Creditul bancar de 100 milioane lei produce dispute, şedinţa CL Baia Mare fiind amînată în două rînduri. După mai bine de trei ani de coabitare democratică, apropierea alegerilor îi împinge pe consilierii locali la luptă politică. Opoziţia este datoare să provoace puterea mereu, nu doar în preajma alegerilor!
Bănuim că partidele şi consilierii independenţi (sînt 9, din 23!) vor aproba acest credit, argumentele fiind în favoarea investiţiilor. PSD-ul şi-a exprimat dorinţa să dezbată cum vor fi investiţi aceşti bani, ceea ce este de înţeles, avînd în vedere propunerile primarului Cătălin Chercheş. Nu se poate să ne oprim din dezvoltare, iar creditul este calea inteligentă de finanţare, avînd în vedere că proiectele vor primi granturi europene nerambursabile (probabil).
Opoziţia din CL caută căi de coalizare şi susţine respingerea creditului, pe motiv de supraîndatorare. Baia Mare are grad de îndatorare mic, de circa 10% din bugetul anual de circa un sfert de miliard de lei, nu este cazul să fim precauţi, momentul prielnic dat de nominalizarea la titlul de capitală culturală trebuie folosit. De ce acum, de ce nu după alegeri? Potrivnicii ar trebui să înţeleagă că strategia de dezvoltare nu este a unui om sau a unui partid. Băimărenii îi preferă pe cei cu idei de dezvoltare, pentru a schimba faţa oraşului şi în cartiere şi la periferie. Pentru funcţia de primar al Băii Mari vor fi trei-patru candidaţi, de la partide şi indepedenţi, sau de la partide regionale noi, dintre care băimărenii vor alege. Ideal este ca primarul şi consilierii majoritari să colaboreze.
Apar false probleme, de felul: terenul fostei uzine Phoenix trebuie cumpărat pentru parcul de industrii creative, iar banca lichidatoare va ridica preţul dacă află intenţia noastră. Problema insurmontabilă pare a fi decontaminarea solului pe adîncimea de 50 cm, ceea ce costă mai mult decît terenul propriu-zis. Parcul inovativ, idee excelentă a echipei de proiect, poate fi construit pe un alt amplasament.
În orice caz, la vară, Baia Mare va fi vizitată de juriul (10 străini şi 2 români) care va decide numele oraşului capitală culturală europeană în 2021. Primăria şi Consiliul Local Baia Mare trebuie să se grăbească, să facă pregătirile necesare. Dacă domnii consilieri locali vor tergiversa lucrurile, cum încearcă, şansele de a deveni „capitală” scad. Baia Mare poate fi astfel consacrată ca pol adminstrativ şi cultural în regiunea de Nord-Vest. Creditul de 100.000.000 lei vine în interesul major al municipiului.
Ideea de a crea un partid regional, platforma civică numită Coaliţia pentru Baia Mare, a speriat partidele reprezentate în CL. Poate că o recoalizare ar fi bună, politicienii locali ar fi bine să se regrupeze.
Intelectualii Băii Mari doresc să fim centru universitar (independent), ceea ce ar fi un punct în plus pentru oraş. Nu trebuie să fie o universitate mare, ci cu specializări de nişă, precum arheologie industrială, speologie postindustrială, într-un parteneriat public-privat (nu imposibil de realizat).
Municipiul trebuie condus şi administrat pe baza unor strategii convenite politic, prioritare fiind nevoile cetăţenilor: apă potabilă, canal şi epurare, drumuri şi trotuare, curăţenie şi zone verzi. Unele voci publice susţin reducerea cheltuielilor pentru anumite capitole, precum cultura şi sportul, şi suplimentarea cheltuielilor sociale. Consilierii şi primarul au decis să susţină în viitor mai mult sportul de masă şi cultura neprofesionistă, ca petrecere a timpului liber, pentru a avea un oraş în care este bine să trăieşti.
Consilierii locali băimăreni sînt politicieni cu experienţă, ştiu că vor fi aleşi dacă vor lucra în interesul comunităţii. Cei care pun frînă dezvoltării nu credem că au şanse să fie realeşi!