Fără microhidrocentrale în Maramureş!?

0
816

Ieri, la şedinţa Colegiului Prefectural, unul din punctele îndelung discutate a fost cel legat de condiţiile legale de construire şi funcţionare a microhidrocentralelor. Astfel, în judeţul Maramureş, există 19 microhidrocentrale în funcţiune, unde se verifică şi se monitorizează permanent activitatea. Există 4 arii naturale protejate (râul Baicu – râul Săpânţa şi alte două microhidrocentrale amplasate în zona Borşa-Vişeu). 15 dintre aceste 19 microhidrocentrale sunt amplasate în arii naturale protejate.
Prefectul judeţului, ing. Anton Rohian, a susţinut la o întâlnire cu reprezentanţii WWF România, că respinge ideea construirii de microhidrocentrale pe cursurile de apă din judeţ: „Avem un patrimoniu natural şi unul cultural pe care nu trebuie să le trecem cu vederea. Cred că trebuie să arătăm un mai mare interes pentru salvarea, conservarea şi păstrarea acestui patrimoniu, şi de aceea susţin pe mai departe ideea că în Maramureş nu vom mai permite construcţia unor noi microhidrocentrale pe cursurile de apă. În acest sens, vom iniţia o propunere legislativă care să situeze Maramureşul în zona arealelor naturale protejate”. De asemenea, inclusiv preşedintele C.J. Maramureş, Zamfir Ciceu, la preluarea mandatului, a refuzat eliberarea autorizării construcţiei unei microhidrocentrale pe râul Lăpuş, subliniind că ar fi un dezastru pentru mediu. De altfel, preşedintele CJ Maramureş a anunţat că suspendă eliberarea tuturor autorizaţiilor pentru construcţia de microhidrocentrale, pe toate cursurile de apă din judeţ, întrucât afectează puternic flora şi fauna.
S-a mai precizat că un posibil investitor de microhidrocentrale ar fi foarte greu să mai obţină avizele, acestea fiind în număr de 15. Au fost de asemenea aduse în discuţie patru măsuri de reducere a poluării pentru aceste microhidrocentrale aflate în funcţiune. (O.M.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.