„Lopata” lui Man şi „Mătura” lui Băsescu

0
632

La întîlnirea cu tinerii liberali de la Sighet, de la sfîrşitul lunii octombrie 2015, copreşedintele noului PNL, Alina Gorghiu, apare într-o poză semnificativă, făcută în „loc cu verdeaţă”, împreună cu alţi nouă liberalo-democraţi de la Centru şi din judeţ.

Unicul din poză care se distinge printr-o „Lopată” ţinută în mîna stîngă este deputatul Mircea Man, copreşedintele Noului PNL din Maramureş. Într-un săptămînal local, cu o sarcastică ironie se scrie că Mircea Man ar fi „Lopătarul” care s-a făcut „remarcat” muncind cu mult sîrg – şi pe vremea cît a fost „preşedintele tuturor maramureşenilor” (2008-2012) – „ca să îngroape nişte proiecte prin judeţ” (Drumul Baia Sprie-Bîrsana, depozitul de colectare a deşeurilor etc.), iar acum „a pus iarăşi mîna pe lopată şi e decis să ajute la îngroparea unei alianţe, unde trebuie să conducă filiala judeţeană în parteneriat!”
În poză apare şi PNL-istul copreşedinte, primarul de Sighet – Ovidiu Nemeş, care se uită în altă parte, fără să vadă „Lopata” lui Man, care vorbeşte cu încîntare la telefon.
Un fin (c)analist local observa că Ovidiu Nemeş, aflat lîngă Alina Gorghiu (dreapta), ar părea ca un Cocoş de munte, care, cînd începe să cînte spre a-şi „cuceri” găinuşa, închide ochii şi se îmbată cu propria sa cîntare, devenind o ţintă pentru „vînătorul” cu Lopata!
Fără a intra în amănunte, n-am putea crede că între PNL şi PDL Maramureş – a observat şi Alina Gorghiu – ar exista o pace durabilă. Cu siguranţă, între liderii şi elitele politice ale celor două partide, sub umbra unei linişti aparente, lupta pentru putere se duce pe un front viclean. Există în interiorul celor două filiale – PNL şi PDL – din Maramureş, ca şi în altele din ţară, o „economie complicată” a disputelor părelnic „elegante” pînă la unirea din 2016-2017, după rezultatele de la alegerile locale şi parlamentare. Demonul puterii şi apetitul carierist stau undeva ascunşi, iar Mircea Man parcă anume a luat lopata ca să le arate liberalilor că încă nu ar putea să „dezgroape” armele cu care PDL ar putea cîştiga bătăliile electorale din 2016 în Maramureş şi a-şi asigura locul binemeritat de lider al noului PNL.
Faţă de Ovidiu Nemeş şi alţi lideri liberali, Mircea Man are o statuie de lider politic solid aşezată pe soclu, şlefuită cu artă politică în cei peste 20 de ani de evoluţie ca deputat PD (PNL), ca preşedinte al CJMM şi în alte demnităţi publice, cu succese evidente, dar şi cu eşecuri puse în relief de adversari. După ieşirea de pe scena politică a lui Cristian Anghel din 2011 – un lider cu prestigiu nu numai în Maramureş, ci şi la nivel central, PNL Maramureş nu şi-a mai regăsit „omul potrivit” să sporească vigoarea organizaţiei judeţene, cei doi „aflaţi la înaintare” – Ovidiu Nemeş şi Mircea Dolha – părînd nişte feţe palide în faţa liderilor PDL.
În evoluţia lor electorală, poziţiile, rolurile dintre PDL şi PNL de pe scena jocurilor de putere ne arată că în Maramureş, la alegerile locale din iunie 2000, PNL a obţinut şase mandate de consilier judeţean (c.j.) şi 145 de consilier local (c.l.) şi 16 primari, iar PD – 4 c.j., 80 c.l. şi 7 primari. Peste patru ani, PNL avea 9 c.j., 182 c.l. şi 16 primari, iar PDL – 6 c.j., 161 c.l. şi 13 primari.
În 2008, Mircea Man a cîştigat preşedinţia CJMM cu 50.300 de voturi din 201.301 valabil exprimate. Organizaţia PNL a cîştigat 12 mandate de c.j., 261 de c.l. şi 28 de primar, iar PDL 10 de c.j., 241 c.l. şi 22 de primar.
În 2012 – după plecarea lui Cristian Anghel de la cîrma PNL, pentru prima dată în postdecembrism, PDL a înregistrat un număr mai mare de mandate: 203 de consilier local, faţă de doar 107 de la PNL şi un număr aproape egal de primari – 17 PNL şi 15 PDL.
Cele două partide, acum „contopite” conjunctural în NOUL PNL – cu ţinta de a detrona PSD de la putere, chiar cu moţiuni de cenzură „hazlii” şi de rîsul curcii politice – vor să fuzioneze după alegerile din 2016, cînd, la nivel judeţean, îşi vor aroga funcţiile de conducere ţinînd seama de rezultatele scrutinului. Acesta este şi un motiv de asigurare şi de luptă politică dintre cele două partide şi la nivel judeţean. Iar „lopata” din mîna lui Mircea Man – singurul cu o „unealtă” în mînă din grupul pozabil – a devenit ţinta unor insinuări şi ironii atît de „săgetătoare” în perspectiva anului electoral 2016.
P.S. Unii dintre alegătorii din Maramureş, care l-au avut la inimă pe liderul unic şi de necontestat aproape un deceniu al PD-PDL, Traian Băsescu, şi care l-au votat la alegerile prezidenţiale din 2004 şi 2009, îşi aduc bine aminte sloganul „Să trăiţi bine!” şi de simbolul „Mătura” cu care ameninţa că va face „curăţenie” în clasa politică lacomă şi coruptă. Ţinte eşuate lamentabil după zece ani de „domnie jucăuşă”, sfîrşită trist şi lacrimogen şi cu strigătele „ADIO PD, ADIO PDL!”
Acum, momentul cu „Lopata” de la Sighet se constituie tot într-un (ne) fericit prilej de a aţîţa „infidelităţile” şi concurenţa politică voalată dintre copreşedinţii şi liderii de marcă din cele două partide, doar „logodite” circumstanţial, dornici de a-şi păstra şi consolida funcţiile şi privilegiile şi după 2016!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.