Primarul Cătălin Cherecheş anunţă dezvoltarea sportului şcolar în 2016
Primarul municipiului Baia Mare a susţinut ieri, 7 decembrie 2015, o conferinţă de presă care oferă răspunsuri pentru multe întrebări ale suporterilor sportului băimărean în general, ale iubitorilor de handbal şi fotbal în special. Mai mult, am aflat şi noutăţi în ceea ce priveşte planurile administraţiei băimărene pentru anul 2016, când pe lângă sportul de performanţă, un sprijin financiar consistent se va canaliza înspre sportul şcolar. Aproximativ 22.000 de copii vor beneficia de susţinerea administraţiei băimărene. În ceea ce priveşte situaţia actuală, în cazul sportului de performanţă, aici priorităţile momentului sunt salvarea Minaur şi HCM Baia Mare, respectiv susţinerea FCM Baia Mare pentru a promova în Liga Naţională.
Un audit realizat în primăvara acestui an, la solicitarea primarului Cătălin Cherecheş, a scos la iveală faptul că la Handbal Club Municipal şi la Fotbal Club Municipal Baia Mare s-au făcut decontări nelegale. Până nu se vor recupera sumele de bani în cauză, autoritatea locală nu poate finanţa legal activitatea sportivă a celor două cluburi.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „S-a constatat la Handbal Club Municipal Baia Mare o sumă de aproximativ 500.000 de lei care a fost decontată într-un mod nelegal şi am dispus în acel moment recuperarea, respectiv returnarea acelei sume. Aceasta este în principiu şi baza dosarului penal aflat în curs de urmărire la Direcţia Naţională Anticorupţie, adică auditul pe care eu personal l-am comandat. Până în acest moment, aproximativ 70% din sumă a fost returnată către municipiul Baia Mare. Legal, astăzi, până nu se plătesc toate sumele către municipiu, toate datoriile către Municipiu, toate sumele constatate ca fiind decontate nelegal, Municipiul Baia Mare nu poate să facă anumite tipuri de finanţări către clubul de handbal. În special, nu putem să plătim din bugetul local datorii pe care le are un club privat”.
În cazul Fotbal Club Municipal Baia Mare a fost decontată nelegal suma de 320.000 de lei. Suma se află în executare. Autoritatea locală a făcut demersurile pentru procedura de executare silită a clubului pentru recuperarea banilor datoraţi către Consiliul Local al municipiului Baia Mare: „Conform contractului de finanţare cu echipa de fotbal, în acest moment, am avea de plătit o sumă de aproximativ 300.000 de lei, dar această sumă, conform legii, nu poate fi plătită până când clubul nu îşi achită toate datoriile, toate obligaţiile faţă de bugetul local. Vreau să vă spun foarte clar că nimic din ceea ce face Municipiul Baia Mare sau eu ca şi primar al municipiului, cu toată dragostea faţă de sport, nu va însemna încălcarea legii. Cu riscul de a dispărea echipe, cu riscul de a desfiinţa secţii, cu riscul de a retrograda echipe, cu riscul de a avea mai puţin prestigiu în sport, nu încălcăm legea. Atunci când se va respecta întru totul legea şi condiţiile de finanţare, vom merge mai departe, până atunci însă nu facem decât să urmărim recuperarea sumelor către municipiul Baia Mare”, a declarat primarul.
Se găsesc soluţii pentru finanţarea sportului băimărean
Tot luni, înainte de conferinţa de presă, primarul a chemat la masa dialogului reprezentanţii cluburilor sportive, unde s-au dezbătut problemele existente, dar s-au găsit şi soluţiile pentru finanţarea în continuare. Propunerea a fost a primarului şi a fost agreată de toţi cei prezenţi.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Am decis să propunem Consiliului Local ca din momentul în care se vor recupera sumele pe care ni le datorează cluburile, să putem să procedăm în felul următor: Clubul de Fotbal să beneficieze de finanţări doar în cazul în care se face un contract de asociere între Municipiul Baia Mare şi acest club. Pentru că în baza asocierii vrem să controlăm orice fel de cheltuială, oportunitatea şi legalitatea fiecărei cheltuieli în acest club sportiv. Nu vreau ca Centrul de copii şi juniori să fie văduvit de sume, să vină părinţii şi să plătească bareme de arbitraj, să nu aibă copiii echipament. Pentru mine, prioritatea numărul unu este Centrul de copii şi juniori şi mai apoi echipa care se află pe primul loc în Liga secundă”, a declarat Cătălin Cherecheş.
Salvarea Minaur o reprezintă preluarea în clubul de drept public care se înfiinţează
Cea mai dureroasă situaţie este la momentul actual în cazul Minaurului. Dar şi aici s-a găsit deja soluţia, doar necesită timp implementarea. Echipa şi palmaresul urmează să fie preluate, la fel şi jucătorii, de către noul club de drept privat care se va înfiinţa. Acesta va fi în subordinea Consiliului Local.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Vreau să le mulţumesc în primul rând jucătoarelor HCM care, în pofida restanţelor, niciuna nu a depus niciun fel de memoriu. Nu acelaşi lucru se întâmplă la echipa de băieţi. Şi cred că singura variantă pe care putem merge este să susţinem clubul în a-şi plăti datoriile faţă de jucători, să poată să plătească salariile curente, iar undeva la mijlocul anului viitor să putem să preluăm jucătorii utili în clubul de drept public al municipiului, club pe care l-am înfiinţat deja şi se numeşte „Minaur”. Clubul va funcţiona din vara anului viitor, preluând şi locul în clasament şi palmaresul, dar şi o parte din jucătorii şi jucătoarele de la cele două echipe de handbal fete şi băieţi”, a declarat primarul Cătălin Cherecheş.
