Cîntec coral în Ţara Chioarului

0
691
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Duminică, 20 septembrie, în Casa de cultură „Aurel Buteanu” din Şomcuta Mare, a avut loc a VI-a ediţie a Festivalului coral interjudeţean „Valentin Băinţan”. Evenimentul are scopul de a promova cîntecul coral din Nord-Vestul României, prin formaţiile corale de amatori, şi de a comemora personalitatea lui Valentin Băinţan, cel care, timp de 50 de ani, şi-a dedicat viaţa promovării artei corale din Maramureş în ţară şi în lume. În cele cinci decenii, a contribuit la promovarea mişcării corale din judeţ prin pregătirea unor formaţii corale şi prin sprijin acordat dirijorilor din judeţ. Amintim succesul deosebit pe care l-a avut cu corurile din Ardusat şi Finteuşu Mare, unde a dirijat timp de 27 de ani.

Festivalul este organizat de Asociaţia Corală a Bărbaţilor din Finteuşu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, al Primăriei şi Consiliului Local din oraşul Şomcuta Mare. Festivalul se desfăşoară în Chioar deoarece este zona în care au activat şi activează cele mai multe coruri din Maramureş, oraşul Şomcuta Mare avînd patru formaţii corale. După cuvîntul de deschidere, rostit de Florin Talpoş, primarul oraşului Şomcuta Mare, şi cel al lui Ciprian Butuza, care a prezentat cuvîntul prefectului Anton Rohian, a urcat pe scenă corul „Buciumenii Chioarului”, dirijat de profesoara Gabriela Ion. A urmat corul bărbătesc „Cînturi din Chioar” din Vălenii Şomcutei, dirijat de Răzvan Paşca, iar scena a fost ocupată apoi de corul „Glasul Chioarului” al Casei de cultură „Aurel Buteanu” din Şomcuta Mare, dirijat de profesorul Iustin Podăreanu. Aceştia din urmă au cedat locul corului „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfînta Treime” din Baia Mare, dirijat de preot dr. Petrică Covaciu.

În continuarea festivalului, au evoluat tinerii din corul „Camerata Academica Porolissensis” al Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj sub bagheta profesorului dr. Ioan Chezan, prezentînd piese corale cu acompaniament de pian. Festivalul a fost încheiat de corul gazdă, cel care a organizat acest festival – Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare, dirijat de profesorul Andrei Dragoş. Repertoriul prezentat în festival n-a fost impus, fiecare formaţie abordînd piesele care o reprezintă, dar cu toate acestea afirmăm că repertoriul prezentat a fost divers, de la muzica religioasă („Deschideţi mari a cerului porţi”, „Cămara ta”, „Cu noi este Dumnezeu” de Nicolae Lungu, „Fericirile”, de Ioan D. Chirescu, „Rugăciune”, de Constantin Drăguşin), prelucrări din folclor („Şi-am zis verde rozmarin”, „Hop ţup ţup”, „Brîul amestecat”, de Pretorian Vlaiculescu, „Pe cărare sub un brad”, de D. G. Kiriac, „Zamfira”, de Gh. Danga, „Mară, pe marginea ta”, de Niculae Ursu sau „Joc din Chioar” prelucrare de Constantin Arvinte), muzică corală din repertoriul universal („Pace”, de Gheorg Friedrich Handel, „Corul robilor evrei”, de Giussepe Verdi, „Barcarola” din opera „Oberon” de Carl Maria von Veber, „Teiul”, de Fr. Schubert), concertul fiind încheiat cu piesa patriotică „Veniţi, români”, scrisă de Valentin Băinţan pentru Corul din Finteuşu Mare.

Au înmînat însemnele festivalului şi au vorbit despre mişcarea corală din Maramureş, despre Valentin Băinţan, despre ce trebuie făcut ca această modalitate de exprimare artistică să evolueze calitativ, dar şi cantitativ prin reluarea activităţii unor coruri care şi-au încetat activitatea: Florin Talpoş – primarul Şomcutei, Cosmin Butuza – consilierul prefectului Anton Rohian, prof. Livia Lazăr, profesorul şi dirijorul Simion Vaida – care se preocupă în mod special de redactarea şi tipărirea unor cărţi cu partituri muzicale, Angela Buciu – îndrăgita interpretă a muzicii populare din Maramureş, fostă colegă cu Valentin Băinţan la Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare. În partea a doua a manifestărilor, a avut loc marcarea a 25 de ani de activitate a Grupului de prietenie Cornaux – Finteuşu Mare care a luat fiinţă în anul 1990, în cadrul acţiunii „Operation Villages Roumains”. Pe scenă a urcat delegaţia localităţii Cornaux din Elveţia. Andrei Dragoş şi Christian Adam, co-preşedinţii grupului de prietenie, au prezentat alocuţiuni despre activitatea şi importanţa acestei modalităţi de colaborare între localităţi din Europa, despre relaţiile care s-au stabilit între familiile din localitatea elveţiană şi cele din Finteuş, despre vizitele reciproce, concertele prezentate de finteuşeni în localităţi din cantonul Neuchatel. Manifestarea a fost încheiată de spectacolul folcloric prezentat de Ansamblul Folcloric „Stejarul” din Finteuşu Mare care, în luna august, a promovat cultura tradiţională din Maramureş în Islanda, în cadrul proiectului cultural „Maramureş, tezaur viu”.
Andrei DRAGOŞ, dirijorul Corului Bărbătesc din Finteuşu Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.