Despre generaţia care s-a autosacrificat, într-un dublu eveniment

0
597

Vineri, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, Georgeta Maria Iuga şi Dumitru Iuga (Ion Bogdan) au organizat un dublu eveniment. Este vorba despre o expoziţie menită să marcheze împlinirea a 25 de ani de la publicarea primului număr apărut în libertate al revistei „Măiastra”, precum şi despre lansarea cărţii „Studii şi alte scrieri”, semnată de Dumitru Iuga.
Volumul conţine studii de istorie, etnografie, folclor, creaţii, interviuri care valorifică activitatea depusă pe tărâm cultural a lui Dumitru Iuga, prin care autorul îşi aduce o contribuţie la cunoaşterea patrimoniului cultural maramureşean. Expoziţia cuprinde un scurt istoric al activităţii Asociaţiei “Măiastra” a Tinerilor Artişti (1976 -1990), care avea în program: editarea unor volume de poezie şi proză; dialoguri lunare asupra unor volume; invitarea la Serbările Măiastra a unor personalităţi culturale, reviste şi edituri; lansări de carte; organizarea unor acţiuni culturale şi sprijinirea unor manifestări culturale din judeţ. Sunt expuse, de asemenea, publicaţiile apărute prin grija acestei asociaţii, începând cu revista „Măiastra” dedicată centenarului Brâncuşi, apărută în septembrie 1976, continuând cu mai multe pliante, dintre care unele au fost interzise, apoi cu volumul „Caietele Măiastra”, din 1983, şi cu revistele apărute în 1990, una dintre ele chiar pe 1 ianuarie (în colaborare cu Mihai Olos). Pentru aceste publicaţii, Dumitru Iuga îşi aminteşte, cu lacrimi în ochi, că a fost de trei ori dat afară din serviciu, atât el, cât şi soţia lui fiind chemaţi la interogatorii la Securitate.
„Fiecare pliant, la acea dată, a fost o victorie. Toate acestea nu s-ar fi făcut fără mâna dreaptă a lui Dumitru Iuga, Mihai Olos”, a spus Georgeta Maria Iuga în debutul evenimentului, cu toţii ţinând un moment de reculegere în memoria artistului plecat de curând din această lume. „Dumitru Iuga a venit cu lucruri mai puţin acceptate, ceea ce a fost considerat de mulţi un act de curaj. Cât despre volumul pe care îl lansăm, el este un compendiu de date şi fapte din viaţa culturală şi spirituală a Maramureşului. Sper că acest volum va constitui o sursă de informaţie pentru cei care vor scrie despre Baia Mare, Maramureş şi folclor”, a arătat Săluc Horvat, directorul executiv al revistei „Nord Literar”. Gheorghe Pârja, poet şi ziarist, preşedintele Reprezentanţei Maramureş a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, a avut şi el un moment de nostalgie: „Îmi amintesc de anii care mă leagă de poetul Ion Bogdan – Dumitru Iuga. Împreună cu Simion Şuştic erau dascăli în Sălişte şi trimiteau la ziarul vremii cele mai frumoase reportaje. Apoi l-am cunoscut când era la Centrul Creaţiei. Perioada aceea a fost pentru mine o mare lecţie de cultură, de literatură. În acea perioadă, mai pe tăcute, mai pe încrâncenate, se făcea indiscutabil o cultură majoră. Caietele Măiastra erau încurajatoare. Eram o grupare solidară, era respect. Poezia era pe primul loc, nu bârfeam, nu detronam pe nimeni. Vreau să spun că în perioada de până în 1990 nu a fost un vid, ci aici, în Maramureş, a fost un lucru temeinic făcut. Această carte depune mărturie despre ceea ce v-am vorbit”. Dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş: „Este foarte greu pentru fiecare dintre noi să măsurăm aceşti ultimi 50 de ani. Maramureşul a avut cel puţin 20 de oameni care au luptat pentru păstrarea matricei acestui spaţiu. Datoria faţă de această matrice a fost atât de mare, încât trebuia să facem de toate. Nimeni nu şi-a permis luxul să strălucească într-o singură meserie. Asta înseamnă sacrificiu de sine. Asta a făcut Iuga şi de aceea a făcut şi multe greşeli. Mi se pare foarte importantă această carte, care e un summum al vieţii şi arderii lui. Generaţia din care face parte Iuga nu a fost de sacrificiu, cum se spune, ci s-a autosacrificat, pentru că aşa a simţit. Noi spunem că Maramureşul dispare. Dar spune cineva câţi au luptat pentru ca Maramureşul să rămână şi atât cât mai este acum?”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.