Sportul şcolar, o altă prioritate pentru autoritatea locală în 2016
O veste bună a oferit primarul Cătălin Cherecheş în ceea ce priveşte sportul şcolar. În 2016, Municipiul Baia Mare va susţine dezvoltarea acestui segment important din viaţa comunităţii.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Avem 22.000 de elevi care sunt în grădiniţe, şcoli şi licee. Vom crea un sistem începând cu 1 ianuarie, astfel încât fiecare copil să se poată înscrie pe grupe de vârstă la fotbal, handbal, volei, baschet, dar şi la sporturi individuale, sporturi de autoapărare şi să realizăm la nivelul şcolilor, dar şi între şcoli un anumit tip de campionate care să aducă împreună şi copiii, dar şi familiile. Fiecare elev care se va încadra în acest proiect al nostru, unic în România, va beneficia de echipament sportiv, echipament de joc, trening, pantofi de sport, absolut tot ceea ce are nevoie un copil în funcţie de brand-ul pe care şi-l vor crea la şcolile lor. Dacă vrem s-avem sport de performanţă, trebuie să începem de la sportul şcolar şi copilul care astăzi face fotbal în clasele primare poate să fie un viitor sportiv de performanţă şi de acolo ne putem extrage resursele pentru sportul de performanţă. Cei talentaţi vor fi încadraţi şi dirijaţi în cluburile de la nivelul municipiului, unde se face cu adevărat performanţă”.
Sumele alocate în perioada 2012-2015 pentru finanţarea sportului în Baia Mare
În 2012 s-au alocat în total 4.200.000 lei, după cum urmează:
• Asociaţia Sportivă Fotbal Municipal Baia Mare: 40.000 lei
• Club Sportiv Municipal (echipa de rugby): 750.000 lei
• Club Sportiv Ştiinţa Baia Mare: 210.000 lei
• Club Sportiv Handbal Club Municipal Baia Mare: 2.400.000 lei
• Alocat conform Legii 350/2005: 600.000 lei
• Gala Sportului Băimărean 2012: 200.000 lei.
În 2013 s-au alocat în total 7.422.000 lei, după cum urmează:
• Asociaţia Sportivă Fotbal Municipal Baia Mare: 400.000 lei
• Club Sportiv Municipal (echipa de rugby): 1.500.000 lei
• Club Sportiv Ştiinţa Baia Mare: 350.000 lei
• Club Sportiv Handbal Club Municipal Baia Mare (secţia de handbal feminin): 3.090.000 lei
• Club Sportiv Handbal Club Municipal Baia Mare (secţia de handbal masculin): 1.400.000 lei
• Alocat conform Legii 350/2005: 357.000 lei
• Gala Sportului Băimărean 2013: 325.000 lei.
În 2014 s-au alocat în total 14.541.000 lei, după cum urmează:
• Asociaţia Sportivă Fotbal Municipal Baia Mare: 950.000 lei
• Club Sportiv Municipal (echipa de rugby): 2.900.000 lei
• Club Sportiv Ştiinţa Baia Mare: 750.000 lei
• Club Sportiv Handbal Club Municipal Baia Mare (secţia de handbal masculin): 3.300.000 lei
• Club Sportiv Handbal Club Municipal Baia Mare (secţia de handbal feminin): 6.150.000 lei
• Alocat conform Legii 350/2005: 201.000 lei
• Gala Sportului Băimărean 2014: 290.000 lei.
În 2015 s-au alocat în total 12.131.240 lei, după cum urmează:
• Asociaţia Sportivă Fotbal Municipal Baia Mare: 1.230.000 lei
• Club Sportiv Municipal (echipa de rugby): 2.000.000 lei
• Club Sportiv Handbal Club Municipal Baia Mare: 8.000.000 lei
• Club Sportiv Ştiinţa Baia Mare: 400.000 lei
• Alocat conform Legii 350/2005: 125.000 lei
• Gala Sportului Băimărean 2015: 376.240 lei.
Ce rost are acest nou club daca nu ai stiu sa „gestionezi” cluburile curente? Plateste datoriile ce sunt fata de jucatori, chiriile, mesele, transportul, sala, furnizorii etc. si apoi mai vedem. Tragi tepe la atata lume si mai vrei sa aiba cineva incredere in ceea ce afirmi? Nu te gandesti ca ti-ai batut joc de atata lume si ca intr-o zi vei plati ptr. tot ceea ce ai facut? Cine crezi tu ca mai vine sa joace in Baia Mare dupa ce jucatori cu renume au plecat tepuiti cu gandul ca nu vor sa mai auda de ROMANIA, nu de Baia Mare din cauza a ceea ce ai facut prin comportamentul primitiv manifestat in fata lor? Astept sa vad fata ta cand vei intra in sala sporturilor la primul meci in care vei fi huiduit de toti cei care pun suflet cu adevarat ptr. sportul baimarean. Degeaba ai platit galeria sa fie pregatita ptr. a te sustine!!! SIMI TE VA VINDE SI PE TINE CUM LA VANDUT PE C. BUCESCHI!!!