Manifestările şi activităţile educativ-culturale dedicate Zilei Internaţionale a Educaţiei (5 octombrie) au debutat, în cadrul Liceului Tehnologic Vişeu de Sus, încă din 30 septembrie. Formaţia de dansuri tradiţionale germane, condusă de prof. Zavaczki Horst, a deschis festivităţile organizate de Forumul Democrat German (preşedinte Leopold Langtaler) în cadrul ”Oktoberfest”. Duminică, 4 octombrie, în curtea Bisericii romano-catolice, în cadrul ”Zilei Recoltei”, elevii clasei a IV-a D şi ai clasei 0 de la secţia germană, coordonaţi de prof. Ildiko Domboş şi Niţa Scopeţ, au prezentat scenete, dansuri şi cântece în limba germană.
Luni, activităţile au continuat la Liceul Tehnologic. Personalităţi culturale ale oraşului au fost invitate la întâlnirea cu elevii şi cadrele didactice, pentru a demonstra, încă o dată, legătura indisolubilă dintre cultură şi educaţie. Educaţia este cea care transformă omul în fiinţă culturală; prin educaţie nu doar se transmite cultura, ci se formează indivizii pentru a genera cultură. Plecând de la această realitate, Anuţa Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, a expus diferite moduri prin care elevii pot percepe educaţia, dincolo de caracterul strict formal, exemplele practice aducând în prim-plan elementele ce caracterizează educaţia în societatea contemporană: accent pe aptitudini, dezvoltarea talentelor, creativitate, stabilirea de a crea conexiuni între cunoştinţele acumulate etc.
Parodistul Lucian Perţa a prezentat elevilor o carte de ”pseudo-analize literare”, o abordare inedită a textelor din programa şcolară a elevilor, cărora le-a oferit, aşa cum rezultă din titlul cărţii, ”literatura română mură-n gură”. Activitatea organizată în sala multifuncţională, cu sprijinul conducerii şcolii, al Consiliului educativ (prof. Elvira Maria Olah), al Cercului de lectură (prof. Iulia Nagy) şi al profesorilor de limba şi literatura română, a implicat elevi ai claselor a III-a – a XII-a, secţiile română şi germană. A fost o prezentare de excepţie, discuţii interactive, expuneri care au captat atenţia elevilor şi a cadrelor didactice prezente. Adevărate lecţii de viaţă, socializare interactivă, eveniment cu multă reverberaţie în rândul elevilor, responsabili ai claselor pe care le-au reprezentat.
Prin aceste manifestări desfăşurate sub genericul Zilei Internaţionale a Educaţiei, directorul Liceului Tehnologic, prof. Gheorghe Manta, a arătat deschidere spre colaborarea cu instituţiile de cultură. Acest lucru este deosebit de important în contextul în care educaţia şi cultura sunt două domenii ce nu pot fi separate în procesul de formare a elevilor. Felicitări tuturor celor implicaţi în acest proiect!