Botezului Domnului, în Ţara Lăpuşului

0
518
Creştinii iau agheasmă de la Catedrala din Tg. Lăpuş

Miercuri, 6 ianuarie 2016, s-a prăznuit Botezul Mîntuitorului în apa Iordanului de către Sfîntul Ioan Botezătorul – în cele 6 mănăstiri şi 102 biserici din zonă. Sărbătoarea aceasta este cunoscută atît în Biserica Ortodoxă, cît şi în Biserica Romano-Catolică.
Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan, Sfîntul Duh se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară ca fiind Fiul Său: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). Boboteaza este ziua în care Hristos S-a descoperit lumii. Sfîntul Ioan Gură de Aur spune: „Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor cînd S-a născut, ci cînd S-a botezat”. Astfel, începînd cu Botezul Său, pe care l-a primit la 30 de ani, vîrsta maturităţii la evrei, Hristos începe să propovăduiască. El primeşte botezul de la Ioan pentru a readuce Duhul Sfînt în creaţie. Prin căderea în păcat, omul Îl pierduse pe Sfîntul Duh, iar Botezul Mîntuitorului reprezintă momentul redeschiderii izvoarelor harului, care fuseseră zăvorîte pentru om şi pentru întreaga creaţie. Acceptînd să Se cufunde în Iordan, Hristos l-a îngropat pe vechiul Adam şi a început astfel zidirea unui om nou. Apele Iordanului, primind pe Dumnezeu-Omul, nu au avut ce să cureţe, ci au fost ele însele purificate. Hristos a curăţit, prin cufundarea Sa în Iordan, creaţia întinată de căderea omului în păcat şi a înlăturat puterea satanei. În rugăciunea de sfinţire a apei de la Botez, se cere venirea Duhului pentru curăţirea apei de lucrarea puterilor demonice, pentru ca ea să devină, prin pogorîrea deplină a Duhului, loc al naşterii omului nou în Hristos. Astfel, ritualul Botezului creştin repetă aceste momente, care semnifică trecerea dintr-o etapă existenţială în alta.
În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, se sfinţeşte Agheasma Mare. Se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă curgătoare în care aruncă o cruce. Mai mulţi bărbaţi tineri intră în apă, ca să aducă crucea înapoi, iar cel care o scoate din apă are noroc tot anul. Creştinii ortodocşi pot lua pe nemîncate din Agheasma Mare în perioada 5-14 ianuarie şi la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosită, în Ajunul Bobotezei, la sfinţirea caselor credincioşilor. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvîntate sau sfinţite. După Bobotează, este cinstit Sfîntul Ioan, numit şi „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.