– apa va avea TVA de 9% • noi impozite pentru microîntreprinderi –
Marţi, Guvernul a aprobat introducerea impozitului de 5% pe dividende, modificarea impozitului pentru microîntreprinderi, dar şi scăderea TVA-ului la apă. Impozitul pe microîntreprinderi va fi diferenţiat în funcţie de numărul de angajaţi: 3% – pentru cele fără angajaţi, 2% – pentru cele cu maximum 2 angajaţi şi 1% – pentru cele cu mai mulţi angajaţi.
Cea mai importantă modificare este, însă, scăderea TVA de la 24 la 9% pentru apă, indiferent de întrebuinţarea sa, respectiv pentru consum curent, cea din irigaţii şi cea de comerţ.
În cazul impozitului pe dividende, acesta ar urma să fie de 5% şi să se aplice pentru dividendele din 2015 încasate din 2016.
O altă modificare vizează scutirea de plata impozitului pe profit pentru învăţămîntul preuniversitar. Pînă în prezent, doar învăţămîntul universitar beneficia de scutirea de plata impozitului pe profit.
Impozitarea microîntreprinderilor vizează două aspecte. Se majorează plafonul de încadrare în categoria „microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro, cifră de afaceri pe an fiscal, şi se introduce un sistem de cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, între 1% şi 3%, după cum urmează:
• 1% – pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv
• 2% – pentru microîntreprinderile care au un salariat
• 3% – pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
Actul normativ adoptat de Guvern mai include şi alte prevederi:
• Extinderea categoriei persoanelor juridice române care nu datorează impozit pe profit pentru veniturile obţinute şi utilizate, potrivit reglementărilor legale, în domeniul educaţiei naţionale. În această categorie vor intra unităţile de învăţămînt particular preuniversitar
• Exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor fizice care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate
• Prelungirea cu o lună, respectiv pînă la 31 martie 2016, a termenului pentru depunerea următoarelor documente:
– declaraţiile privind clădirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinaţie nerezidenţială sau mixtă
– declaraţiile privind mijloacele de transport radiate din circulaţie
– justificările eliberate în anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, în cazul persoanelor îndreptăţite
– introducerea reglementării potrivit căreia, în cazul înmatriculării sau înregistrării unui mijloc de transport în cursul anului, proprietarul are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data dobîndirii.