Grupul Iza la Paris

0
1295

Sâmbătă, 31 octombrie, în inima Parisului, aproape de Tour Eiffel, Grupul Iza din Hoteni va susţine un spectacol de excepţie, organizat de Clubul EntRO (Clubul Antreprenorilor Români din Străinătate) şi Liga Studenţilor Români din Străinătate, Filiala Franţa, în cadrul proiectului de promovare a României prin Maramureş.
Din acest proiect face parte şi parteneriatul Vişeu de Sus – Croissy sur Seine, care s-a materializat, în decursul celor trei ani de la iniţiere, în numeroase manifestări de promovare a valorilor, atât în cele două oraşe partenere, cât şi la Paris. Proiectul a fost iniţiat de către Vasile Tomoiagă, preşedintele Clubului EntRO, campion mondial la canotaj, recent clasat de către Federaţia Română de Canotaj în rândul celor mai mari canotori români ai tuturor timpurilor, căruia i s-au alăturat în acest demers Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, Liga Studenţilor Români din Străinătate, Filiala Franţa, Asociaţia «Croissy sans Frontières» şi Clubul Antreprenorilor Români din Străinătate.
Anul trecut, Grupul Iza, alături de ansamblul folcloric ”Maramureşul” al Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, de Anamaria Tomoiagă şi Bogdan Bizău, au susţinut un spectacol la Croissy sur Seine, în cadrul festivalului trinaţional ”Picturamusica”, organizat de Asociaţia «Croissy sans Frontières». Aceştia au reuşit să unească, într-un joc maramureşean, români, francezi şi germani deopotrivă, toţi fiind încântaţi de contactul cu Maramureşul autentic. Promovarea acestei faţete a României, plină de farmec şi substrat, este dezideratul proiectului ce urmăreşte să ofere francezilor o imagine reală a românismului, dincolo de exemplele evidenţiate până acum. Iar interesul din ce în ce mai mare al cetăţenilor Hexagonului faţă de acest demers demonstrează reuşita celor implicaţi.
Spectacolul, prezentat de dr. Anuţa Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, este o ocazie de a arăta, încă o dată, că muzica este un limbaj ce nu ţine cont de bariere. Ea trebuie descoperită. Iar francezii au şansa de a descoperi instrumentele tradiţionale ce-i însoţesc şi acum pe maramureşeni pe tot parcursul vieţii, vibraţiile cântecului maramureşean în interpretarea inegalabilă a Grupului Iza.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.