lucrările la drum”, a spus Vasile Şofron.
Dosarele de fond funciar, aproape finalizate
La capitolul fond funciar, comuna stă bine faţă de alte localităţi care au încă în lucru sute sau chiar mii de dosare. În Sălsig, comisia locală mai are de pus în posesie doar câteva zeci de persoane. Dintre acestea, majoritatea sunt “străinaşi”, adică cetăţeni care nu locuiesc în comună, ci doar au terenuri acolo. Administraţia locală însă este încrezătoare că va finaliza întreg procesul în lunile următoare, fără a depăşi termenul final impus de lege.