Primarul Cătălin Cherecheş apasă acceleraţia la maximum în noul an • Proiecte majore de dezvoltare pentru Baia Mare în 2016!

2
2962

• Cătălin Cherecheş va candida pentru un nou mandat de primar din partea Coaliţiei pentru Baia Mare, o entitate civică care ar putea deveni partidul băimărenilor •

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, a susţinut ieri, 5 ianuarie 2016, o conferinţă de presă în care a vorbit despre proiectele importante care vor fi realizate în acest an, dar şi despre unele care vor fi transformate în realitate în următorii ani. Timp de aproape trei ore, Cătălin Cherecheş a vorbit despre fiecare domeniu major pentru oraşul nostru, de la partea economică, educaţie, social, cultură, dar şi despre cel mai important proiect în jurul căruia poate fi construit cu adevărat viitorul comunităţii băimărene: nominalizarea drept Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Baia Mare poate deveni capitală de regiune, prin nominalizarea la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Candidatura municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii este proiectul major în jurul căruia Administraţia Publică Locală va dezvolta alte proiecte importante în cursul anului 2016. Candidatura în competiţia europeană este cel mai important proiect al oraşului şi va aduna împreună toate forţele politice, reprezentanţii instituţiilor, ai ONG-urilor şi comunitatea. Cătălin Cherecheş consideră că nominalizarea poate transforma oraşul şi într-o viitoare capitală de regiune a României: „Cred că a venit momentul în care, printr-o astfel de reconstrucţie administrativă a României, putem să facem ca tot ceea ce înseamnă infrastructură şi conectivitate a Ardealului de Nord, a Transilvaniei în general, să fie mult mai consolidată decât a fost până acum. Ştim foarte bine că principala prioritate a statului nostru este să devenim în fiecare zi un stat mai european din perspectivă instituţională, economică, socială. Lucrurile acestea se întâmplă în primul rând dacă ai conectivitate şi conectivitatea ţi-o dă infrastructura, iar dacă ne uităm în Nord-Vest, lucrurile nu stau foarte bine şi cred că lucrul acesta este unul destul de periculos, pentru că avem presiunea Estului şi cred că doar unindu-ne foarte bine cu Europa prin drumuri putem să fim viabili şi economic, şi instituţional”.

turnu stefanProiectele pentru Baia Mare în anul 2016

Primarul Cătălin Cherecheş a prezentat proiectele majore propuse în 2016 pentru Baia Mare pe fiecare domeniu important pentru comunitatea băimăreană.

