România, promovată la Paris prin Maramureş

0
1068

Proiectul a fost iniţiat de vişeuanul Vasile Tomoiagă, pre­şe­din­tele Clubului Antreprenorilor Români din Străinătate, căruia i s-au alăturat Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, Liga Studenţilor Români din Străinătate Filiala Franţa, Asociaţia «Croissy sans Frontières». În proiect parte şi parteneriatul Vişeu de Sus – Croissy sur Seine, materializat în ultimii 3 ani în manifestări de promovare a valorilor, în cele două oraşe partenere şi la Paris. Pentru a afla informaţii referitoare la evenimentele recente din capitala Franţei, ne-am adresat iniţiatorului proiectului, Vasile Tomoiagă.
Reporter: Acţiunile organizate în cadrul proiectului au atras atenţia vişeuanilor şi francezilor din Croissy sur Seine. Care este ideea şi ce v-aţi propus?
Vasile Tomoiagă: Ceea ce ne dorim este să le oferim francezilor o imagine reală a României, dincolo de cea pe care o cunosc din presă. Nu încercăm să prezentăm o altă Românie, ci să promovăm părţile frumoase ale acesteia. România are, la fel ca orice altă ţară, aspecte negative, dar este, în acelaşi timp, şi o ţară ce a oferit şi încă are multe de oferit Franţei şi lumii întregi. Trăind în Franţa de peste 20 de ani, am simţit nevoia evidenţierii acestei laturi şi, ca vişeuan şi maramureşean mândru de originile mele, am ales să promovez acest colţ de ţară. Şansa a făcut să găsesc oameni care au conştientizat importanţa acestui demers, pentru că un astfel de proiect nu poate fi realizat de unul singur.
Francezii descopera catedrala mitropolitanaReporter: Din 2013, se desfăşoară activităţi la Vişeu de Sus şi la Croissy sur Seine. Începând de anul trecut, evenimentele s-au extins şi la publicul parizian, iar acum aţi avut două evenimente în Paris.
V. T.: Intenţia noastră este să promovăm valorile culturale româneşti în rândurile publicului francez, iar reacţia şi implicarea acestuia dovedesc reuşita demersului. Unul dintre evenimentele din 31 octombrie a fost organizat de francezi şi intitulat sugestiv Paris – capitala României. Partenerii noştri au propus francezilor itinerarii pentru descoperirea valorilor româneşti şi a românilor celebri din Paris. Au ales Biserica Ortodoxă Română din Paris (foto) şi atelierul lui Constantin Brâncuşi. În inima Cartierului Latin, nu departe de Notre-Dame de Paris, se află Biserica Ortodoxă Română, una din cele trei catedrale ale Ortodoxiei în Oraşul Luminilor. Cu slujbe în limba română, biserica a fost timp de mai bine de o sută de ani o a doua ambasadă şi reprezintă şi astăzi o oază de românitate şi ortodoxism. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în 1374, de regele Franţei, Charles V. Prima slujbă a avut în 1382, iar 500 de ani mai târziu, în 1882, biserica a fost cumpărată de Regatul României. Francezii au apreciat şi hrana trupească, de la restaurantul tradiţional românesc din apropierea turnului Eiffel. Ziua a continuat cu descoperirea atelierului şi a operelor lui Constantin Brâncuşi, de la Centrul Pompidou. La 1.500 km de România, Brâncuşi, plecat pe jos de la Hobiţa, a devenit recunoscut ca unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii. Iar participanţii au avut ocazia să descopere românul din spatele celui pe care-l consideră un francez cu care se mândresc.
Reporter: În aceeaşi zi, aţi organizat un spectacol folcloric. Cum a fost primit Grupul Iza la Paris?
V. T.: Grupul Iza nu este la prima implicare în proiectul nostru. Respectul pentru tradiţie a făcut ca Grupul Iza să fie pentru români un simbol al culturii. Nu doar publicul român i-a primit cu drag la Paris, ci şi Ambasada României, prin şeful misiunii, Oleg Ungureanu, însărcinat cu afaceri a.i. al României în Republica Franceză, şi Mioara Pituţ. Prin spectacolul susţinut, Ioan Pop şi colegii săi au reuşit ca şi publicul francez să descopere şi să simtă muzica noastră, demonstrând că muzica este un limbaj universal, ce nu ţine cont de bariere de limbă şi cultură.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.