O instalaţie modernă, care va prelucra gunoiul animalier de la fermele zootehnice din zonă, va produce energia electrică necesară iluminatului public de pe raza oraşului Seini.
Astfel, o staţie de biogaz îşi va începe funcţionarea, în circa trei luni de zile, aceasta urmând a transforma gunoaiele animaliere de la centrele care se ocupă cu zootehnia în zona oraşului Seini, în curent electric. “Instalaţia pilot de biogaz a costat 2.300.000 de euro. Banii sunt proveniţi de la Banca Mondială, prin Ministerul Mediului. Seiniul are un istoric nefavorabil din punct de vedere al poluării cu nutrienţi, din cauză că în zonă, începând cu anii 1965, au existat foarte multe ferme zootehnice. Gunoiul care a provenit de la acestea, deoarece nu a fost folosit corect şi nu a fost administrat raţional, a poluat pământurile cu nitraţi şi nitriţi în exces, astfel că Seiniul este o zonă vulnerabilă din acest punct de vedere acum. Acesta este şi motivul pentru care Ministerul Mediului a ales oraşul nostru pentru implementarea proiectului pilot”, a declarat Octavian Bodea, viceprimarul oraşului Seini. Încărcătura de nitraţi şi nitriţi din sol a determinat o incidenţă mai mare la bolile digestive, riscul îmbolnăvirii la copiii mici fiind mult mai ridicat, a mai explicat viceprimarul. În urma unor teste efectuate la fântânile din zonă, s-a constatat că parametrii la nitraţi şi nitriţi depăşesc normele maxime admise.
Instalaţia de biogaz rezolvă şi problema de mediu
Pe lângă faptul că în urma prelucrării gunoaielor provenite de la fermele zootehnice va rezulta curent electric, se va rezolva, totodată, şi problema de mediu. “Instalaţia pilot de biogaz reduce o mare parte din cantitatea de gunoi de grajd, respectiv de nitraţi şi nitriţi, care ajungeau în sol, produce şi curent electric, care va fi introdus în sistemul energetic naţional, cu care sperăm să acoperim tot iluminatul stradal în oraş. În Seini avem undeva la 1.400 de becuri, din care 330 de becuri de pe drumul european sunt cu leduri. Mai mult, înlocuirea acestor becuri de aici cu cele cu led a făcut să avem o economie de 55.000 de lei pe an. De asemenea, iluminatul nu se mai opreşte noaptea. Până să le montăm, la ora 12 noaptea se oprea şi se pornea undeva la ora 4 jumătate sau 5”, a completat Octavian Bodea.
Anual, sunt necesare pentru instalaţia pilot 8.000 de tone de gunoi de vacă, 5.000 de tone de gunoi de porc, 5.000 de pasăre şi 2.000 de porumb siloz sau biomasă. Materia primă, într-un dozaj de 55 de tone zilnic, va intra în fermentator şi va rezulta energia electrică. Fermele produc însă anual cantităţi mai mari decât este necesarul instalaţiei de biogaz. Acesta este şi motivul pentru care instalaţia a fost aşa concepută, încât să permită extinderea ei. Ceea ce se evacuează din instalaţie, în urma procesului de prelucrare, este o materie solidă şi lichidă, materie primă din care se elimină mai apoi apa şi rezultă un fertilizant-pământ de flori, care, la rândul său, se poate folosi ca şi îngrăşământ. El va fi ambalat în saci. Instalaţia va deveni funcţională undeva la sfârşitul lunii martie, când se vor finaliza toate probele şi va fi predată către Primărie.
Extinderea reţelei de apă şi canalizare se va finaliza curând
Reabilitarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canal din oraşul Seini se va finaliza în acest an. Cel puţin aşa speră autorităţile locale. Odată cu această investiţie s-a rezolvat o problemă veche cu care oraşul s-a confruntat până acum: deversarea dejecţiilor în văile şi pârâiaşele din localitate şi împrejurimi.
“Extinderea reţelelor de apă şi canalizare. La acest capitol Seiniul a stat foarte rău. Sperăm însă ca până la finele anului acesta să terminăm extinderea pe toate străzile, în toată localitatea Seini şi în celelalte două localităţi aparţinătoare. Prin această extindere a reţelei de apă şi canal se va rezolva şi problema de mediu, în sensul că populaţia nu va mai deversa în toate văile şi pârâiaşele dejecţiile provenite din fosele septice. În localitatea Viile Apei, reţeaua de apă şi canalizare este dată în funcţiune de anul trecut. De asemenea, tot în acest an, urmează să fie terminată extinderea acestor reţele şi în localitatea Săbişa. Pe fonduri europene s-au realizat aceste extinderi, însă proiectul aparţine celor de la Vital”, a punctat Octavian Bodea, viceprimarul oraşului Seini. Investiţia totală se ridică la peste 9 milioane de euro.
Bloc ANL dat în folosinţă
Un nou bloc ANL s-a dat în folosinţă la finele anului trecut în Seini. Acesta are însă o particularitate faţă de construcţiile similare din ţară: fiecare apartament beneficiază de instalaţie proprie de încălzire, adică au fost instalate microcentrale.
“În toamna anului trecut am finalizat blocul ANL. Aici s-au mutat deja 32 de familii, acestea beneficiind de sprijinul celor de la Agenţia Naţională de Locuinţe şi de la Primărie. Construcţia are o particularitate faţă de celelalte blocuri ANL din ţară, în sensul că fiecare locuinţă are instalaţie proprie de încălzire, centrală de apartament. Acest lucru este un mare avantaj, în sensul că, la celălalt bloc, am observat, la fel ca în toată ţara de fapt, că există şi rău platnici. Ei, din cauza acestora suferă toţi locuitorii din blocul respectiv dacă nu există încălzire proprie. Ce mai avem nou pentru Seini este şi o creşă, realizată cu fonduri norvegiene, care undeva în luna martie va găzdui primii copii, cu vârsta între 1 şi 3 ani, astfel încât foarte multe familii tinere o să poată să-şi desfăşoare activităţile lucrative fără a purta grija copiilor pe această perioadă. 50 de copii vor beneficia de această creşă”, a precizat Octavian Bodea, viceprimarul oraşului Seini.
Unitatea de îngrijire a copiilor va fi complet dotată, va avea două educatoare, cu două ajutoare de educator, asistente medicale, îngrijitori şi femei de serviciu, toţi asigurând un program complet de 10 ore. Investiţia a costat peste 500.000 de euro. Construcţia în care s-a amenajat creşa a fost înainte o grădiniţă veche, imobilul fiind şi monument istoric, astfel că odată cu reabilitarea s-a rezolvat şi problema repunerii în circuit a acestei clădiri vechi.
32 de proiecte implementate anul trecut
Anul 2015 a fost unul bun pentru administraţia locală din Seini. Astfel, după trei ani de muncă în realizarea de proiecte, Primăria a reuşit semnarea contractelor şi începerea lucrărilor la peste 30 de investiţii importante pentru comunitatea de acolo.
“În anul 2015 am început să culegem roadele a trei ani de muncă, în sensul că avem un număr de 32 de proiecte semnate, contractate, în derulare, unele fiind încheiate deja, iar altele se mai desfăşoară şi în acest an. Şi sumele investite în aceste proiecte au fost foarte mari, de ordinul zecilor de milioane de euro, majoritatea fiind fonduri nerambursabile. Proiectele acoperă o zonă largă de domenii, de la reabilitarea infrastructurii rutiere sau de apă şi canal şi până la proiecte cu impact pe mediu”, a declarat Octavian Bodea, viceprimarul oraşului Seini.