Luni seară, peste 200 de băimăreni, majoritatea tineri, au decis să nu mai stea cu mâinile în sân şi să facă ceva pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti. Au lăsat televizoarele, au ieşit din case şi s-au strâns în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare, pentru a participa la Marşul tăcerii. Marşul a fost iniţiat pe reţeaua de socializare Facebook de către Ciprian Borşan. După ce au aprins candele la troiţa din Piaţa Revoluţiei, în jurul orei 17,30, manifestanţii au pornit pe strada Gheorghe Şincai, în deplină tăcere, şi s-au oprit în faţa Cinematografului Minerul. Aici, i-au aplaudat pe medicii şi voluntarii care s-au implicat activ în salvarea victimelor incendiului şi au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în catastrofa din club. Apoi, au aprins lumânări şi s-au rugat ca răniţii să fie puternici şi să scape cu viaţă.
Iniţiatorul Marşului tăcerii este Ciprian Borşan, un tânăr de 30 de ani care s-a mutat în Baia Mare în urmă cu patru ani, căsătorindu-se cu o băimăreancă. Este preşedintele Maramureş Business Club, un club de afaceri, un club al tinerilor antreprenori din Baia Mare. L-am întrebat cum a avut ideea acestui marş: „Este iniţiativa unui simplu român, a unui simplu cetăţean care este indignat, revoltat şi îndurerat de tot ce s-a întâmplat vineri noaptea în Clubul Colectiv din Bucureşti. Cred că este firesc, ca români, să dăm dovadă de spirit civic, să fim alături de familile victimelor, de cei răniţi care astăzi se zbat între viaţă şi moarte în spitalele din Bucureşti. Este un marş al tăcerii şi al solidarităţii, dar este şi un marş prin care încercăm să tragem un semnal că acolo, în acel club, au fost nişte nereguli şi acele nereguli trebuie anchetate, cei vinovaţi trebuie pedepsiţi, pentru că românii nu vor accepta să închidă ochii şi tot acest caz tragic, cum nu s-a mai întâmplat în România în ultimii 25 de ani, să rămână pur şi simplu un subiect de discuţie terifiant, dureros şi doar atât şi să trecem mai departe. Vreau ca oamenii să înţeleagă cât de puternici pot fi dacă se unesc. Românii au nevoie încă o dată să înţeleagă că numai uniţi pot să transmită nişte semnale puternice celor care fac legi, celor care avizează şi dau autorizaţii de construcţie, că poate avem legi stufoase care trebuie modificate şi clarificate, iar pedeapsa să fie dură în astfel de cazuri, că poate avem un sistem sanitar care îşi arată acum slăbiciunile pentru că în ultimii 10 ani au plecat peste 9.000 de medici români în afară… sunt mai multe lucruri care acum ies la iveală, din păcate.” Participanţii au fost rugaţi să nu aducă pancarte şi să nu strige lozinci: „Fiind o iniţiativă a unui cetăţean simplu, am vrut să fie efectiv un marş al tăcerii, aşa cum s-a întâmplat ieri (duminică, n.r.) în Bucureşti, aşa cum s-a întâmplat în Cluj-Napoca, în Iaşi, în Bacău şi aşa mai departe. Cred că e normal, fiind în cea de-a treia zi de doliu naţional, să fim solidari, să ne îndreptăm acum gândurile către cei răniţi, către cei care se luptă pentru propriile lor vieţi şi îndură probabil chinuri îngrozitoare. Să fim alături de ei, de familiile lor şi să ne rugăm pentru ei şi totodată să arătăm încă o dată că românii nu sunt ignoranţi, românii nu stau în casă, românii îşi arată compasiunea faţă de semeni. E un eveniment care ne va marca şi care ar trebui să ne trezească.”, a mai spus Ciprian Borşan. Acesta i-a îndemnat pe tineri să doneze sânge. Pentru organizarea evenimentului s-a primit acordul Primăriei Baia Mare, iar jandarmii au supravegheat buna desfăşurare a marşului.
Am stat de vorbă cu doi dintre tinerii care au venit printre primii în Piaţa Revoluţiei. Alexandru Remus Szabo: „Am venit pentru a sprijini acele persoane care şi-au pierdut membrii din familie sau încă mai au persoane dragi în spital, în stare foarte gravă. Ne reîntregim cu toţii în aceste momente cumplite, deşi e păcat, e foarte mare păcat, pentru că au pierit mulţi oameni, copii, tineri frumoşi. Efectiv, nu am cuvinte pentru aceste momente cumplite. Nu am dormit cu nopţile, pentru că mă gândeam că şi eu aş fi putut sfârşi la fel cu ei şi mă gândesc cu spaimă la toată chestia asta. Am fost în foarte multe localuri din ţară, am participat la nenumărate concerte rock, şi eu sunt toboşar la rândul meu şi am cântat pe multe scene, dar în momentul de faţă în România localurile sunt foarte prost făcute, sunt făcute ieftin, sunt făcute pentru o masă foarte mare de lume care nu ştie ce se află pe acei pereţi şi în acele localuri. I-am cunoscut personal pe membrii trupei Goodbye to Gravity. Am avut şi prieteni care au murit în incendiu”. Elena Iunian: „M-a şocat această veste. Am rămas şocată în mod special de felul în care au reacţionat unii oameni. I-au făcut satanişti şi în toate felurile. Dar nu contează ce muzică asculţi, contează ce eşti. Ceea ce s-a întâmplat a fost chiar şocant. Nu mă simt mai solidară cu victimele pentru că erau rockeri, aş face asta pentru orice om. Pentru că e păcat ca oamenii să piară în modul ăsta. Acum, dacă aş mai merge în cluburi, le-aş alege mai cu grijă; sincer, nu aş risca”.