Despre cosmogonie, în culorile Agathei Hory

0
1052

Până în data de 14 noiembrie, în Salonul Artelor al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, poate fi vizitată expoziţia de pictură intitulată „Cicluri”, a artistei plastice Agatha Hory. Vernisajul a avut loc luni, 2 noiembrie, iar despre artistă şi creaţia sa au vorbit conf. univ. dr. Dana Puiu, dr. Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii judeţene) şi conf. univ. dr. Kovacs Bertalan, de la Centrul Universitar Nord Baia Mare.

Dr. Kovacs Bertalan are numai cuvinte frumoase despre Agatha Hory, studentă în anul II la specializarea Arte plastice – Pictură din cadrul centrului Universitar Nord: „Este o studentă mai specială, în sensul că a venit cumva formată din punct de vedere intelectual în ipostaza de studentă, dar în acelaşi timp aspectul plastic pe care l-a dezvăluit are o coerenţă surprinzătoare în această expoziţie. Ceea ce am constatat este că, având un număr frumos de ani, ea nu i-a irosit, a citit enorm de mult în toate domeniile, lucru care se reflectă şi în pictura pe care o practică. Ceea ce este foarte impresionant e dimensiunea eroică a travaliului ei plastic, în sensul că a şi întrerupt un semestru din cauza unor probleme de sănătate pe care le învinge cu o forţă paradigmatică. Ar putea să fie model pentru multă lume care se mişcă dezinvolt în lume şi nu-şi economiseşte bine timpul.”
DSC_0047Expoziţia cuprinde două cicluri de lucrări: unul având ca temă cosmogonia, şi un altul care este o proiecţie a preocupărilor studenţeşti ale creatoarei. „În ce priveşte pictura dânsei, tocmai acest cuib de specificitate a personalităţii îi dă o notă distinctă de pe acum. Chiar remarca o colegă la expoziţia studenţească faptul că este studenta care, dacă nu îşi semnează lucrările, se ştie ale cui sunt, şi toate lucrările expuse parcă aparţin aceluiaşi stil, ceea ce este o performanţă, după părerea mea, remarcabilă. În primul rând, subiectele sunt foarte individualizate, pentru că pornesc din interior, deci ele au o origine conceptuală şi reflectă ima­gini specific picturale în forme adecvate, un univers interior care este o etapă de sinteză a ceea ce a citit în foarte multe domenii. Este o combinaţie între figurativ şi nonfigurativ, mai degrabă aş exprima-o printr-un dialog între abstract şi concret. Sunt multe piese care compun în imagini foarte concrete idei despre cosmogonie, adunând foarte multe lecturi în acest sens din diverse unghiuri şi civilizaţii. Agatha Hory încearcă, într-un fel de metaforă poetică, oarecumva ca în poemele homerice, să găsească o adecvare între ceea ce pictează şi subiectele pe care le-a parcurs din cultura universală”, este de părere dr. Kovacs Bertalan. Acesta detectează o coerenţă din punct de vedere cromatic, căci pictoriţa nu apelează la culori pure, agresive, ci foloseşte culori de sorginte naturală, culorile pământului: nuanţe de roşu, alb, ocru, maro, negru, culori foarte rafinate şi dispuse într-o gamă foarte bogată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.