Stopaj la sursă şi evaziune fiscală

0
1818

Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş în dosarul penal nr. 473/P/2011 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului C.A.R.A., pentru săvârşirea infracţiunilor de stopaj la sursă şi evaziune fiscală.
În actul de sesizare s-a reţinut că, la data de 26.07.2011, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş s-a înregistrat o sesizare penală, formulată de Garda Financiară Maramureş, prin care s-a solicitat efectuarea de cercetări faţă de C.A.R.A., administrator al SC A.-SRL Baia Mare, reţinându-se că societatea comercială a înregistrat obligaţii fiscale neachitate, ce se realizează prin stopaj la sursă, al căror termen a depăşit 30 de zile de la scadenţă, precum şi faptul că, la data controlului, s-a constatat lipsa faptică din ges­tiune a întregii cantităţi de marfă evidenţiate în contabilitate, în valoare totală de 710.260 lei, fapte prin care a fost prejudiciat bugetul statului cu suma de 346.766 lei, reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă ale angajaţilor, TVA şi impozit pe profit.
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză au rezultat următoarele:
Prin cererea înregistrată la Tribunalul Maramureş, DGFP Maramureş a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei SC A.-SRL, cererea fiind admisă şi dispusă deschiderea procedurii generale a falimentului SC A.-SRL, fiind numit şi un lichidator judiciar.
SC A.-SRL Baia Mare a făcut obiectul unui control operativ şi inopinat din partea Gărzii Financiare Maramureş, referitor la modul de reţinere şi vărsare la scadenţă a impozitelor şi contribuţiilor, care se realizează prin stopaj la sursă, constatîndu-se că, în perioada ianuarie 2010 – mai 2011, societatea a reţinut, dar nu a virat la termenele legale, sumele reprezentând impozite şi contribuţii care se realizează prin reţinere la sursă, având întârzieri mai mari de 30 de zile.
Aşa cum rezultă din statele de plată, angajaţilor li s-au achitat salariile nete şi li s-au reţinut din salariul de bază contribuţiile individuale (CAS, CASS, impozit pe salariu, şomaj), însă nu au fost virate la bugetul consolidat al statului, înregistrîndu-se debite restante în sumă totală de 31.312 lei.
În procesul-verbal de constatare al Gărzii Financiare, Secţia Maramureş, s-a mai reţinut că, din balanţa de verificare, aferentă lunii iunie 2010, reiese că operatorul economic deţine un stoc scriptic de marfă în sumă de 710.260 lei, nefiind identificată faptic. Începând cu data de 01.01.2011, inculpatul nu a mai condus evidenţa contabilă a SC A.-SRL şi nu a mai depus declaraţii de taxe şi impozite.
S-a constatat că stocul de marfă, în valoare de 710.260 lei, evidenţiat în balanţa de verificare aferentă lunii iunie 2010, nu a fost degradat ori sustras, ci a fost valorificat de către administratorul SC A.-SRL, care a derulat activităţi comerciale prin intermediul societăţii, fără a înregistra în evidenţa contabilă şi a declara veniturile obţinute, modalitate în care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.
S-a efectuat o expertiză fiscală, de către specialiştii antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, şi s-a concluzionat că obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat sînt în sumă de 241.861 lei, din care 133.842 lei TVA şi 108.019 lei impozit pe profit. În consecinţă, prin ordonanţa IPJ Maramureş, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, din data de 15.05.2014 s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva inculpatului C.A.R.A., cu privire la infracţiunile de stopaj la sursă şi evaziune fiscală.
La termenul de judecată din data de 1 octombrie 2015, inculpatul C.A.R.A. a recunoscut desfăşurarea activităţilor comerciale, aşa cum ele au fost descrise în actul de inculpare, fiind îndeplinit conţinutul constitutiv al infracţiunii de evaziune fiscală, pentru care instanţa l-a condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a şi lit. b Cod penal pe o durată de 1 an. Totodată, instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani, obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC A.-SRL Baia Mare, să plătească AJFP Maramureş suma de 241.861 lei, cu dobânzi, calculate până la data plăţii integrale a prejudiciului şi lasă nesoluţionată latura civilă de obligare a inculpatului la plata sumei de 31.312 lei, sumă reprezentând neplata contribuţiilor şi impozitelor cu reţinere la sursă
Sentinţa a rămas definitivă prin neapelare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.