Baia Mare are şanse reale să fie nominalizată pe lista scurtă pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

0
687

Ieri, a avut loc susţinerea proiectului, iar juriul european a fost impresionat

Delegaţia formată din Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare; Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş; Anton Rohian, prefectul judeţului; Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene Petre Dulfu; Laura Ghinea, preşedintele UAP Baia Mare; Mihai Ţăranu, vlogger, dar şi echipa Fundaţiei Baia Mare, reprezentată de Andreea Ciortea, director executiv; Vlad Tăuşance, director artistic, şi Mihaela Puşnava, expert în dezvoltare urbană, a susţinut ieri, 8 decembrie 2015, candidatura municipiului Baia Mare în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Alături de ei a fost şi maestrul Grigore Leşe, care a vorbit în faţa juriului, dar a şi încântat cu prestaţia sa artistică. Susţinerea a avut loc la Biblioteca Naţională a României, la Bucureşti, în faţa juriului european format din 12 membri: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel şi Suzana Žilič.

Juriul a fost impresionat de proiectul municipiului Baia Mare, asta a fost părerea unanimă a celor care au fost la Bucureşti pentru a susţine candidatura oraşului nostru. Cel care a expus motivaţia pentru această candidatură a fost primarul Cătălin Cherecheş, cel care a iniţiat şi susţinut ideea candidaturii municipiului Baia Mare în această prestigioasă şi importantă competiţie. Primarul consideră că nominalizarea municipiului Baia Mare poate să dea scânteie unei regenerări a oraşului nostru pe termen lung şi i-a asigurat pe juraţi de întreg sprijinul administraţiei publice locale pentru acest proiect.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Am gândit de multă vreme, înainte să devin primar al municipiului Baia Mare, că mi-aş dori ca şi om născut în Baia Mare, ca şi băimărean autentic, să avem şansa să devenim într-o zi Capitală Europeană a Culturii. Am spus public acest lucru acum patru ani la Liceul de Arte. Atunci unii poate au zâmbit, alţii m-au ironizat, alţii m-au criticat şi prea puţini m-au susţinut. Dar am mers înainte, am găsit o echipă de oameni inimoşi care au lucrat la acest proiect şi rând pe rând am adus alături de noi şi instituţii, şi oameni, şi comunitatea întreagă. Iar astăzi am ajuns la nivelul la care mai mult de 90% dintre băimăreni să fie alături de noi, să ne susţină în acest proiect, să îşi dorească acest proiect. Din punctul meu de vedere este cel mai important proiect pe care municipiul Baia Mare îl are în ultimii 200 de ani şi pentru viitorii 200 de ani. Este proiectul care poate să amprenteze cel mai bine destinul, respectiv viitorul oraşului, inclusiv din perspectivă economică. Susţinerea candidaturii a fost o întâlnire cu juriul foarte agreabilă, mult mai agreabilă decât mi-am imaginat. Au fost oameni care au pus întrebări foarte interesante şi m-au impresionat cei doi reprezentanţi ai României din juriu şi ceilalţi care ne-au pus întrebări şi ne-au făcut să înţelegem care sunt dorinţele şi viziunea unui astfel de proiect”.

Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş: „A fost o prezentare foarte bună. Juriul a fost interesat şi a avut toată atenţia îndreptată spre cei care au prezentat şi toţi cei care am fost acolo. Întrebările au fost la obiect şi una peste alta cred că a fost o prezentare reuşită şi cu sorţi de izbândă. Ne dorim ca vineri, 11 decembrie, Baia Mare să fie nominalizată pe lista scurtă şi sunt convins că va fi pe lista scurtă. Ar merita şi pentru efortul depus”.
Vlad Tăuşance, director artistic Fundaţia Baia Mare 2021: „Ne-am prezentat la fel cum am scris proiectul. Cu entuziasm, bine documentaţi, explicând o viziune clară despre cum poate să arate Baia Mare nu doar în 2021, ci şi în 2030. Reacţiile juriului au fost pozitive şi sunt convins că mulţi dintre ei vor ajunge la Baia Mare măcar în calitate de turişti. Decizia de vineri este un moment foarte important pentru noi. Succesul trebuie să ne unească ca şi comunitate şi nu să alimenteze orgolii. Eventualitatea unui eşec nu trebuie să ne dezbine pentru că munca depusă până acum dă deja rezultate remarcabile”.
Andreea Ciortea, director executiv Fundaţia Baia Mare 2021: „A fost o prezentare care a ridicat la un moment dat juriul de pe scaune să vadă modul în care ne-am proiectat realizarea proiectelor. A fost încununată la sfârşit de sufletul Maramureşului şi cântecul lui Grigore Leşe. A fost o emoţie impresionantă. Feţele neutre şi serioase de la început ale juriului s-au descreţit. A fost o prezentare foarte bine susţinută şi viziunea artistică al lui Vlad Tăuşance consider că a fost primită foarte bine de către juriu. A fost foarte multă emoţie şi cred că fiecare membru al echipei crede în şansele reale ale municipiului Baia Mare de a deveni Capitală Europeană a Culturii. Le-am arătat că toată comunitatea băimăreană este alături de noi şi le-am arătat că în patru zile am reuşit să depăşim 21.000 de like-uri pe pagina de facebook a Fundaţiei Baia Mare 2021. Asta înseamnă că toată comunitatea băimăreană susţine demersul şi proiectul pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii”.
Mihaela Puşnava, expert în dezvoltare urbană: „Întâlnirea de la Bucureşti în faţa juriului european a fost una foarte profesionistă. Noi considerăm că echipa noastră a făcut o treabă demnă, cu toată dăruirea pentru Baia Mare. Credem că am reuşit să aducem spiritul băimărean în faţa comisiei şi să îi convingem că oraşul nostru poate deveni o Capitală adevărată a Culturii. Membrii delegaţiei au reuşit să convingă juriul de consistenţa caietului de candidatură şi de potenţialul pe care îl are Baia Mare. Credem că prezentarea a fost una de succes şi există şanse reale ca Baia Mare să fie în lista scurtă prezentată vineri, 11 decembrie”.
Grigore Leşe, artist: „A fost extraordinar. Eu zic că Baia Mare va deveni Capitală Europeană a Culturii. Juriul a fost extraordinar şi au pus întrebări pertinente. Eu în calitate de muzician am spus două vorbe: De ce este Baia Mare Mare? Şi am spus că este Mare pentru că este în buricul Europei şi avem un suflet occidental, trăim la periferia Orientului şi mai avem un suflet oriental şi pe lângă cele două suflete mai putem adăuga un suflet – un suflet propriu. După ce am prezentat toată dimensiunea asta spirituală a Maramureşului, am cântat şi am arătat prin cântec ce înseamnă cel de-al treilea suflet despre care vorbeam. Aprecierile au fost extraordinare”.
Rezultatele preselecţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii vor fi anunţate vineri, la ora 12.00, într-o conferinţă de presă a Ministerului Culturii.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Avem un caiet de candidatură cum nici un alt oraş candidat nu are, avem dorinţă aşa cum poate nici un alt oraş candidat nu are şi tocmai din acest motiv am spus foarte clar la finalul prezentării mele că, dacă vom fi nominalizaţi, este foarte bine şi le mulţumim şi o să facem tot ce ne stă în putinţă să onorăm şi România, şi Europa, cu o astfel de nominalizare. Dacă nu vom fi nominalizaţi, lucru pe care eu mi-l asum, este să facem oricum aceste proiecte, să le ducem la bun sfârşit şi să fim chiar şi într-un mod informal o Capitală a Culturii pentru că acest lucru modifică pe termen lung, într-un mod pozitiv, comunitatea. Cultura şi educaţia sunt cele în care trebuie să investim astfel încât să putem să obţinem rezultate pozitive pe termen lung. Sunt convins că în 11 decembrie, când se va anunţa lista scurtă, respectiv oraşele care au fost selectate, printre acestea va fi şi Baia Mare. Ar fi o mare împlinire a comunităţii băimărene şi un prim pas spre renaşterea Băii Mari într-o formulă sănătoasă, într-o formulă în care fiecare cetăţean să se regăsească în ceva din dezvoltarea oraşului nostru”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.