A fost semnat contractul de execuţie pentru reabilitarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 8
Într-un ritm alert decurge planul administraţiei locale băimărene de a reabilita şi moderniza unităţile de învăţământ din Baia Mare. Aproape în fiecare săptămână se semnează un nou contract de lucrări, respectiv se recepţionează investiţii, iar unităţile de învăţământ băimărene încep să devină, pe rând, de nivel european. O nouă investiţie a fost demarată ieri, 19 octombrie, când a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor care prevăd reabilitarea şi extinderea Grădiniţei cu program prelungit nr. 8 din Baia Mare, situată la intersecţia străzilor Horea şi Oltului.
Aici vor fi realizate patru noi săli de grupă, o sală polivalentă, sală de mese, grupuri sanitare noi, un cabinet medical, birouri şi o spălătorie/uscătorie. Din suma alocată pentru investiţie se vor reface şi instalaţiile de gaz, cele termice, sanitare şi electrice, dar şi cele de stingere a incendiilor, respectiv reţeaua de canalizare va fi schimbată. Durata lucrărilor este preconizată a fi de 24 de luni, dar autoritatea locală speră ca investiţia să fie realizată într-un termen mai scurt.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Am dorit să facem semnarea contractului de reabilitare şi extindere a acestei grădiniţe aici, pentru că este o zonă a oraşului care, cred eu, se poate dezvolta într-un mod foarte armonios şi din punct de vedere economic, şi din punct de vedere al dezvoltării locative. Cred că cei care locuiesc în această zonă merită toate dotările de la şcoli, grădiniţe, astfel încât să aibă plăcerea de a locui în această zonă. Sunt convins că în foarte scurt timp tot impactul negativ al unei locuiri deficitare sau cu probleme va dispărea. Aici mă refer la zona Cuprom, Horea, Luminişului şi vor fi două variante: una de mutare, una de civilizare a zonelor de locuit. Astfel, cu siguranţă, o astfel de dotare, o grădiniţă nouă sau renovată va fi un lucru pozitiv. Pe de altă parte, într-o zonă foarte frumoasă a oraşului, o zonă cu case, dar şi cu o plombă din aceasta de locuinţe colective unde există, din păcate, anumite probleme de educaţie, poate să fie una dintre soluţiile cele mai viabile. Dacă vrem pe termen lung ca lucrurile să se rezolve într-un mod stabil şi consolidat, atunci astfel de obiective sunt absolut strategice pentru gândirea noastră de perspectivă, pentru a face în aşa fel încât copiii să adopte modele sănătoase şi nu cele care astăzi le invadează într-un fel spaţiul familial”.
Grădiniţa nr. 8 va deveni un adevărat model de urmat pentru alte unităţi preşcolare
În urma finalizării lucrărilor propuse, Grădiniţa cu program prelungit nr. 8 va deveni un adevărat etalon pentru alte unităţi de învăţământ preşcolar din oraş, dar chiar şi din ţară. Potrivit proiectului, prin lucrările demarate se doreşte ca unitatea să adăpostească la final un număr de 120 de copii care îşi vor desfăşura activitatea în şase săli de grupă moderne. Finisajele exterioare ale grădiniţei au fost concepute astfel încât culorile şi grafica de pe faţade să sugereze modul în care copiii au tendinţa de a desena case. În valoarea investiţiei au fost cuprinse şi sumele necesare pentru realizarea sistematizării verticale a incintei, asigurarea accesului pentru spaţiile de parcare, dar şi trotuare pentru accesul pietonal.
Maria Lihet, director Grădiniţa cu program prelungit nr. 8: „Le mulţumim foarte mult domnului primar şi administraţiei locale pentru implicarea de care dau dovadă, nu numai cu grădiniţa noastră, ci şi cu toate instituţiile de învăţământ din oraş. Într-adevăr, se vede că educaţia este pusă pe primul plan în Baia Mare. Şi într-adevăr, dacă vrem să avem o viaţă mai bună, copiii noştri trebuie să beneficieze de educaţie în primul rând. De aici pornim. Sunt mulţumită că am ajuns la acest punct de a semna contractul şi de a demara lucrarea”.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Foarte important este, poate cel mai important, ca o grădiniţă să aibă şi dotări, pe lângă partea care ţine de arhitectură. Şi aici vreau să ridicăm standardul la nivelul municipiului Baia Mare, atât la creşe şi grădiniţe, cât şi la şcoli şi licee. Cea mai mare problemă este cea a dotărilor care sunt de proastă calitate. Pentru că banii fiind puţini, s-a mers pe principiul luăm ce e mai ieftin. Cel mai ieftin este însă întotdeauna cel mai prost. Vreau să terminăm odată pentru totdeauna cu banii ăştia pe care îi cer şcolile sau grădiniţele părinţilor ca să mai facă câte o zugrăveală sau câte o chestiune care nu ţine de părinţi. Cred că părinţii, prin aportul pe care îl realizează chiar şi financiar, trebuie să contribuie la chestiuni care ţin de diverse activităţi cu caracter vocaţional şi, propriu-zis, la menţinerea clădirii sau la dotări”.