Educaţia, dezvoltată printr-un pilot unic la nivelul României

În cazul educaţiei este vorba în primul rând de un proiect pilot, care ar putea revoluţiona sistemul de învăţământ din România, dar şi despre înfiinţarea unei instituţii universitare: Universitatea Baia Mare. Instituţia de învăţământ universitar îşi va avea locaţia în centrul municipiului Baia Mare, în fosta clădire a companiei Remin, Primăria Baia Mare şi Hotelul Maramureşul, astfel încât să fie amenajat în zonă un centru educaţional integrat. Tot în cursul acestui an, la nivelul municipiului Baia Mare va fi implementat un proiect unic pentru a determina copiii să ducă o viaţă sănătoasă prin sport. Este vorba despre dezvoltarea unui plan numit DACIADA şi va fi implementat la nivelul grădiniţelor, claselor primare, claselor gimnaziale, precum şi a liceelor din Baia Mare, adresându-se astfel la aproximativ 22.000 de copii şi tineri.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Îmi doresc să avem acceptul Ministerului Educaţiei pentru ca la nivelul municipiului Baia Mare să creăm un proiect educaţional pilot, astfel încât să ne orientăm spre vocaţia pe care o are fiecare copil în parte şi să încercăm să arătăm că putem să modernizăm modul în care sunt trataţi din perspectivă educaţională copiii noştri. Asta înseamnă modul în care orientăm educaţia spre interesul copilului din perspectiva vocaţiei, talentelor pe care le are, dar din această perspectivă trebuie să-i introducem într-un anumit sistem de perfecţionare inclusiv pe educatori, pe învăţători, pe profesori. Tot din această perspectivă va trebui să reorientăm şi dotările pe care le avem în şcoli. Am o sinteză a celor mai bune 30 de modele şcolare identificate în lume ca fiind cele mai performante şi vom realiza un grup de lucru care va analiza ce se potriveşte comunităţii noastre, dar vom analiza şi modul în care vom putea dezvolta o infrastructură şcolară, vom putea dezvolta dotările şi vom putea face în aşa fel încât să ne putem mândri cu unul dintre cele mai performante sisteme şcolare”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Vom genera o platformă care să propună ca din acest proiect să se poată alimenta, din perspectiva dezvoltării economice, inclusiv întreg Maramureşul şi poate chiar zone adiacente judeţului, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa. Este o dorinţă a mea personală ca şi din perspectivă politică şi administrativă să jucăm, şi prin acest proiect, cartea regionalizării într-o formulă uşor mai restrânsă decât cea pe care au gândit-o la un moment dat forţele politice: a avea o regiune Maramureş – Satu Mare – Sălaj, poate chiar parte din Bistriţa, astfel încât Baia Mare să poată să fie punctul central şi capitala acestei regiuni. Asta pentru că la nivel strategic municipiul Baia Mare poate să joace un rol nu doar la nivel naţional, ci şi european, fiind o punte importantă de legătură între Ungaria, România şi Ucraina. Tocmai acest lucru ne poate face o adevărată Capitală Europeană a Culturii în 2021, dar ne poate şi califica pentru a deveni capitală de regiune într-o viitoare logică a reconstrucţiei administrative a României în următoarea perioadă”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Universitatea Baia Mare va fi o universitate cu specializări foarte bine alese, astfel încât să ne raportăm la dezvoltarea Băii Mari, a Maramureşului, a României, a Europei şi a lumii într-o perspectivă de 50 de ani. Pentru că cei care astăzi sunt în zona învăţământului preuniversitar şi intră peste un an, doi sau trei în această Universitate Baia Mare vor trebui să aibă repere despre cum se va mişca lumea şi cum va evolua lumea peste 20, 30 sau 50 de ani”.

Ordine publică: monitorizare video în Baia Mare

Începând din 5 ianuarie, zonele sărace din municipiul Baia Mare, respectiv Craica, Pirită, Horn Ferneziu, Gară, Cuprom sau Horea vor fi atent monitorizate şi supravegheate de către poliţiştii locali. Aceş­tia vor avea ca sarcină de serviciu să şi verifice dacă elevii din aceste zone frecventează cursurile şcolare. „Cel mai important lucru pe care îl vom face în aceste zone, chiar începând de astăzi, este o monitorizare a vieţii de acolo. Pentru fiecare zonă în parte avem alocaţi şase poliţişti locali care permanent vor merge în aceste zone. Vor fi prezenţi în aceste zone şi prezenţa lor nu va fi una din maşină”, a declarat Cătălin Cherecheş. În ceea ce priveşte ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor, administraţia locală a demarat deja un proiect de monitorizare video a municipiului. Implementarea planului de dezvoltare se află la stadiul de licitaţie şi în urma acestuia, pe străzile şi în mai multe locuri publice din Baia Mare vor fi montate 800 de camere de supraveghere.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Este singurul proiect care poate să rezolve foarte multe lucruri şi care poate să aducă o economie majoră la bugetul local. Aici mă refer la eliminarea celor care distrug, a celor care fură şi a celor care fac anumite acte de vandalism. Aceste camere video sunt amplasate pentru monitorizarea platformelor de gunoi, parcărilor din curţile de blocuri, locurilor de joacă, curţilor de şcoli, grădiniţe şi licee, a parcurilor, pentru monitorizarea traficului astfel încât totul din Baia Mare să fie supravegheat. Aceasta este soluţia pentru a elimina tot ce înseamnă infracţionalitate de un nivel mai grav sau mai puţin grav”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Infrastructură: reparaţii capitale ale zonelor afectate de lucrările de investiţii în apă şi canalizare

În cursul acestui an, toate drumurile care au fost sparte din cauza lucrărilor efectuate pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, precum şi a introducerii acestor servicii vor intra în reparaţii capitale. De asemenea, prin intermediul acestui proiect va fi soluţionată şi problema parcărilor din municipiul Baia Mare. „Comunitatea băimăreană trebuie să înţeleagă că pe o suprafaţă de trei-patru hectare e mult mai util să ai o parcare supraterană de trei niveluri, decât să ai 100 de garaje. Şi e mult mai util să îi dai fiecărui proprietar de garaj câte un loc de parcare şi o boxă în subsol pentru depozitare, decât să laşi nişte garaje care de multe ori sunt inestetice, ocupă foarte mult loc şi nu îi satisfac pe toţi cetăţenii. Una dintre parcările de mari dimensiuni va fi în Centrul Istoric al municipiului Baia Mare, o parcare de aproximativ 300 de locuri şi o altă parcare va fi în zona Sălii Sporturilor. Vom vedea exact locul în care o vom poziţiona, dar ştim că va fi o parcare subterană, de mari dimensiuni, pentru a putea să eliminăm locurile de parcare de la bulevard”, a declarat Cătălin Cherecheş. Raportat la drumuri, Administraţia Publică Locală va supune finanţării europene un pachet consistent de proiecte care constă în reabilitarea arterelor principale din municipiu, majoritatea bulevardelor, a drumului care duce la Firiza-Blidari. Toate aceste drumuri vor fi reabilitate şi modernizate într-o manieră plăcută mediului înconjurător. Mai mult, va fi realizat şi un traseu de piste de biciclete.

Baia Mare continuă paşii spre a deveni capitala verde a României

Referitor la proiectele care vizează zonele verzi, administraţia locală îşi propune să finalizeze în 2016 lucrările la Parcul Mara, obiectiv care va fi inaugurat în 1 mai şi să realizeze proiectarea şi execuţia extinderii acestui perimetru. Mai mult, în 2016 va fi finalizat şi Parcul Colonia Topitorilor, astfel perimetrul verde va fi readus în viaţa comunităţii. Finalizarea celui de-al doilea stadiu al proiectului care prevede reabilitarea şi modernizarea Câmpului Tineretului din Baia Mare este tot un proiect important, pe care autoritatea băimăreană doreşte să îl ducă la bun sfârşit în 2016.
În acest an vor fi finalizate toate locurile de joacă pentru copii. În acest moment mai trebuie reabilitate 12 locuri de joacă şi vor fi înfiinţate alte două.

