În ultima zi a anului 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a noilor reglementări privind Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală.
Noul Cod fiscal 2016 aduce o cotă standard de TVA redusă la 20%. În situaţii speciale se aplică şi o cotă de TVA de 9%, respectiv 5%. Dacă, pe de o parte se reduce impozitul pe dividende la 5%, impozitul pe teren şi impozitul pe clădiri se majorează. Tot în ceea ce priveşte impozitul pe dividende, deşi se reduce în acest an, din 2017 urmează să se adauge o cotă de 5,5%, datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.
Pentru cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, pentru evenimentele sportive şi culturale, se va aplica taxa redusă de la 9% la 5%.
Se va aplica o cotă de TVA de 9% pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante şi catering şi furnizarea de apă.
Pentru 2016 se menţine cursul de schimb, în funcţie de care se va calcula acciza în 2016 la nivelul celui utilizat în 2014, acesta fiind de 4,7380 lei/euro.
Acciza se menţine la nivelul anului trecut, iar supraacciza ar trebui eliminată la începutul anului 2017. Se elimină acciza pentru: cafea, blănuri şi iahturi şi se reduce cu 30% pentru băuturi alcoolice.
Persoanele fizice autorizate (PFA) au obligaţia de a achita contribuţia individuală pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat şi plafonată la un nivel anual de maximum cinci salarii medii pe economie, chiar şi în situaţia în care sînt salariate la un angajator. În plus, în cazul în care un PFA doreşte să beneficieze de pensie integrală, va trebui să achite şi contribuţia care ar reveni angajatorului (de 15,8%), aplicată la veniturile pe care le obţine din această activitate.
A fost majorat plafonul de venituri impozabile pentru microîntreprinderi, în care trebuie să se încadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro. Din 2016 se aplică şi un sistem diferenţiat de cote de impozitare, între 1% şi 3%, pentru stimularea înfiinţării de locuri de muncă şi pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu salariaţi şi cele fără.
Noile cote de impozitare sînt : • 1% pentru cele cu peste 2 salariaţi (inclusiv) • 2% pentru cele cu un salariat şi 3% pentru cele care nu au salariaţi • 3% cota generală de impozitare a veniturilor pe această categorie de firme.
O majorare importantă se aplică pentru impozitul pe clădirile rezidenţiale, cu precădere în cazul celor în care se derulează activităţi economice. Astfel, dacă anul trecut aveam un impozit pentru un apartament deţinut de o persoană fizică în procent de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, începînd cu 2016, se aplică un impozit diferenţiat, în funcţie de utilizarea construcţiei (regim mixt, locuinţă sau activităţi economice). Prin urmare, pentru clădirile utilizate exclusiv ca locuinţe, se aplică un impozit în procent de 0,08%-0,2% din baza impozabilă a apartamentului, primăriile avînd posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval.
În schimb, dacă în apartamentul respectiv îşi desfăşoară activitatea o firmă sau un sediu de PFA, rata de impozitare este cuprinsă între 0,2% şi 1,3% din valoarea acesteia. Faptul că se derulează activităţi economice în locuinţă poate duce la o creştere a impozitului de cel puţin două ori şi de cel mult 13 ori. În cazul în care, în ultimii cinci ani nu a avut loc o reevaluare a locuinţei, impozitul se stabileşte la 2% din valoarea impozabilă.
În ceea ce priveşte apartamentele cu regim mixt (locuinţă folosită atît pentru locuit, cît şi pentru activităţi economice), impozitarea se realizează diferenţiat, în funcţie de suprafaţa destinată fiecărui scop. Proprietarii au obligaţia, în cazul în care folosesc locuinţa atît pentru locuit, cît şi pentru activităţi economice, să depună la autoritatea locală o declaraţie specială pînă la finele lunii februarie.
Firmele care au în proprietate construcţii vor depune şi o declaraţie specială de impunere, urmînd să plătească un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabilă a construcţiilor rezidenţiale pe care le deţin şi de 0,2-1,3% din cea a construcţiilor nerezidenţiale. În cazul acestor firme, reevaluarea se face la fiecare 3 ani, iar in lipsa acesteia, cotele de impozitare cresc la 5%.
În cazul în care există clădiri şi terenuri neîngrijite, primăriile pot majora cu pînă la 500% impozitul pe acestea.