Maramureşenii cu venituri reduse care doresc să beneficieze, pe parcursul sezonului rece, de ajutoare pentru acoperirea integrală ori parţială a cheltuielilor pentru încălzirea locuinţelor pot depune documentele necesare la primăria de domiciliu. În sezonul rece anterior (2014-2015), în judeţul nostru au existat aproximativ 20.000 de beneficiari, cei mai mulţi (peste 16.000) primind sprijin financiar pentru încălzirea cu lemne.
Condiţii necesare
O condiţie esenţială pentru a primi ajutorul pentru încălzirea locuinţei e legată de venitul mediu net per membru de familie, care nu trebuie să depăşească, lunar, suma de 615 lei. “Între zero şi 615 lei mai există nouă subintervale de venit în funcţie de care se face încadrarea pentru anumite cuantumuri. Spre exemplu, la ajutorul pentru încălzirea cu lemne, cei care au venituri între zero şi 155 de lei primesc 54 de lei în fiecare din cele cinci luni ale sezonului rece, dar cei care se încadrează în intervalul superior al venitului beneficiază doar de 16 lei lunar”, explică Ovidiu Morar, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Maramureş. La încălzirea locuinţei cu gaze naturale, cuantumurile pornesc de la 19 lei şi ajung la 265 de lei (pe lună), în vreme ce, în cazul utilizării energiei electrice pentru încălzire, valoarea ajutorului se situează între 48 şi 240 de lei. “Celelalte condiţii sînt ca în anii anteriori: cetăţenii trebuie să nu deţină o altă locuinţă decît cea de domiciliu, să nu aibă un autoturism mai nou de zece ani, să nu aibă suprafeţe de teren intravilan mai mari de 1.000 de metri pătraţi, în mediul urban, şi 2.000 de metri pătraţi în mediul rural. De asemenea, veniturile din exploataţiile agricole nu trebuie să depăşească 1.000 de euro la nivelul unui an pentru o persoană şi 2.500 de euro pentru o familie. Totodată, nu trebuie să aibă depozite bancare mai mari de 3.000 de lei şi să nu deţină bunuri aducătoare de venituri, precum cap tractor, autocar etc.”, adaugă directorul AJPIS Maramureş.

Banii pentru lemn se vor ridica la început de sezon
De dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei beneficiază şi chiriaşii, mai subliniază Ovidiu Morar. Aceştia trebuie să facă dovada încheierii unui contract legal de închiriere între proprietar şi ei şi, de asemenea, să demonstreze că tot ei plătesc facturile. Dosarele – care se depun la primăria de domiciliu – trebuie să conţină formularul “Cerere-declaraţie pe propria răspundere” şi o serie de acte doveditoare privind: componenţa familiei, veniturile nete lunare, locuinţa şi bunurile deţinute de solicitanţi. La stabilirea venitului mediu net lunar per membru de familie, autorităţile iau în calcul toate veniturile nete realizate în luna anterioară celei în care este solicitat dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei, respectiv luna septembrie. Totuşi, dacă, spre exemplu, o persoană ori o familie eligibilă va cere ajutorul în ianuarie, îl va primi începînd cu acea lună. Banii pentru cei care îşi încălzesc locuinţele cu lemn se vor ridica, la început de sezon, de la primăria de domiciliu, în vreme ce, în cazul încălzirii cu gaze naturale şi energie electrică, sumele se vor compensa prin intermediul furnizorului. În sezonul rece trecut, din cei aproximativ 20.000 de beneficiari din judeţul Maramureş, 3.800 au primit ajutor pentru încălzirea cu gaze naturale, iar 64 – pentru cea cu energie electrică.