Proiecte inedite şi la capitolul dezvoltare economică

Trei mari proiecte are în plan primarul Cătălin Cherecheş în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a municipiului Baia Mare: crearea unui Parc pentru industrii creative, un proiect important cuprins şi în caietul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021; dezvoltarea unui parc industrial, în primă etapă pe o suprafaţă de 800 de hectare, precum şi realizarea unei burse a locurilor de muncă. Aceasta va fi una inedită şi va avea loc la începutul lunii viitoare. „Această bursă a locurilor de muncă va fi pe două paliere. Un palier în care identificăm locurile de muncă, dar şi un altul în care vânăm personal. Vânarea asta de personal va fi făcută de către un colectiv al Primăriei şi luăm de la licee elevii care au absolvit în ultimii ani, vedem la ce universităţi s-au dus în ţară sau străinătate, îi identificăm pe fiecare în parte să vedem care sunt dorinţele lor şi vedem care este utilitatea pentru ei şi pentru noi ca şi comunitate să vină acasă”, a declarat Cătălin Cherecheş. Administraţia Publică Locală este de părere că, în dezvoltarea economică a municipiului Baia Mare, un factor important îl reprezintă Aeroportul Internaţional Baia Mare. Astfel că autoritatea băimăreană şi-a manifestat încă o dată public dorinţa de a prelua aerogara sau de a deveni partener în implementarea unui proiect de dezvoltare.
Tinerii valoroşi ai comunităţii vor primi locuinţe din partea Administraţiei Publice Locale
În ceea ce priveşte segmentul de locuinţe, autoritatea locală doreşte ca în cursul anului să finalizeze lucrările la blocul Melodiei nr. 4, recuperarea blocului Melodiei nr. 2 , dar şi finalizarea proiectului de reabilitare a blocului aflat la intersecţia bulevardului Republicii cu strada Vasile Alecsandri. „Un lucru important pe care l-am descoperit, municipiul Baia Mare are aproximativ 100 de case date unora şi altora. Majoritatea dintre ele sunt în zona Centrului Istoric şi am stabilit o comisie care să se ocupe de identificarea şi analizarea fiecărei case în parte şi cred că astfel de case pot să fie cheia de aducere înapoi a tinerilor de foarte bună calitate, specialişti plecaţi din Baia Mare. Sau nu neapărat care au plecat din Baia Mare”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Proiecte importante şi în zona de cultură

Pe segmentul cultură, autoritatea băimăreană va propune spre dezbatere publică o lansare a evenimentelor culturale care urmează să aibă loc în acest an. Aici au fost incluse manifestări dedicate Zilelor Culturale, Sărbătorii Castanelor, precum şi evenimentului gândit de o anvergură internaţională prin prezenţa unor DJ cu renume mondial. De asemenea, în cursul acestui an urmează să fie inaugurată şi Colonia Pictorilor, locul care va servi drept gazdă pentru sărbătorirea a 120 de ani de la înfiinţarea Şcolii băi­mărene de pictură.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „În luna august vom finaliza întreaga lucrare. Toate clădirile vor fi finalizate, reabilitate, inclusiv parcul, pentru ca în septembrie să putem să facem toată manifestarea pentru aniversarea înfiinţării Şcolii de pictură de la Baia Mare într-un spaţiu modern, care respectă şi istoria, dar dă o şansă şi celor care sunt astăzi exponenţi ai şcolii de pictură. Îmi doresc foarte mult ca într-un astfel de spaţiu să vină să creeze cel puţin o săptămână pe an artiştii băimăreni Adrian Ghenie, Mircea Suciu sau Dumitru Gorzo”.

Municipiul Baia Mare înfiinţează Clubul Sportiv Minaur şi va prelua echipele emblematice
În ceea ce priveşte sportul, atenţia va fi îndreptată în acest an spre Clubul Sportiv Minaur, clubul de drept public înfiinţat în vara anului trecut. Echipele de handbal masculin şi feminin, dar şi cea de fotbal vor fi preluate în cadrul acestui club. Cel mai probabil, băieţii de la Minaur vor activa în campionatul naţional, sub noul club, la finele acestei luni, urmând ca fetele să facă acest pas doar din sezonul competiţional viitor.

Alte proiecte importante

În anul 2016, autoritatea băimăreană îşi va îndrepta atenţia şi către persoanele vârstnice. Pentru ele vor fi construite trei centre de îngrijire, locaţiile acestora urmând a fi în cartierele Gării, Ferneziu şi Vasile Alecsandri. Mai mult, pe Valea Borcutului va fi construită Casa Seniorului, un centru dedicat nevoilor persoanelor vârstnice care au rămas singure. În cursul acestui an vor fi reabilitate şi Piaţa Izvoare, dar şi Albina, din Baia Mare. De asemenea, bazele sportive primite în patrimoniu de la Ministerul Tineretului şi Sportului vor intra în reabilitare, majoritatea dintre proiecte fiind deja în diferite stadii de implementare. Pe programele de dezvoltare europeană vor fi depuse proiecte care vor prevedea reabilitarea Pieţei de la Gară, a Pieţei Libertăţii, malurile râului Săsar, precum şi a Pieţei Universităţii, perimetru care va fi realizat în zona numită Buclă.

