Comuna Recea solicită schimbarea graniţei administrative cu Baia Mare

0
2139
Comuna Recea

Primăria din Recea este pusă pe fapte mari. Astfel, după ce va rezolva în instanţă litigiul cu Baia Mare, în ceea ce priveşte hotarul administrativ, comuna va deschide un alt proces prin care va solicita câteva sute bune de hectare, pământ care a aparţinut, conform spuselor primarului, unităţii teritoriale pe care o conduce.

Concret, Primăria Recea intenţionează să solicite instanţei aproape jumătate din suprafaţa municipiului Baia Mare: „Am fost la OCPI, cu topograful desemnat de instanţă, în litigiul pe care-l avem cu Primăria municipiului Baia Mare, referitor la stabilirea hotarului între cele două localităţi. Acesta este un prim proces, după care îl vom avea pe al doilea, prin care solicităm 259 de hectare din oraşul Baia Mare. Asta ar veni cam până pe la fostul „Aşchiuţă”, unde era vechea gară. Cam până pe acolo s-a întins comuna Recea, înainte de război. Noi avem extrasele de carte funciară şi, mai mult, toată zona industrială de pe strada Mărgeanului, unde a fost Faimarul, Petromul, toate astea au figurat cu extrase de carte funciară de Recea, Mocira sau Săsar. Prin 1996 au dat voie fiecărei firme să-şi intabuleze terenul pe care l-a avut şi atunci am pierdut foarte mult teren din intravilanul municipiului Baia Mare. Cred că şi noi am fi în stare să administrăm o jumătate din municipiu şi l-am putea numi, spre exemplu, Baia Mare-Recea”, a declarat Pavel Octavian, primarul comunei Recea.

Primărie Recea - sediu nou
Primărie Recea – sediu nou

Indemnizaţiile persoanelor cu handicap, plătite la zi

Fondurile pentru plata indemnizaţiei persoanelor cu handicap din comuna Recea, precum şi a asistenţilor personali ai acestora, au intrat în vistieria Primăriei. În consecinţă, zilele acestea, cetăţenii îşi vor încasa plăţile restante: „Vrem să le aducem la zi pe toate persoanele cu handicap ce au indemnizaţie. Asta deoarece am primit, în sfârşit, fondurile pentru această categorie de populaţie. Eram cu trei luni de zile în întârziere la plata lor. Fiecare persoană are de luat câte 25-27 de milioane. Vreau să mergem zilele acestea la toate persoanele cu handicap acasă, să le înmânăm banii, să semneze statele de plată, să ne cerem scuze pentru întârzieri şi să vedem în ce condiţii stau acum”, a precizat primarul comunei Recea.

Primăria are clădire nouă

Administraţia locală are încă un sediu în care îşi va desfăşura activitatea. Reabilitarea clădirii administrative, situată în curtea primăriei, a costat circa 96.000 de euro, din care 46.000 au reprezentat finanţare prin GAL Mara-Natur. Sediul s-a finalizat şi i s-a făcut recepţia. În această clădire funcţiona înainte magazinul cooperaţiei, însă Primăria le-a oferit proprietarilor un schimb de teren, de aproximativ 90 de ari, la „Două veveriţe”, astfel că imobilul de lângă primărie a intrat în proprietatea administraţiei locale. În noul sediu se vor ţine şedinţele de consiliu local şi stările civile. De asemenea, Serviciul de evidenţă informatizată a populaţiei se va muta tot în această clădire, împreună cu Poliţia locală, dar şi Biroul de taxe şi impozite locale sau Serviciul de urbanism. Nu în ultimul rând, Compartimentul juridic şi cel de implementare a proiectelor pe fonduri europene îşi vor găsi aici o nouă casă.

Bază sportivă în satul Săsar
Bază sportivă în satul Săsar

Bază sportivă modernă în satul Săsar

Administraţia din Recea a inaugurat, de puţină vreme, una dintre cele mai moderne baze sportive din judeţ. Aici s-a antrenat inclusiv lotul echipei Steaua Bucureşti, când echipa a venit în Maramureş: „La finele anului trecut am inaugurat baza sportivă de la Săsar. Investiţia  a fost realizată pe Ordonanţa 7 şi a costat în jur de 1,2 milioane de lei. Din aceşti bani s-a înlocuit suprafaţa de joc şi deţinem acum una dintre cele mai moderne baze sportive din Maramureş, având echipă de fotbal şi în Liga III, ACS Comuna Recea. Gazonul este natural, cu irigare asistată de calculator, cu aspersoare escamontabile. De asemenea, s-au reabilitat vestiarele, cu încălzire centrală, dar şi tribunele ce au acum 250 de locuri. Inclusiv Steaua Bucureşti, după meciul cu FC Baia Mare, s-a antrenat la noi. Echipa a încheiat pe un onorant loc şase, ceea ce ne-am şi propus la finalul turului”, a explicat Octavian Pavel.

Proiect pilot pentru sala de sport

La sfârşitul lunii februarie, autorităţile din Recea speră să inaugureze sala de sport pentru elevi. Aceasta are peste 100 de locuri pentru spectatorii din tribune. Imobilul face parte din noul tip de săli pe care Compania Naţională de Investiţii îl realizează. Suprafaţa de joc va fi una de ultimă generaţie, adusă din Statele Unite. Sala va avea teren de tenis, volei, hand­bal şi minifotbal, elevii urmând a-şi desfăşura orele de educaţie fizică aici. În cursul serii, aceasta va fi pusă la dispoziţia tuturor celor care vor să practice diferite sporturi, contra cost, bineînţeles. Comuna face parte dintr-un proiect pilot pe acest segment, alături de încă o localitate din Botoşani. Investiţia a costat aproximativ 3 milioane de lei.

Lucrări de canalizare
Lucrări de canalizare

Extinderea canalizării, în derulare

Unul dintre proiectele aflate în desfăşurare în satul Săsar este cel legat de reţeaua de canalizare. Acesta va fi terminat, cel mai probabil, în vara acestui an, conform primarului. „Avem un proiect în derulare, şi anume extinderea reţelei de canalizare în satul Săsar. Am reuşit să încheiem un contract de finanţare, la Ministerul Dezvoltării, pe suma de 3,1 milioane de lei. Contractul spune că proiectul trebuie să se finalizeze până la finele acestui an. Noi am solicitat constructorului să ne prezinte un grafic al lucrărilor, dar până în vară, eu spun că totul va fi terminat. Nu de alta, dar încheierea acestui contract este legată de următorul proiect pe care-l avem depus pe fonduri europene, în valoare de un milion de euro, şi anume asfaltarea străzilor din localităţile Săsar şi Mocira. Dar până nu terminăm cu canalizarea, nu ne putem apuca de asfaltare”, a conchis primarul comunei.

Teren în Recea
Teren în Recea

Solicitanţii de teren, aşteptaţi pentru a-şi rezolva problema

La nivelul comunei Recea mai există aproximativ 200 de titluri de proprietate de eliberat. Anul trecut, Primăria i-a somat, în câteva rânduri, pe toţi cei care mai au dosare în lucru. Pentru că termenul de finalizare a întreg procesului de retrocedare s-a prelungit, Primăria şi-a achiziţionat un GPS. Singura problemă care se pune este ca cei implicaţi să vină şi să-şi rezolve problemele.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.