Artista plastică băimăreană Sanda CIORNA şi-a vernisat, joi seară, la Golden Gallery (Gold Plaza, etajul II), prima ei expoziţie personală de pictură şi grafică după absolvirea studiilor superioare de artă, intitulată „FRESH”, care se remarcă prin forţă, prin varietatea emoţiilor transmise şi prin eleganţă. Despre lucrări şi despre pictoriţă a vorbit dr. Ioan Marchiş, curatorul galeriei şi directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş.
Sanda Ciorna a absolvit Liceul de Arte, fiind colegă de clasă cu dr. Ioan Marchiş, iar anul trecut obţinea diploma de licenţă la Secţia Arte Plastice – Pictură a Centrului Universitar Nord Baia Mare. Între timp a expus la Bienala de artă de la Chişinău, precum şi la alte expoziţii, a participat la tabere de creaţie, iar anul viitor va avea o expoziţie în Bucureşti, la European Art Gallery, care îi va tipări şi un catalog profesionist. Dr. Ioan Marchiş a numit evenimentul „un fel de botez al ei în lumea superioară a artei”: „Am fost colegi de liceu, am urmărit-o şi la facultate, i-am urmărit colegii, dar niciodată n-am crezut că va avea curajul să-şi rupă viaţa brusc în două şi să spună: «Eu de astăzi vreau să fiu un artist serios». Am urmărit zbaterile ei din ultimii ani cu o curiozitate din ce în ce mai mare şi cu o surpriză tot mai mare. M-am gândit că ceea ce a început Sanda nu poate să ducă decât la o viaţă artistică deplină, pentru că arta nu este o glumă, te fură într-o peşteră din care niciodată nu mai poţi să ieşi. (…) Suntem în faţa artei moderne.
În arta modernă, artistul parcă fuge de un sens. Ce vrea să spună Sanda cu aceste splendide tablouri? «Ai curajul să trăieşti?», spune ea. Ea nu vrea să spună nimic prin cuvinte, pentru că lasă forma să devină esenţă. Artistul modern caută în primul rând emoţia. Pata de culoare distruge perspectiva, ca să provoace emoţie. Şi atunci se vede această dualitate extraordinară între sens şi formă. Dacă veţi căuta sens în aceste lucrări, nu veţi găsi un sens pe care să-l puteţi înţelege în cuvinte, dar dacă veţi căuta formă şi emoţie, veţi găsi. Toată această expoziţie o putem pune sub semnul arborelui vieţii. Arborele vieţii are trei componente principale: rădăcină, tulpină şi fruct. Rădăcina este ceea ce ne leagă de sensuri şi de ciclurile trecute. Tulpina înseamnă dezvoltare. Aici, contrariile sunt în desfăşurare. Un tablou nu este decât lupta contrariilor. Avem aici roşu şi verde, spre exemplu, sau albastru şi orange. Sunt două contrarii şi noi le surprindem în luptă, în desfăşurare. Arborele vieţii, trunchiul lui înseamnă viaţă, devenire, consum.” Marchiş a declarat că îi place titlul „Fresh”, ales de Sanda Ciorna, care „o leagă de arta tânără de acum, de avangardă”. „Arta Sandei este copilăroasă. Şi-a păstrat această formidabilă prospeţime. Ea trăieşte emoţii foarte mari”, a mai spus artistul plastic, completând: „Noi trebuie să trăim şi dincolo de cuvinte. Şi arta este singurul prilej de a trăi dincolo de cuvinte. Nu se poate face nimic în lumea asta fără artă. Oricât de dezvoltată şi perfectă ar fi o societate, dacă se îndepărtează de artă are tendinţa de a se autodistruge.” Ioan Marchiş este de părere că ne aflăm în faţa unui artist cu un real talent: „Astăzi am senzaţia că lansez cu adevărat un artist în lumea serioasă a artei, în lumea nobilă a artei. Această expoziţie are ştaif, e făcută cu o seriozitate gravă, a eliminat orice mod de decor, iar ceea ce e important este seriozitatea cu care Sanda şi-a transformat pictura în mod de a trăi. Nu ştiu ce rătăciri a avut Sanda în viaţa ei că s-a apucat mai târziu de pictură, însă talentul nu şi-l poate ascunde. Talentul ei a izbucnit acum.” În final, Sanda Ciorna a mulţumit tuturor celor care au sprijinit-o în viaţă, pentru a se putea dedica artei, completând: „90% dintre lucrările expuse sunt realizate anul acesta. Da, se văd foarte multe frământări şi foarte multe contraste, ritm, agitaţie, nelinişte, zbatere… asta sunt eu!”.