Cătălin Cherecheş va candida pentru un nou mandat de primar, din partea Coaliţiei pentru  Baia Mare

Primarul Cătălin Cherecheş va candida la alegerile locale din acest an reprezentând Coaliţia pentru Baia Mare. Coaliţia va funcţiona ca o platformă civică în care se pot înscrie atât forţele politice, cât şi băimăreni apolitici. Mai mult, persoanele care vor fi nominalizate pe listele de Consiliu Local vor urma să ocupe un loc în forul administrativ abia după ce comunitatea băimăreană îl va susţine prin vot în cadrul unei platforme online. Înscrierea în Coaliţia pentru Baia Mare va începe de săptămâna viitoare, iar primarul Cătălin Cherecheş a invitat în această structură entităţile civice, politice, dar şi pe băimăreni sau maramureşeni. Coaliţia va avea candidat şi pentru alegerile judeţene, dar Cătălin Cherecheş nu exclude posibilitatea ca la sfârşitul anului 2016, Coaliţia pentru Baia Mare să aibă candidaţi inclusiv la alegerile parlamentare. Coaliţia pentru Baia Mare se va forma în jurul proiectelor strategice ale municipiului Baia Mare şi judeţului Maramureş şi va avea ca punct central proiectul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Coaliţia pentru Baia Mare ar putea să devină o alianţă electorală şi chiar să ajungă partidul băimărenilor.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „La nivel de Baia Mare, la nivelul Consiliului Local şi la nivelul formării listei de consilieri locali, va exista şi va fi pusă la dispoziţie o platformă online. Va fi şi o manieră mai rudimentară, ca să spun aşa, de selecţie, respectiv de preselecţie şi de vot a viitorilor candidaţi pe listele de Consiliu Lo­cal: pe fiecare cartier în parte, cetăţenii să îşi poată prezenta persoanele în care au încredere, să-i poată propune şi să se facă o anumită selecţie în aceas­­tă manieră în care ce­tăţenii să-şi ordoneze pe lis­ta de Consiliu Local băi­mărenii în care au încredere. Chiar dacă intră entităţi politice, această preselecţie o vor face tot cetăţenii printr-un vot preliminar, astfel încât nu vreau preşedinte de partid sau vreo dorinţă a cuiva să pună într-o poziţie inferioară sau superioară pe cineva pe o listă de candidaţi”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Vom avea înţelepciunea şi puterea să nominalizăm chiar o persoană în care să avem încredere pentru a-l vota în Consiliul Judeţean ca preşedinte al administraţiei judeţene. Este rolul comunităţii băimărene de a veni în Consiliul Judeţean şi a da tonul dezvoltării judeţului Maramureş, aşa cum este şi normal, pentru că economia judeţului Maramureş se bazează într-o măsură imensă pe municipiul Baia Mare. Atunci cred că băimărenii trebuie respectaţi de această entitate administrativă”, a spus Cătălin Cherecheş.

2 COMENTARII

  1. ce mai superba realizare a ta e zona craica in loc de defintare ai inflorit zona multumesc frumos .nu uita sa le zici sa platesca si ei taxe si impozite din 8 iaunuare sa benifecieze de reducere

  2. da cu craica ce faci? de 2 ani te tot zici ca o defintezi . ai daramat 60 de cociabe mare zealizare . acuma s au construit mai bine de 100 in locul lor . platesc taxe si impozite din care le dai doar ajutoare sociale la comunitate roma de pe craica e un castig pentru ei (bani moca ) eu primesc doar mizerie si galagie ,sandaluri in fiecare seara din partea lor e superb cand incepe sa dea muzica la maxim pe la 2-3 diminata te poti odihni ca diminata sa mergi la servciu sa platesti taxe si impozite

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.