În perioada 26 – 30 octombrie (de luni până azi, inclusiv), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat, pentru prima oară, Săptămâna internaţională, dedicată strângerii relaţiilor dintre universitatea clujeană şi partenerii săi din mai multe ţări europene. În cadrul Săptămânii internaţionale, ieri, oaspeţii europeni au fost prezenţi la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, care este parte a UTCN. Programul a presupus o scurtă conferinţă găzduită în Sala Senatului Centrului Universitar Nord, urmată de o vizită la Muzeul Satului, unde Ansamblul Folcloric Studenţesc „Nord” a susţinut un spectacol. Apoi, străinii au vizitat Centrul Vechi al Băii Mari şi Muzeul de Mineralogie.
„Astăzi se întâmplă un lucru foarte bun pentru cooperarea între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, ambele centre – Cluj şi Baia Mare – şi personal din universităţile partenere. În cadrul primei Săptămâni internaţionale în Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, s-au organizat aceste întâlniri la care s-au adunat 15 reprezentanţi ai universităţilor partenere din ţări europene, care au petrecut şi vor petrece câteva zile discutând diverse probleme de cooperare în cadrul schimburilor internaţionale, a schimburilor studenţeşti şi de cadre universitare. De asemenea, se abordează probleme specifice cooperării internaţionale, reflectării cooperării internaţionale în media, consilierii studenţilor, probleme ale studenţilor care vin în România sau ale celor români are pleacă în străinătate. Era normal ca o zi să fie dedicată vizitării Centrului Universitar Nord din Baia Mare, întâlnirii cu reprezentanţii prorectoratului, ai birourilor de relaţii internaţionale”, a precizat prof. Vasile Dădârlat, director pentru relaţiile de schimburi europene în cadrul UTCN. La întâlniri au participat atât personal administrativ, care se ocupă efectiv de gestionarea relaţiilor internaţionale, cât şi cadre didactice. Oaspeţii au venit din Anglia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Lituania, Grecia şi Olanda.
La miniconferinţa din Sala Senatului, introducerea i-a aparţinut prorectorului Centrului Universitar Nord, Petrică Pop Sitar, care a făcut o scurtă prezentare a universităţii. Apoi, conf. univ. dr. Delia Suiogan a luat cuvântul: „Mi-am propus să vorbesc astăzi despre multiculturalism şi interculturalism în această epocă a globalizării şi în ce mod universităţile pot să aibă un rol determinant în înţelegerea corectă a acestor concepte. Voi începe prin a prezenta Maramureşul ca o zonă a interculturalităţii şi a unui mod foarte frumos şi corect de înţelegere a convieţuirii şi a toleranţei. După aceea voi vorbi despre rolul universităţilor prin intermediul schimburilor pe care le facem cu studenţii, prin înţelegerea corectă a lucrurilor aşa cum ele sunt în Uniunea Europeană, dar nu numai, la nivelul acesta al convieţuirii şi al toleranţei în sensul pozitiv al termenilor, pentru că ei pot avea şi conotaţii negative dacă nu sunt corect înţeleşi.”