Împreună cu Nelu Şovre, primarul comunei Cerneşti, am cutreierat cîteva sate din comuna Cerneşti şi am văzut pe viu care sînt împlinirile şi ce obiective mai importante s-au finalizat în localităţile de la interferenţa Ţării Lăpuşului cu Ţara Chioarului.
La margine de drum, ne-am închinat în faţa unei bisericuţe (capele) şi am intrat apoi în satul Brebeni. Aici a fost reparat podul ce traversează pîrîul Valea Brebeniului, a fost asflatat drumul ce traversează satul (era plin de gropi) şi a fost construită o staţie auto. Şcoala din sat a fost închisă, puţinii elevi fac naveta la Şcoala Gimnazială din Cerneşti. Localul şcolii din Brebeni a fost transformat în cămin cultural. Ca noutate, iluminatul public din sat a fost schimbat pe leduri, iar consumul de energie electrică a fost astfel redus.
Iată şi părerea cîtorva cetăţeni despre investiţiile din Brebeni. Liviu Lazăr: „De trei ani, s-au făcut lucruri de folos obştesc. Acest drum arăta ca unul forestier, de acum fiind asfaltat ar fi bine să fie introduse resticţii la greutatea maşinilor, să nu depăşească 7,5 tone”. Tînăra Alina Buda ne spune: „Noi avem un magazin alimentar, singurul din sat, iar acum aprovizionarea o facem mult mai uşor pe drumul asfaltat”. Primarul Nelu Şovre ne informează că baza sportivă din sat urmează să fie reabilitată, cu terenuri de fotbal, volei şi tenis de cîmp.
Ne-am deplasat apoi în satul Ciocotiş şi am vorbit cu soţii Terezia şi Gheorghe Sălnicean: „Pe această uliţă, se circula foarte greu, doar cu cizme în picioare, sau cu tractorul puteai trece… După asfaltare, circulăm ca domnii, în pantofi, iar peste pîrîu s-a construit un podeţ, nu mai trecem prin apă”. Gheorghe Simion ne explică: „Podul şi asfaltarea uliţei ne-au scos din mizeria în care trăiam. Uliţa noastră duce pînă la Poştă, în jos, spre Fînaţe, pe mai bine de un kilometru. Podul era necesar şi pentru că oamenii ajung mai uşor la terenurile lor agricole. Copiii şi elevii merg acum în pantofi la grădiniţă şi şcoală”.
Primarul Nelu Şovre ne povesteşte şi despre dezvoltarea rurală în perspectivă. A depus un proiect la Ministerul Dezvoltării, pentru a asfalta drumul comunal din satul Ciocotiş, va fi amenajată intersecţia spre satul Trestia şi vor fi asfaltate uliţele ce duc la Hoşteze, spre Casa de adunare a penticostalilor şi Dispensar. Un alt proiect este pentru Căminul cultural din Ciocotiş, primarul aşteaptă finanţarea de la Compania Naţională de Investiţii, avînd avizele necesare. Un alt proiect este asfaltarea uliţelor rămase nemodernizate. Foarte importantă este însă canalizarea şi aducţiunea de apă potabilă. Primarul Nelu Şovre doreşte să fie modernizată şi şcoala din Ciocotiş, dar va depune un proiect şi pentru modernizarea iluminatului public în Ciocotiş.
Ulita din Cicotis care este in poza este asfaltata doar partial, nici pe departe toata asa cum reise din acest articol.