În fiecare an, la data de 26 ianuarie, administraţiile vamale din cele 179 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Vămilor sărbătoresc „Ziua Internaţională a Vămii”. La 26 ianuarie 1953, la Bruxelles, a fost convocată prima sesiune a Consiliului de Cooperare Vamală, reorganizat în anul 1994 în Organizaţia Mondială a Vămilor.
În anul 1983, ziua de 26 ianuarie a fost aleasă pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Vămii. Ideea de creare a unei comunităţi vamale internaţionale şi-a realizat, astfel, efectul pozitiv. În scurt timp, dintr-o organizaţie modestă, care reunea un număr limitat de ţări europene, Organizaţia Mondială a Vămilor a devenit un organism eficient, cu o mare pondere şi autoritate internaţională, în prezent întrunind 174 de ţări ale lumii.
Ziua Internaţională a Vămii constituie un prilej pentru manifestarea solidarităţii internaţionale a administraţiilor vamale din întreaga lume, dar şi pentru atenţionarea opiniei publice asupra importanţei rolului vămii în facilitarea şi securizarea comerţului mondial.
România a aderat la Organizaţia Mondială a Vămilor în 1969, devenind, datorită poziţiei strategice, un membru important.
Pe piaţa engros de carburanţi – Trei companii au fost amendate pentru înţelegeri anticoncurenţiale
Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi – în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) – 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Companiile sancţionate sînt: • SC TINMAR IND SA BUCUREŞTI – 15.282.489 lei • SC PLANOIL SRL BUCUREŞTI – 1.317.780 lei • SC PLANOIL INDUSTRIES SRL BUCUREŞTI – 306.933 lei.
În cadrul investigaţiei, Autoritatea de Concurenţă a constatat că cele trei companii au participat la o înţelegere anticoncurenţială, constînd în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare în activitatea de distribuţie angro de benzină şi motorină pe piaţa românească.
Companiile sancţionate au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de reducerea amenzii cu 20%.
Conform Legii Concurenţei, sînt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vînzare sau cumpărare sau cele prin care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare.