Donaţi pentru Pădurea Crăiască!

0
753
Cătălina Bogdan, Administraţia Parcul Munţii Maramureşului - custode Pădurea Crăiască

Vineri, 13 noiembrie, se încheie campania de strîngere de fonduri pentru realizarea proiectului „Poteca de poveşti din Pădurea Crăiască”. Pînă acum s-au strîns 1.800 de euro pentru această acţiune iniţiată de Centrul de Ecologie şi Turism Maramureş, WWF şi Asociaţia de Ecoturism din România.
Din cei 5.280 de euro de care este nevoie, s-au strîns cu puţin peste 1.800 de euro. Facem apel la toţi cei care iubesc pădurile şi satele din zona Mara – Cosău – Creasta Cocoşului să facă o donaţie, ca să le oferim oamenilor locului şansa de a-şi pune în aplicare ideile privind îmbunătăţirea şi extinderea serviciilor şi infrastructurii de ecoturism. Donaţiile încep de la 10 euro şi se pot face în mod simplu, rapid şi securizat, pe pagina www.wearehere.ro/p/po­teca-de-povesti. În schimbul donaţiilor, oamenii generoşi îşi pot alege diverse daruri puse la dispoziţie de localnici. Proiectul constă în amenajarea unei poteci tematice de vizitare a pădurii, cu marcaje şi panouri ce te ghidează prin locurile permise şi care scot la lumină poveştile pădurii, istoria ei, locul pădurii în identitatea locală, flora, fauna şi relaţiile dintre ele, rolurile pe care le îndeplineşte pădurea, viaţa de după moarte a arborilor şi impactul oamenilor asupra ei. De asemenea, va fi realizat un pachet educativ pentru şcolile din zonă, un manual de interpretare, materiale de tip recuzită, care vor fi utilizate de profesori în programul „Şcoala altfel”, pentru a crea experienţe interesante pentru elevi, chiar în mijlocul Pădurii Crăieşti.
Regulile de vizitare a rezervaţiei vor fi afişate pe potecă. Primăria Ocna Şugatag şi custodele pădurii vor găsi soluţii de curăţare a deşeurilor ce afectează zonele de margine ale pădurii şi unele zone din interiorul rezervaţiei.
Pădurea Crăiască este cunoscută pentru asocierea neobişnuită de specii de arbori: stejar, gorun şi larice, care vegetează alături de carpen, cireş sălbatic, alun, mur. Aici există încă multe exemplare monumentale de stejar, cu vârste de peste 200 de ani, înălţimi de 30 m şi diametre de 2 m. În pădure sunt specii endemice de floră, ca sor-cu-frate şi puşca-dracului. Populaţia de păsări este diversă şi bogată, aici găsesc condiţii favorabile pentru cuibărit, adăpost şi hrănire. Pădurea adăposteşte 51 de specii de păsări, între care şi specii rare sau vulnerabile, ca vânturelul roşu, turturica, pupăza, ciocănitoarea de stejar sau ciocîrlia de pădure.
Pădurea a devenit în 1964 rezervaţie de seminţe pentru speciile stejar şi larice, iar în anul 2000 a fost declarată arie naturală protejată. Se află în proprietatea Ocolului Silvic Mara şi în custodia Administraţiei Parcului Natural Munţii Maramureşului. (V. MAXIM)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.