Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş a fost trimis în judecată inculpatul C.F.P. (arestat preventiv în altă cauză) pentru infracţiunea de spălare a banilor. În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, faptul că, activitatea infracţională a inculpatului C.F.P. a început în perioada 2004-2005 şi s-a circumscris sectorului producţiei de alcool etilic şi produse derivate, respectiv comercializării acestora, implicându-se în administrarea unor societăţi comerciale în care calitatea de asociat/administrator era deţinută de persoane din familia soţiei sale, ori din anturajul său.
În perioada februarie 2008-aprilie 2011, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale a dispus schimbarea sau transferul unor sume de bani în cuantum de 809.574 lei, reprezentând venituri ilicite realizate din infracţiuni cu titlu de „creditare societate” şi „aport asociat”, folosind aceste sume pentru achiziţia unor imobile, construcţia unui bloc cu 16 apartamente şi a unei case de locuit, toate în Baia Mare, evaluate la suma de 1.874.714 lei, în scopul ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestora.
Instanţa a reţinut că, în anul 2001, s-a înfiinţat SC GT-SRL, societate care a avut ca administrator de drept, începând cu anul 2003, pe numitul M.I.M., în fapt fiind controlată de inculpat. Societatea a deţinut, încă din anul 2001, autorizaţie de antrepozit fiscal, aceasta fiind însă revocată, motivul constituindu-l faptul că, la data de 11.11.2004, lucrători din cadrul Gărzii Financiare Maramureş au identificat, în incinta antrepozitului fiscal, angajaţi care produceau băuturi alcoolice şi marcau cu marcaje false ambalajele respective.
Deşi nu deţinea vreo calitate oficială în SC GT-SRL, inculpatul avea controlul total asupra acesteia, relevantă în acest sens fiind declaraţia unor martori.
La data de 17.03.2008, SC T.M.-SRL a achiziţionat de la SC GT-SRL, respectiv de la un lichidator judiciar, un teren şi construcţii, situate în Baia Mare, la preţul de 36.600 lei, respectiv 72.000 lei. Plata s-a făcut de SC T.M.-SRL prin virament bancar, suma provenind din depuneri în numerar, efectuate în contul de disponibil al societăţii, cu titlu de „creditare societate”, de către numita C.M.C.
După revocarea autorizaţiei de antrepozit fiscal al SC GT SRL şi ulterior după achiziţia spaţiilor mai sus menţionate, inculpatul C.F.P. a continuat activitatea de producţie şi comercializare a băuturilor spirtoase fără a deţine autorizaţie de antrepozit fiscal, fără a întocmi documente şi a evidenţa în contabilitate veniturile realizate, fără a declara şi achita obligaţii fiscale la bugetul de stat.
Tot în cursul anului 2008, la scurt timp după achiziţia spaţiilor, inculpatul a început edificarea a două construcţii pe terenul aparţinând acestuia şi soţiei sale, reprezentând o casă de locuit (P+1) şi un bloc de locuinţe, cu apartamente (P+2+M).
Concluzionând, rezultă că, în perioada 2008-2011, în patrimoniul inculpatului şi al familiei sale, ori al SC T.M.-SRL au intrat, aparent legal, următoarele bunuri:
• terenul situat în Baia Mare, în suprafaţă de 600 mp, achiziţionat cu suma de 36.600 lei, dar evaluat la suma de 73.200 lei, evaluare întocmită la solicitarea Camerei Notarilor Publici Cluj în procedura de insolvenţă
• depozitul şi hala de producţie situate în Baia Mare, în suprafaţă de 293 mp, achiziţionate cu suma de 72.000 lei, însă evaluate la 122.181 lei
• blocul de locuinţe P+2+M, cu 16 apartamente, situat în Baia Mare, nefinalizat, lucrări evaluate în conţinutul autorizaţiei de construcţie la suma de 1.551.214 lei
• casa de locuit P+1, situată în Baia Mare, finalizată, evaluată potrivit autorizaţiei de construcţie, la suma de 323.500 lei.
Cele două construcţii (blocul de locuinţe şi casa de locuit) nu au fost înscrise în cartea funciară şi nu au fost declarate ca valori impozabile, iar la data de 21.06.2011, în timp ce inculpatul era cercetat în dosarele penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, împreună cu soţia sa, au înstrăinat imobilele către numitul C.I. (socrul inculpatului), preţul de vânzare convenit fiind de 47.800 lei.
În fapt, inculpatul a creat o schemă infracţională pentru spălarea sumelor încasate numerar din activităţile infracţionale desfăşurate, în sensul depunerii acestor sume numerar în casierie şi contul bancar al SC T.M.-SRL, apoi, inculpatul a făcut plăţi în numerar şi prin bancă, achiziţionând atât spaţiile deţinute anterior de SC GT-SRL, cât şi materiale de construcţii pentru imobilele arătate.
Activitatea infracţională de spălare de bani s-a finalizat în luna aprilie 2011, când au încetat şi activităţile infracţionale de producere-comercializare de băuturi alcoolice producătoare de venituri ilicite, desfăşurate de inculpat şi implicit, cele de schimbare/transfer a acestor sume, pentru achiziţia de materiale de construcţie necesare edificării celor două imobile.
Din rezultatele financiare ale SC T.M.-SRL, rezultă că, în anul 2007, societatea a avut un profit net de 1.667 lei, în 2008 o pierdere de 80.335 lei şi zero profit, în 2009 un profit de 3.194 lei şi în 2010 un profit de 13.902 lei. De asemenea, din relaţiile comunicate de AJFP Maramureş, rezultă că SC T.M.-SRL nu a depus situaţii financiare anuale aferente anilor 2008, 2011 şi 2012, doar un bilanţ prescurtat pentru anul 2010.
Există o evidentă discrepanţă dintre veniturile ilicite realizate de inculpat şi soţia sa şi sumele numerar transferate/depuse în contabilitatea societăţii în perioada infracţională, în cuantum total de 809.574 lei.
La termenul de judecată, din 6 octombrie 2015, inculpatul a solicitat judecarea sa în procedură simplificată, recunoscînd în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare al instanţei.
În consecinţă, instanţa de judecată a hotărît următoarele:
C.F.P., domiciliat în Baia Mare, cu antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare, interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 2 ani şi 4 luni şi confiscarea de la inculpat a sumei de 809.574 lei sau a bunurilor imobile edificate de acesta (situate în Baia Mare) până la concurenţa valorii de confiscat.
Sentinţa a rămas definitivă prin neapelare.